«Σαν να ήρθε η ημέρα της κρίσης»: Κόλαση φωτιάς κατακαίει την Καλιφόρνια-13 τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες εκκενώσεις, χιλιάδες στρέμματα δάσους αποκαίδια [videos]

Εικόνα από τις φωτιές στην Καλιφόρνια via yutube




Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε τρεις μεγάλες πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια που ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. Μεταξύ των τραυματιών είναι και οι πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες.

Η πυρκαγιά στo εθνικό δάσος του Λος Άντζελες, που βρίσκεται βόρεια της Γκλεντόρα, ξέσπασε σε  περίπου 4.000 στρέμματα (1.600 εκτάρια) την Τρίτη για να φτάσει στα 34.000 στρέμματα το βράδυ, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Στην κομητεία Όραντζ, οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με μια ταχέως επεκτεινόμενη φωτιά που άναψε τη Δευτέρα και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερα από 19.000 στρέμματα. Αυτή η πυρκαγιά, που ονομάζεται πυρκαγιά «αεροδρόμιο», προκλήθηκε από μια σπίθα από βαρύ εξοπλισμό και μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκε από δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η φωτιά έχει εξαπλωθεί στην ορεινή περιοχή του παρακείμενου νομού Ρίβερσαϊντ χωρίς περιορισμό. Δύο πυροσβέστες υπέστησαν τραυματισμούς λόγω ζέστης και ένας κάτοικος υπέστη από εισπνοή καπνού.

Σε κοντινή απόσταση, περίπου 65.000 σπίτια και κτίρια απειλήθηκαν από μια πυρκαγιά που μαίνεται στο εθνικό δάσος του Σαν Μπερναντίνο. Η πυρκαγιά στο Λάιν έκαψε περισσότερα από 27.000 στρέμματα μέχρι το βράδυ της Τρίτης,

Οι αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν 34χρονο ύποπτο εμπρησμό σε σχέση με τη φωτιά στο Λάιν, σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Σαν Μπερναντίνο .

Οι τρεις εκτεταμένες πυρκαγιές, που προκάλεσαν καπνό σαν «την ημέρα της κρίσης» στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες, ξέσπασαν καθώς άλλες περιοχές στα δυτικά των ΗΠΑ μάχονταν με ισχυρές φωτιές σαν κόλαση,όπως κοντά στο Ρίνο της Νεβάδα, που ανάγκασε περίπου 20.000 ανθρώπους να εκκενώσουν.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Καλιφόρνια έχει χάσει  σχεδόν τρεις φορές περισσότερες καμμένες εκτάσεις σε σχέση με όλο το 2023.

Οι φλόγες από τρεις πυρκαγιές έχουν μαυρίσει τα κάποτε καταπράσινα τοπία.

Ο Άλεξ Λούνα, ένας 20χρονος ιεραπόστολος, είδε τον ουρανό να αλλάζει από «κόκκινο κερασιού σε μαύρο χρώμα» σε περίπου 90 λεπτά καθώς οι φλόγες έτρεχαν προς την ορεινή κοινότητα του Ράιτγουντ και οι αρχές παρακάλεσαν τους κατοίκους να αφήσουν τα υπάρχοντά τους και να φύγουν από την πόλη.

«Ήταν πολύ, θα έλεγα, σαν κόλαση», είπε ο Λούνα το βράδυ της Τρίτης. «Ήταν πολύ σκοτάδι. Δεν ήταν καλό μέρος για να βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή… Στάχτη έπεφτε από τον ουρανό σαν να χιόνιζε».

Ο Λούνα ήταν μεταξύ εκείνων που άκουσαν την εντολή εκκένωσης που εκδόθηκε για την κοινότητα των περίπου 4.500 ατόμων στα βουνά Σαν Γκάμπριελ ανατολικά του Λος Άντζελες.

Η φωτιά στο Μπριτζ, η οποία δεκαπλασιάστηκε σε μια μέρα, είναι τώρα η μεγαλύτερη από τις τρεις μεγάλες πυρκαγιές που εξελίσσονται στη νότια Καλιφόρνια και θέτουν σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες σπίτια.

Οι φωτιές καίνε κοντά σε ορεινές πόλεις και λίμνες που είναι δημοφιλείς για χειμερινά σπορ και καλοκαιρινή αναψυχή. Οι εντολές εκκένωσης επεκτάθηκαν το βράδυ της Τρίτης καθώς οι πυρκαγιές μεγάλωναν και περιλάμβαναν τμήματα της δημοφιλούς χιονοδρομικής πόλης Μπιγκ Μπίαρ.

Για το Ράιτγουντ, μια γραφική πόλη που βρίσκεται περίπου 60 μίλια (97 χιλιόμετρα) ανατολικά του Λος Άντζελες, οι απειλητικές πυρκαγιές έχουν γίνει τακτικό μέρος της ζωής. Αλλά για την Τζάνις Κουίκ, την πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ράιτγουντ, αυτή τη φορά κάτι ήταν διαφορετικό.

Είπε στο Associated Press «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο και έχω ξαναπεράσει πυρκαγιές»

Στη Νότια Καλιφόρνια έχει ξεσπάσει ρεκόρ καύσωνα από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται πολύ πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου και να δημιουργούν συνθήκες για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Μια προειδοποίηση υπερβολικής ζέστης για την περιοχή του Λος Άντζελες έληξε το βράδυ της Τρίτης και οι πυροσβέστες ήλπιζαν να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα καθώς ο ψυχρότερος καιρός φτάνει στην πολιτεία αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Στα δυτικά, οι αρχές των πολιτειών που μάχονται με τις πυρκαγιές έλαβαν μέτρα για την προστασία των κατοίκων. Ο κυβερνήτης της Νεβάδα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  Πολλές πυρκαγιές προκάλεσαν προειδοποιήσεις εκκένωσης στο κέντρο του Όρεγκον.

Mε πληροφορίες από theguardian.com 

Σκληρή αντιπαράθεση με βαριές κουβέντες στη γερμανική βουλή για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: