Συν ένα με καθυστέρηση 10 ετών! 17 πλέον τα ελικόπτερα ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού, ελπίδα για μετέπειτα τεχνική υποστήριξη ως στα τέλη του χρόνου

Το 17ο ΝΗ-90 κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησής του μπροστά από το υπόστεγο του 2ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού, της μονάδας δηλαδή που φιλοξενεί τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου. Πηγή: Hellasjournal




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Με καθυστέρηση σχεδόν δέκα ετών ένα ακόμη ΝΗ-90 εντάσσεται στη δύναμη της Αεροπορίας Στρατού.

Η άφιξη του ιδιαιτέρως σύγχρονου σε συστήματα ελικοπτέρου, έγινε το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη.

Πρόκειται για το 17ο απόκτημα μιας πολύπαθης σύμβασης καθώς τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την τελική υπογραφή της συμφωνίας το 2003 δημιούργησαν μια σειρά δυστοκιών.

Το ΝΗ-90, κινούμενο με χαρακτηριστικό τρόπο, έκανε χαιρετιστήρια υπέρπτηση πάνω από τον διάδρομο της αεροπορικής βάσης στα Μέγαρα, πριν την προσγείωσή του μπροστά στο υπόστεγο του 2ου Τάγματος της Αεροπορίας Στρατού.

Το ταξίδι είχε ξεκινήσει δυο ημέρες νωρίτερα από την Γαλλία, με ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού και ανάπαυσης του πληρώματος την γειτονική Ιταλία. Απ’ εκεί το ΝΗ-90 έφτασε απευθείας στα Μέγαρα ώστε να ξεκινήσουν οι έλεγχοι αποδοχής από την Αεροπορία Στρατού.

Το «ντεμπούτο» του 17ου ΝΗ-90 έγινε λίγη ώρα μετά την λήξη της εντυπωσιακής άσκησης που οργάνωσε η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της διασυμμαχικής άσκησης «Ωρίων24».

Άλλωστε τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων τόσο κατά την συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, όσο κι από άλλες, έχουν δείξει ότι ποντάρουν ιδιαίτερα στην αεροκίνηση. Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου ως τμήμα διαθέτει την Μοίρα Ειδικών Εναέριων Επιχειρήσεων, με την οποία πετούν τα ΝΗ-90 με ειδική διαμόρφωση, αλλά και ελικόπτερα Chinook.

Οι άνθρωποι της Αεροπορίας Στρατού σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο, θεωρείται ιδιαίτερα σύγχρονο, αξιόπιστο, ισχυρό, και ταχύτατο. Ευελπιστούν ότι αν όλα πάνε καλά με την σύμβαση που αφορά την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη (Follow On Support) ενδεχομένως τον Μάρτιο του 2025 να κλείσει ο φάκελος παραλαβών των 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90, ύστερα από 22 ολόκληρα χρόνια!

Η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε το 17ο ελικόπτερο και τελεί εν αναμονή ακόμη τριών τους επόμενους μήνες έως τον Μάρτιο του 2025. Την ίδια στιγμή στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν με ιδιαίτερο νόημα ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ολοκλήρωση της σύμβασης που αφορά την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, έχει σημαντική πρόοδο.

Και όλοι γνωρίζουν ότι αν αυτή δεν δώσει άμεσα καρπούς, ακόμη και τα νεότερα ΝΗ-90 θα έχουν την τύχη όλων των προηγούμενων τα οποία παραμένουν καθηλωμένα στο αεροδρόμιο των Μεγάρων.

«Μέχρι τον Δεκέμβριο πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικά νέα. Υπάρχει επεξεργασία από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες και σύντομα θα δείτε ότι το θέμα των ΝΗ-90 και της FOS θα περάσει από την Βουλή και το ΚΥΣΕΑ. Αυτό θα είναι το δείγμα ότι το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά και δεν θα δούμε πισωγυρίσματα.» , έλεγε στρατιωτική πηγή στην Hellasjournal.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις…

Πάντως δεν είναι λίγα τα σκαμπανεβάσματα κατά τις συνομιλίες, ανάμεσα στην ελληνική και την γαλλική πλευρά, με την ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αφορά τους όρους της συμφωνίας για την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα προβλήματα και η δυσχέρεια κατά τις συνομιλίες είναι χαρακτηριστικό της συνεργασίας που είχε ξεκινήσει το 2003.

Το πρόβλημα διογκώθηκε από το 2010 και μετά, όταν δηλαδή θα έπρεπε να αρχίσουν οι παραλαβές των ελικοπτέρων.

22 χρόνια τα ΝΗ-90 είναι γνωστό ότι έχουν πορευτεί με δεκάδες και πολλές φορές δυσεπίλυτα προβλήματα, ενώ πολλά από τα ελικόπτερα παραμένουν καθηλωμένα.

Την ίδια στιγμή ως μέθοδος αντιμετώπισης του υπέρ-δεκαετούς προβλήματος, στην Αεροπορία Στρατού εξετάζουν σοβαρά και για τα ΝΗ-90 την συντήρηση μέσω ιδιωτικής πιστοποιημένης στον τύπο εταιρείας.

Όμως και αυτή η απόφαση να ληφθεί, κομβικής σημασίας είναι το θέμα εξεύρεσης ανταλλακτικών για την συντήρηση των ΝΗ-90.

Για τον λόγο αυτό τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού έχουν καταβάλλει προσπάθεια να εξασφαλίσουν αναλώσιμα υλικά μέσω των ελικοπτέρων του τύπου που αποσύρονται από άλλες αεροπορίες, όπως η Αυστραλιανή.

Ως στόχος, πέραν της αναγέννησης των ΝΗ-90 είναι, αυτά τα ελικόπτερα σε συνδυασμό με τα μελλοντικά Black Hawk να ελαφρύνουν το βάρος των αποστολών που πέφτει όλα αυτά τα χρόνια στα υπέρ-πολύτιμα Chinook.

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

 

Τείχος αποτροπής θέλει να «χτίσει» το αεροπορικό επιτελείο με την εισαγωγή των νέων όπλων: Θεωρούνται πολύτιμα για F-16 Viper, Rafale και τα μελλοντικά F-35

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: