Σε όνομα έκπληξη φέρεται να καταλήγει ο Μακρόν για την πρωθυπουργία στη Γαλλία: Ο… άγνωστος Τιερί Μποντέ του εξασφαλίζει περιθώρια ελιγμών

epa11303126 CESE’s president Thierry Beaudet arrives at the final seminar of the End-of-Life Convention at the Economic, Social and Environmental Council (CESE) in Paris, France, 26 April 2024. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Στο όνομα του προέδρου της Cese, Τιερί Μποντέ, που προέκυψε για το Matignon, χωρίς ωστόσο να τυγχάνει ομοφωνίας, αλλά και στις κατηγορίες κατά του Εμανουέλ Μακρόν, ότι θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο, παρά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αναφέρεται το δημοσίευμα της βελγικής Les Echos.

Το δημοσίευμα σημειώνει, ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Thierry Beaudet φέρεται να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, διαβεβαιώνοντας, ότι θα αποδεχθεί μόνο εάν η μελλοντική κυβέρνηση είναι πολυφωνική και ότι έχει περιθώρια ελιγμών.

Κατά τον δημοσιογράφο, ένα πραγματικό ζήτημα με έναν αρχηγό κράτους, που διστάζει να μοιραστεί την εξουσία ή να τροποποιήσει την πολιτική του, με μοναδικό του φόβο να βλέπει όλα όσα έχει κάνει να διαλύονται. Επιπλέον, όπως σημειώνει, η κατάσταση αποκαλύπτει αποκλίνουσες εκτιμήσεις εντός του προεδρικού στρατοπέδου.

Το χαρτί Thierry Beaudet θεωρείται ως ο διορισμός ενός «τεχνικού» αρχηγού κυβέρνησης, χωρίς πολιτικό βάρος ή δίκτυα στη Βουλή, αφήνοντας στον Emmanuel Macron πολλά περιθώρια ελιγμών, πιθανότητα που δεν εξέπληξε ορισμένους ιστορικούς της Μακρονίας.

«Ψάχνει για ένα λεγόμενο τεχνικό προφίλ για να προσπαθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο», εκτιμά ένας συνοδοιπόρος του, ενώ στην αριστερά, πάντα κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θέλει να χαράξει μια γραμμή στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών για να συνεχίσει όπως πριν, διορίζοντας Πρωθυπουργό της επιλογής του και συνθέτοντας την κυβέρνησή του.

Τίποτα δεν είναι λοιπόν βέβαιο για τον Thierry Beaudet, ο οποίος απέκτησε ξαφνική φήμη, εκτιμά ο δημοσιογράφος, καθώς η αναφορά και μόνο στον πιθανό διορισμό του πυροδότησε αμέσως σημαντικό αριθμό αντιδράσεων. Το NFP δεν θέλει να το ακούσει και εξακολουθεί να ζητά την υποψηφιότητα της Lucie Castets, την οποία ο συνδικαλιστικός κόσμος καλωσόρισε, αλλά δεν τυγχάνει συναίνεσης.

«Ο Thierry Beaudet είναι άγνωστος στην κοινή γνώμη, δεν έχει κοινοβουλευτική υποστήριξη ή πολιτικό βάρος. Καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα έχει συμφέρον να τον βοηθήσει. Ο διορισμός του θα έδειχνε, ότι ο Emmanuel Macron επιλέγει την διατήρηση της εξουσίας. Μέχρι τώρα αρνούνταν πάντα να στοιχηματίζει σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να τον επισκιάσουν», αναλύει η πολιτική επιστήμονας Chloé Morin.

Τέλος, σημειώνεται, ότι ο Thierry Beaudet, τοποθετούμενος στα αριστερά, δεν έκρυψε την κριτική του κατά της απόφασης του Emmanuel Macron να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση. «Δεν κατάλαβα αυτή την απόφαση, ειδικά με την ελπίδα να δώσουμε στους εαυτούς μας μια σαφή πλειοψηφία για να κυβερνήσουμε. Στην πραγματικότητα, αυτή η διπλή απόφαση βυθίζει τη Γαλλία σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική και δημοκρατική κρίση», δήλωσε τον Ιούνιο στη «La Tribune», ενώ τάχθηκε επίσης κατά του μεταναστευτικού νόμου, που ψηφίστηκε οδυνηρά στα τέλη του περασμένου έτους.

Les Echos [Nouveau Premier ministre : Emmanuel Macron teste l’option surprise de Thierry Beaudet]

Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει η Le Figaro στη ροή ειδήσεων, το όνομα του Thierry Beaudet φαίνεται να ξεχωρίζει, καθώς, όπως σημειώνει, στενός φίλος του Γάλλου προέδρου, που γνωρίζει «πολύ καλά» τον πρώην μάνατζερ, έναν «εκπαιδευμένο δάσκαλο», ο οποίος «επέβλεπε τη συνέλευση των πολιτών στο τέλος της ζωής», διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «είναι μια πολύ σοβαρή επιλογή».

Στον Ιταλό ακροδεξιό Φίτο θα εμπιστευτεί η φον ντερ Λάιεν θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν: Τον πρότεινε η Μελόνι, τι γράφει η γερμανική Die Welt

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: