Σε γαλλικά νερά ο «ΝΕΑΡΧΟΣ»: Τι μπορεί να κομίζει η καθέλκυση της δεύτερης ψηφιακής φρεγάτας στο Λοριάν; Η ανάγκη ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού ξανά στο προσκήνιο

Η φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ, η δεύτερη ελληνική FDI κατά τη διάρκεια όπου το dry dock γεμίζει με νερό ώστε το πλοίο να οδηγηθεί ομαλά στο νερό και να προσδέσει στον προβλήτα του γαλλικού ναυπηγείου. Πηγή: Naval Group




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η Πέμπτη θεωρείται ημέρα κομβικής σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό από την στιγμή που πέφτει στο νερό και η δεύτερη ψηφιακή φρεγάτα FDI, η οποία θα φέρει το όνομα ΝΕΑΡΧΟΣ, δηλαδή του επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η κάθοδος των πλοίων του Μακεδόνα Στρατηλάτη στον Ινδό ποταμό, υπό την καθοδήγηση του στόλαρχου Νεάρχου κι από εκεί στον Περσικό Κόλπο, ιστορικά είχαν αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες εποποιΐες του Αρχαιοελληνικού Ναυτικού.

Από το αρχαιοελληνικό ναυτικό, τους Δρόμωνες του Βυζαντίου, τα πυρπολικά της Επανάστασης, το Θωρηκτό Αβέρωφ, το Αντιτορπιλικό Αδρίας, το υποβρύχιο «Παπανικολή», από εκείνες τις χρυσές σελίδες του ναυτικού αγώνα, στον 21ο αιώνα και εν έτει 2024, όπου το Ναυτικό συνεχίζει ν’ αναζητά ανάσα…

Η φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ αποτελεί μια από τις ανάσες για τον πολύπαθο στόλο αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα που θα καταπλεύσει στο Ναύσταθμο και να πάρει την σκυτάλη από κάποια γερασμένη μονάδα επιφανείας τύπου S.

Η τελετή γίνεται στο ναυπηγείο του Λοριάν, με την φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ να έχει πάρει την θέση της στον προβλήτα ακριβώς έξω από την δεξαμενή. Οι εργασίες που απομένουν δεν είναι λίγες παρά το γεγονός ότι μέλη του πληρώματος έχουν ήδη επιλεγεί.

Στο Λοριάν το παρόν δίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος θα βρεθεί στο κατάστρωμα τόσο της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας ΝΕΑΡΧΟΣ, όσο και στην πρώτη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ η οποία έχει δέσει ακριβώς δίπλα στην γαλλική πρωτότυπη Belh@rra.

Αυτή θα είναι η τρίτη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο γαλλικό ναυπηγείο, όπου πέραν των  εθιμοτυπικών, θα λάβει πλήρη ενημέρωση για το πρόγραμμα από τους επιτελείς του ναυτικού που έχουν εγκατασταθεί στο Λοριάν.

 

Στο Ναυτικό περιμένουν…

Την ίδια στιγμή πολλά σημεία των εξελίξεων που αφορούν την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε προ των πυλών ανακοινώσεων, ενδεχομένως γι’ ακόμη μια Belh@rra.

Το ναυτικό επιτελείο και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μέσα από τις μελέτες που έκαναν, έδωσαν πολλές απαντήσεις και χώρο, ώστε ο υπουργός Εθνικής άμυνας να διαπραγματευτεί για το τέταρτο πλοίο της κλάσης ΚΙΜΩΝ.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει εξηγήσει ότι η ενεργοποίηση της προαίρεσης για το τέταρτο πλοίο κλάσης ΚΙΜΩΝ, πέραν της επιχειρησιακής ανάγκης, ως πρόγραμμα οδεύει σε γενικές γραμμές χωρίς τεράστιες αποκλίσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον τα πληρώματα ήδη έχουν ξεκινήσει να εισέρχονται στην ψηφιακή εποχή. Και τέλος με αυστηρά οικονομοτεχνικά κριτήρια, η ομοιοτυπία είναι αυτή που θεωρείται το μελλοντικό ζητούμενο.

Αμέσως μετά την τελετή στο Λοριάν υπάρχουν ημερομηνίες που έχουν την δική τους σημειολογία κι εκεί ουδείς αποκλείει ότι θα γνωστοποιηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης καθώς αυτή είναι που θ’ αποφασίσει τον χρόνο των ανακοινώσεων οι οποίες θα σημάνουν το πράσινο φως για την επόμενη μέρα.

Σημαντική παράμετρος παραμένει το γεγονός ότι η γαλλική πλευρά παρουσιάστηκε πρόσφατα ιδιαίτερα ελαστική σ’ ό,τι έχει να κάνει με το κόστος για την απόκτηση ενός επιπλέον πλοίου, τονίζοντας ότι η δαπάνη θα παραμείνει στο 1 δισεκατομμύριο με τον οπλισμό.

Από τον στόλαρχο του Μεγαλέξανδρου στον Ρωμαίο ποιητή και μάντη…

Την ίδια στιγμή που στο Λοριάν εξελίσσεται το πρόγραμμα ενίσχυσης για το Πολεμικό Ναυτικό, σ’ ένα άλλο γεωγραφικό σημείο της Γαλλίας, στην Τουλόν η κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου φέρεται να έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές για το πολυσυζητημένο ECM.

«Βιργίλιος» είναι το όνομα του παρεμβολέα, σύμφωνα με πληροφορίες και παραπέμπει ευθέως στον Ρωμαίο ποιητή στον οποίο κατά τον Μεσαίωνα είχαν χρεώσει μαντικές ικανότητες και μαγικές πρακτικές.

Το διάστημα αυτό είναι σε εξέλιξη η διασύνδεση του ESM με το νέο ECM και η διαλειτουργικότητα με όλα τ’ άλλα ψηφιακά συστήματα της φρεγάτας Belh@rra.

Το πρόγραμμα αυτό παρακολουθεί στενά το γαλλικό ναυτικό καθώς πέραν των FDI, πληροφορίες λένε ότι το νέο ολοκληρωμένο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου το θέλει και γι’ άλλες μονάδες του Marine Nationale.

Πλήρη εικόνα για την εξέλιξη του προγράμματος και τις δοκιμές έχουν και οι ειδικοί του ναυτικού κλιμακίου στο Λοριάν, μια και το σύστημα αυτό το έχει ζητήσει και η Ελλάδα.

Η FDI έρχεται σε μια κρίσιμη επιχειρησιακά συγκυρία, διότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού στην επιχείρηση της ΕΕ «ΑΣΠΙΔΕΣ», μαρτυρούν ότι ο στόλος δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύγχρονο πεδίο απειλών.

Αυτός άλλωστε είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους όπου το ναυτικό επιτελείο και το ΓΕΕΘΑ εισηγούνται την απόκτηση τουλάχιστον μιας επιπλέον φρεγάτας αυτής της κλάσης.

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Τέλη Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα η μεγάλη Νατοϊκή άσκηση «Ramstein Flag 2024»: Το ερωτηματικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας και οι ταυτόχρονες πτήσεις 140 μαχητικών

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: