Με συμφωνία ενίσχυσης συνεργασίας στο μεταναστευτικό ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα [videos]

Στιγμιότυπο από την έναρξη της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Περίπου 30′ διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έλαβε χώρα σε αίθουσα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαμόγελα, τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες, με τους δυο ηγέτες να ανταλλάσουν χειραψία στην αρχή της συζήτησης στην οποία υπήρχαν αγκάθια, με μεγαλύτερο το Κυπριακό και δη μετά την αναφορά του Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ για διχοτόμηση της Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα.

Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.




 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία από την πλευρά της αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν ως στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες: 

Ερντογάν: Τι κάνετε;

Μητσοτακης: Καλά… Χαίρομαι που σας βλέπω

Ερντογάν: Πώς είστε;

Μητσοτακης: Είμαι πολύ καλά

Μητσοτάκης σε Φιντάν: Μου αρέσει η μπλε γραβάτα σας. Είναι όμορφη




 

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη: Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: