Σε μπελάδες ο Τραμπ μετά το ντιμπέιτ με την Χάρις: Πρώην υποδιευθυντής του FBI τον χαρακτηρίζει «ρωσικό περιουσιακό στοιχείο», ενώ το Time τον τρολάρει με επικό εξώφυλλο [video]

FILE PHOTO Former US president Donald J. Trump arrives for a press conference in the lobby of Trump Tower in New York, New York, USA, 06 September 2024. Trump discussed a hearing he attended earlier in the morning to appeal the recent 5 million USD jury verdict against Trump that found him liable of sexually abusing writer E. Jean Carroll. EPA/JUSTIN LANE




Την ώρα που οι αναλυτές συνεχίζουν να αποκωδικοποιούν φράση προς φράση, γκριμάτσα προς γκριμάτα το πολυαναμενόμενο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η τηλεμαχία είχε έναν νικητή και αυτός δεν είναι άλλος από την νυν αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών.

Τις εκτιμήσεις έρχεται να επιβεβαιώσει και το εξώφυλλο του «Time», που δείχνει τον Ντόναλντ Τραμπ εγκλωβισμένο σε ένα γκολφ καρτ και μία μόνο φράση ως λεζάντα στη φωτογραφία: «Σε μπελάδες».

Το κεντρικό άρθρο του περιοδικού φέρει ως τίτλο: «Πώς η Κάμαλα Χάρις τον έβγαλε εκτός κούρσας» σχολιάζοντας έτσι την τηλεμαχία των δύο υποψήφιων προέδρων.

Κι ενώ οι χρήστες των social media «κάνουν πάρτι» με τον αβάσιμο, όπως αποδείχθηκε σε ζωντανό χρόνο, ισχυρισμό του ότι στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο «οι μετανάστες τρώνε τα κατοικίδια, τις γάτες και τα σκυλιά των κατοίκων», ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI, τον οποίο ο Τραμπ είχε απολύσει στη διάρκεια της θητείας του, τον αποκαλεί λίγο – πολύ τσιράκι του Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI που εργάστηκε υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να θεωρηθεί ως ρωσικό περιουσιακό στοιχείο, αν και όχι με την παραδοσιακή έννοια του πράκτορα ή του στρατολογημένου.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια ενός podcast, αν θεωρεί πιθανό ο Τραμπ να είναι ρωσική «περιουσία» (asset) , ο Άντριου Μακέιμπ, τον οποίο ο Τραμπ απέλυσε από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI το 2018, είπε: «Το πιστεύω, το πιστεύω».

Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν θα το χαρακτήριζα ως ενεργό ή στρατολογημένο με τον τρόπο που οι άνθρωποι στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών σκέφτονται αυτόν τον όρο. Αλλά πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μας έχει δώσει πολλούς λόγους για να αμφισβητήσουμε την προσέγγισή του στο πρόβλημα της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και νομίζω ότι η προσέγγισή του στην αλληλεπίδραση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είτε πρόκειται για τηλεφωνήματα, είτε για προσωπικές συναντήσεις, είτε για τα πράγματα που έχει πει δημοσίως για τον Πούτιν, όλα αυτά εγείρουν σημαντικά ερωτήματα».

Ο Άντριου Μακέιμπ μιλούσε στο podcast One Decision, το οποίο συνδιοργανώνει ο σερ Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ, πρώην επικεφαλής της MI6, της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η συζήτηση, στην οποία ο Μακέιμπ αμφισβήτησε επίσης τη στάση του Τραμπ όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, ηχογραφήθηκε πριν από το ντιμπέιτ στη Φιλαδέλφεια την Τρίτη, στο οποίο ο Τραμπ έκανε ακόμη  περισσότερα αμφιλεγόμενα σχόλια.

Ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος, ο Τραμπ δεν θα έλεγε ότι μια ουκρανική νίκη ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και απλά να τελειώσει», είπε.«Να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία». Ισχυριζόμενος ότι έχει καλές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελίνσκι, τον Ουκρανό πρόεδρο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αντίπαλός του, η Καμάλα Χάρις, απέτυχε να αποτρέψει τον πόλεμο μέσω προσωπικών συνομιλιών.

Ο Μακέιμπ συμμετείχε στην ηγεσία του FBI, για σύντομο χρονικό διάστημα ως υπηρεσιακός διευθυντής, κατά τη διάρκεια των ερευνών για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 και τις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και της Μόσχας. Ο Τραμπ απέλυσε τον Μακέιμπ τον Μάρτιο του 2018, δύο ημέρες πριν από την προβλεπόμενη συνταξιοδότησή του. Έχοντας γράψει το βιβλίο “The Threat” (Η απειλή), που έγινε best seller, είναι πλέον ακαδημαϊκός και σχολιαστής.

Μιλώντας στο One Decision, ο Μακέιμπ δήλωσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ … έχει αυτό το γλυκανάλατο είδος θαυμασμού για τον Βλαντιμίρ Πούτιν με έναν τρόπο που κανένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος, Ρεπουμπλικάνος ή Δημοκρατικός, δεν είχε ποτέ… Ως αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, αυτά είναι τα πράγματα που σκέφτεσαι».

Με πληροφορίες από Guardian, Time

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Λος Άντζελες: Οι πυρκαγιές περικύκλωσαν την πόλη, δεκάδες σπίτια και 200.000 στρέμματα γης μετατράπηκαν σε αποκαΐδια [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: