Σέρχιο Μέντες: Πέθανε στα 83 του χρόνια o σπουδαίος Βραζιλιάνος μουσικός που έκανε διεθνή μόδα την bossa nova τη δεκαετία του΄60 [videos]

epa09004991 (FILE) – Brazilian musician Sergio Mendes performs on stage during the Jakarta International BNI Java Jazz Festival 2017 in Jakarta, Indonesia, 04 March 2017 (reissued 11 February 2021). Sergio Mendes turns 80 on 11 February 2021. EPA/MAST IRHAM *** Local Caption *** 53368006




Ο Βραζιλιάνος μουσικός Σέρχιο Μέντες, ο άνθρωπος που έφερε τη bossa nova στο διεθνές στερέωμα την δεκαετία του 1960 με το συγκρότημα του Brasil ’66, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα προβλημάτων υγείας από μακροχρόνιο Covid.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του Μέντες αναφέρει ότι «έφυγε ειρηνικά» στην πόλη που κατοικούσε, το Λος Άντζελες.

«Η σύζυγός του και η μουσική του σύντροφος τα τελευταία 54 χρόνια, Gracinha Leporace Mendes, ήταν δίπλα του, όπως και τα αγαπημένα του παιδιά. Ο Μέντες εμφανίστηκε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2023 σε sold out και ενθουσιώδεις παραστάσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Τους τελευταίους μήνες, η υγεία του είχε επιβαρυνθεί από τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου Covid».

Ο Μέντες γεννήθηκε στο Niterói στις 11 Φεβρουαρίου 1941 και σπούδασε κλασικό πιάνο ως παιδί.

Ο πατέρας του ήταν γιατρός και τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει τα βήματά του, αλλά άλλαξε άποψη όταν διαπίστωσε το αυξανόμενο ενδιαφέρον και το ταλέντο του Μέντες στην τζαζ.  «Όταν με είδε να παίζω και είδε ότι τα πήγαινα καλά με μπάντες, με άφηνε να κάνω αυτό που ήθελα», θυμάται ο Μέντες σε μια συνέντευξη του 2005.

Ο Μέντες ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως έφηβος στα τέλη της δεκαετίας του 1950, παίζοντας σε νυχτερινά κέντρα του Ρίο, τη στιγμή που η bossa nova γινόταν διεθνής τάση.

Με την καθοδήγηση του πρωτοπόρου της bossa nova, Antônio Carlos Jobim, ο Μέντες δημιούργησε το συγκρότημα Sexteto Bossa Rio και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ Dance Moderno το 1961.

Έγινε  περιζήτητος συνεργάτης για Αμερικανούς μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Cannonball Adderley και Herbie Mann, με τους οποίους ηχογράφησε αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το 1964, ο Μέντες μετακόμισε στο Λος Άντζελες, υπέγραψε με την Capitol Records και σχημάτισε το συγκρότημα Brasil ’65. Αφού κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ που δεν έκαναν και σπουδαίες πωλήσεις, το συγκρότημα στρατολόγησε δύο Αμερικανούς τραγουδιστές, τη Lani Hall και την Bibi Vogel, για να τραγουδήσουν στα αγγλικά και μετονομάστηκαν σε Brasil ’66.

Σε παραγωγή του Herb Alpert, το άλμπουμ έγινε πλατινένιο χάρη εν μέρει στην επιτυχία του single,  «Mas que Nada», το οποίο θα ηχογράφησε ξανά το 2006 με τους Black Eyed Peas .

Το 1968, ο Μέντες έφτασε σε ένα ευρύτερο κοινό όταν ερμήνευσε το The Look of Love στην τηλεοπτική μετάδοση των βραβείων Όσκαρ και η έκδοση του τραγουδιού του Brasil ’66 έφτασε στο Top 10 των ΗΠΑ.

  • Έκανε τον Μέντες παραγματικό σταρ και διεθνή πρεσβευτή της  bossa nova.

«Μπορείς να το συσχετίσεις με οργανικό τρόπο», είπε για το είδος το 2005. «Σε κάνει να ονειρεύεσαι και σε κάνει να νιώθεις καλά. Είναι πολύ ρυθμικό, ώστε να μπορεί να το χορέψει κανείς κι έχει  μελωδίες που σε στοιχειώνουν,  που τις παίρνεις μαζί σου όταν πας για ύπνο, έτσι που να τις μουρμουρίζεις ή να τις σφυρίζεις» είπε ο Μέντες το 2005, μιλώντας για την bossa nova.

Ο Μέντες συνέχισε να ηχογραφεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980, πετυχαίνοντας άλλη μια επιτυχία #4 το 1983 με την ενήλικη σύγχρονη εκδοχή του στο τραγούδι του Barry Mann και της Cynthia Weil «Never Gonna Let You Go».

Το 2006, κυκλοφόρησε το άλμπουμ επιστροφής «Timeless», σε παραγωγή του will.i.am των Black Eyed Peas. Το άλμπουμ, με guest stars τους Erykah Badu, Q-Tip, Common, Stevie Wonder και Justin Timberlake, αντανακλά το πώς υπογείως πολλοί δίσκοι ραπ χρησιμοποιούν στοιχεία της μουσικής του Μέντες.

Ο Μέντες βοήθησε στην παραγωγή μουσικής για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων Rio και Rio 2 και ήταν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 2012 για το «Real in Rio».

Κέρδισε επίσης ένα Grammy για το καλύτερο παγκόσμιο άλμπουμ για το «Brasileiro» το 1992. Συνέχισε  να παίζει μέχρι πέρυσι και το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, In the Key of Joy, κυκλοφόρησε το 2019.

Αφήνει πίσω του την σύζυγό του, Leporace, και πέντε παιδιά.

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: