Σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε 290 στόχους στον Λίβανο: Νωρίτερα η Χεζμπολάχ είχε επιτεθεί βαθιά στο έδαφος του εβραϊκού κράτους με μπαράζ ρουκετών

epa11618334 Smoke billows from the site of an Israeli airstrike that targeted Lebanese village of Zawtar, as seen from Marjaayoun, southern Lebanon, 21 September 2024. EPA/STR




Ισραήλ και Χεζμπολάχ αντάλλαξαν σφοδρά πυρά από νωρίς σήμερα Κυριακή, με ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν τον πιο έντονο βομβαρδισμό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο πολέμου στα νότια του Λιβάνου, ενώ η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις με ρουκέτες σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε περίπου 290 στόχους το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων εκτοξευτών εκτοξευτή ρουκετών της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να χτυπά στόχους της σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν.

  • Το Ισραήλ έκλεισε τα σχολεία και περιόρισε τις συγκεντρώσεις σε πολλές βόρειες περιοχές της χώρας και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν νωρίς σήμερα Κυριακή.Οι σειρήνες ηχούσαν όλη τη νύχτα καθώς εκτοξεύτηκαν ρουκέτες και πύραυλοι  από τον Λίβανο και το Ιράκ, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν από ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, ανέφερε ο στρατός.Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένα κτίρια χτυπήθηκαν άμεσα ή από πτώσεις θραυσμάτων και οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανέφεραν ότι περιέθαλψαν ελαφρά τραυματίες. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στόχευσε την ισραηλινή αεροπορική βάση Ραμάτ Ντέιβιντ με δεκάδες πυραύλους ως απάντηση στις «επαναλαμβανόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο».

Τα διαδοχικά μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στο Ραμάτ Ντέιβιντ είναι τα βαθύτερα πλήγματα εντός Ισραήλ που έχει αναλάβει από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ταυτόχρονα, ιρακινή ένοπλη ομάδα  που υποστηρίζεται από το Ιράν σε δήλωσή της  ανέλαβε επίσης την ευθύνη για επίθεση με  μη επανδρωμένα αεροσκάφα στο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι κλιμακούμενες επιθέσεις έρχονται λιγότερο από 48 ώρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο διοικητές της Χεζμπολάχ που σκότωσε τουλάχιστον 37 ανθρώπους σε προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας – ανάμεσά τους16  ηγετικά στελέχη της ένοπλης πτέρυγας της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι 16 μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διοικητή Ιμπραήμ Ακίλ, και ενός άλλου διοικητή, του Αχμέντ Ουαχμπί,ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο πιο θανατηφόρο χτύπημα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι χτύπησε κατά τη διάρκεια μυστικής  συγκέντρωσης του Ακίλ και των ηγετών των ελίτ δυνάμεων Ραντουάν της Χεζμπολάχ και σχεδόν εξάρθρωσε πλήρως την αλυσίδα στρατιωτικής διοίκησης της οργάνωσης.

Η επίθεση ισοπέδωσε ένα πολυώροφο κτίριο κατοικιών στο πολυσύχναστο προάστιο και προκάλεσε ζημιές σε ένα νηπιαγωγείο δίπλα, είπε πηγή ασφαλείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρία παιδιά και επτά γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Το χτύπημα της Παρασκευής κλιμάκωσε απότομα τη σύγκρουση και προκάλεσε άλλο ένα πλήγμα στη Χεζμπολάχ μετά από δύο ημέρες επιθέσεων κατά τις οποίες εξερράγησαν βομβητές και γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της.

Ο αριθμός των νεκρών σε αυτές τις επιθέσεις, που ευρέως πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν από το Ισραήλ, ανήλθε στους 39 με περισσότερους από 3.000 τραυματίες.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του.

Κάνοντας λόγο για  «αρχικά αντίποινα»  για τις επιθέσεις με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, η Χεζμπολάχ ανάρτησε σήμερα Κυριακή στο κανάλι της στο Telegram ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι εκτόξευσε  ρουκέτες κατά ισραηλινών στρατιωτικών-βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Η Χεζμπολάχ έχει πει ότι θα συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ έως ότου συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμό εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Στο νότιο Λίβανο το Σάββατο, οι άνθρωποι περιέγραψαν τεράστιες εκρήξεις που φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό και τίναξαν το έδαφος καθώς το Ισραήλ πραγματοποιούσε τα τελευταία του πλήγματα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ ξεκινά μια νέα φάση πολέμου στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολάχ, δημοσίευσε στο X:

«Η σειρά των ενεργειών στη νέα φάση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου από τότε που η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο σε ένδειξη συμπαράστασης  προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters

Σηκωθείτε και φύγετε τώρα, νέες επιθέσεις από το Ισραήλ: Η Ουάσιγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο γίνονται ακόμη πτήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: