Σε παροξυσμό οι Τούρκοι για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο: Ομιλούν για δήθεν προβληματική κατάσταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, και πρώην αρχικατάσκοπος Χακάν Φιντάν πήγε στομ Αραβικό Σύνδεσμο για να πει τον …πόνο του. Φωτογραφία Hakan Fidan, @HakanFidan




Έντονα αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικων της κατοχικής Τουρκίας και ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν την Δευτέρα η Κυπριακή Δημοκρατία και και Ηνωμένες Πολιτείες.

Με εντολή του πρώην αρχικατάσκοπου Χακάν Φιντάν το τουρκικό υπουργείο …καταδικάζει “υπογραφή οδικού χάρτη για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και της ελληνοκυπριακής διοίκησης” -όπως χαρακτηρίζει τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία.

το τουρκικό υπουργείο συμφωνεί, λέει με τις απόψεις που εκφράζονται στη δήλωση που εξέδωσε το ψευτο-“υπέξ” της παράνομης “τδβκ” για το θέμα αυτό και υποστηρίζει πλήρως τη δικαιολογημένη, όπως γράφει, αντίδραση των παράνομων “αρχών” του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της κατοχικής Τουρκίας:

Αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές των ΗΠΑ εις βάρος της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης τον περασμένο Ιούνιο για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με την ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία , υπονομεύουν την ουδέτερη θέση των ΗΠΑ απέναντι στο νησί της Κύπρου και καθιστούν πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα πρέπει να επανεξεταστούν.

Η Τουρκία, ως Πατρίδα και Εγγυητής Κράτος, θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

  • Εξαιρετικά λανθασμένη προσέγγιση η συμφωνία Κύπρου-ΗΠΑ, λέει ο Τσελίκ

Μια «εξαιρετικά λανθασμένη προσέγγιση, η οποία πρέπει να απορριφθεί», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ τον οδικό χάρτη για Αμυντική Συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση όσον αφορά τις συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία.

«Είχα κάνει και παλαιότερα μια δήλωση σχετικά με αυτό το θέμα το 2020, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήραν το εμπάργκο όπλων κατά της “νότιας Κύπρου” -όπως αναφέρει τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία. H πηγή της αστάθειας και της αδυναμίας λύσης στο νησί είναι η ελληνοκυπριακή διοίκηση», είπε

«Εδώ πέρα, αυτοί είναι που αγνοούν την (παράνομη) “τδβκ” και τους Τουρκοκύπριους με τις μαξιμαλιστικές τους απαιτήσεις και ως εκ τούτου, αυτοί είναι που αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της (παράνομης) “τδβκ” σε μια προσέγγιση που βασίζεται σε δύο συνιστώντα στοιχεία που βασίζονται σε δύο κοινότητες στη βάση της ισότητας στο νησί. Όλες οι απαιτήσεις τους είναι παράνομες και μη επιλύσιμες», υποστήριξε.

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι, «το είχαμε πει και όταν καταργήθηκε το εμπάργκο των όπλων, είπαμε ότι αυτό δεν θα συνεισφέρει σε τίποτα άλλο από το να ενθαρρύνει την “ελληνοκυπριακή διοίκηση” -όπως αναφέρει τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση- στο θέμα της δημιουργίας ανομίας και αδυναμίας λύσης. Είχαμε πει ότι δεν εξυπηρετεί ούτε την ειρήνη ούτε την επίλυση».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «τώρα, η σύναψη μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με αυτόν τον τρόπο είναι μια προσέγγιση που θα εμβαθύνει τα προβλήματα εδώ και θα ενθαρρύνει κι άλλο την κακομαθημένη ελληνοκυπριακή πλευρά και είναι μια εξαιρετικά ανεύθυνη εκτίμηση».

Είναι ξεκάθαρο, ισχυρίστηκε, «ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση όσον αφορά τις συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία. Μέσα σε όλη αυτή την εικόνα, ανεξάρτητα από το ποιος θέλει να κάνει τι στη Μεσόγειο, εμείς βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η Μεσόγειος έχει γεμίσει από πάρα πολλά πολεμικά πλοία, σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχει χώρος για να βγουν οι βάρκες».

Αυτή ήταν, όπως, είπε, «μια προσέγγιση που σαμποτάρει το διάλογο και ενθαρρύνει αυτούς που δεν επιθυμούν μια λύση και αυτούς που απαιτούν την ανομία, ενώ θα έπρεπε να γίνει ένα πιο σταθερό βήμα με βάση έναν πιο διπλωματικό διάλογο. Ως εκ τούτου, έχει καταγραφεί ως μια εξαιρετικά λανθασμένη προσέγγιση και μια προσέγγιση που πρέπει να απορριφθεί».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ακόμα πως «ό,τι κι αν συμβεί, η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει την ιστορική της αλληλεγγύη προς την (παράνομη) “τδβκ” με τον πιο ισχυρό τρόπο και, όπως συχνά δηλώνει ο Πρόεδρός μας, ο τουρκοκυπριακός λαός και η (παράνομη) “τδβκ” δεν θα είναι ποτέ μόνοι τους. Το μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού και της παράνομης “τδβκ” και η διασφάλιση του θα συνεχίσει να αποτελεί για εμάς μια υπόθεση υπεράσπισης του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο Ερντογάν και ο αλά καρτ σεβασμός του διεθνούς δικαίου: Κάλεσε την Ρωσία να επιστρέψει στην Ουκρανία την κατεχόμενη Κριμαία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: