Ρουά Ματ: Παταγώδης ήττα της Ρωσίας στην εκστρατεία της να ελέγξει το παγκόσμιο σκάκι: Νίκη της Ουκρανίας με 66 χώρες και τον παγκόσμιο πρωταθλητή Κάρλσεν στο πλευρό της [videos]

FILE PHOTO: Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι, Μάγκνους Κάρλσεν. EPA, YOSHUA ARIAS




Η σκακιστική ομάδα της Ρωσίας θα παραμείνει αποκλεισμένη από διεθνείς αγώνες, αποφάνθηκαν οι αξιωματούχοι του οργάνου που διοικεί την παγκόσμια σκακιστική κοινότητα.

Σε μια δραματική συνεδρίαση, η γενική συνέλευση της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Fide) στη Βουδαπέστη ψήφισε υπέρ της διατήρησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της συμμάχου της, Λευκορωσίας.

Και οι δύο χώρες εκδιώχθηκαν από την ομοσπονδία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Όσοι υποστηρίζουν την κίνηση λένε ότι το σκάκι στη Ρωσία ελέγχεται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με δικούς τους ανθρώπους που ελέγχουν πλήρως το άθλημα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

  • Να σημειωθεί ότι ο  πρόεδρος της Fide είναι πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς – γεγονός που προσδίδει άλλες διαστάσεις στην διαμάχη για τον παγκόσμιο έλεγχο του σκακιού.

Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ωστόσο στη γενική συνέλευση στη Βουδαπέστη ψήφισε υπέρ μιας πρότασης για τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σχετικά με τη δυνατότητα άρσης ορισμένων περιορισμών κατά των μικρών παιδιών που παίζουν σκάκι και των ευάλωτων ομάδων.

  • Ωστόσο, οι απαγορεύσεις εναντίον της εθνικής ομάδας της Ρωσίας, των επισήμων της, της σημαίας και του ύμνου σε διεθνείς διοργανώσεις θα παραμείνουν. Ετσι, όσοι Ρώσοι σκακιστές μετέχουν σε διεθνή τουρνουά εμφανίζονται ως “παίκτες FIDE» με την σημαία της διεθνούς ομοσπονδίας – κι όχι τη Ρωσική.

Η τελική απόφαση ανήκει πλέον στο στρατηγικό όργανο της ομοσπονδίας, το Συμβούλιο της Fide, το οποίο είναι απίθανο να ανατρέψει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Θα πρόκειται για πραξικόπημα με απρόβλεπτες συνέπειες.

  • Ο Μάλκολμ Πέιν, επικεφαλής της αγγλικής σκακιστικής ομοσπονδίας, δήλωσε στο BBC ότι το αποτέλεσμα ήταν μια «συντριπτική ήττα» για τη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί αντιπρόσωποι φοβήθηκαν τις συνέπειες για τη σχέση του κυβερνώντος οργάνου με τη ΔΟΕ εάν η πολιτική αλλάξει», είπε.

«Νίκη για την Ουκρανία»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αναθέσει το καθήκον της αναχαίτησης της ρωσικής αντεπίθεσης στο παγκόσμιο σκάκι  στον σύμβουλό του για στρατηγικές υποθέσεις, Αλεξάντερ Κάμισιν, ο οποίος έγινε διάσημος στις αρχές του πολέμου όταν υπό την καθοδήγησή του διατηρήθηκαν οι σιδηρόδρομοι της Ουκρανίας σε τροχιά, παρά τις επανειλημμένες λυσσαλέες ρωσικές επιθέσεις.

«Έμεινα έκπληκτος με αυτή την [επερχόμενη] ψηφοφορία στη Βουδαπέστη», είχε πει πριν την γενική συνέλευση της Βουδαπέστης ο Κάμισιν, ο οποίος είναι ο νέος επικεφαλής της Ουκρανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

«Σε αυτόν τον πόλεμο σκοτώθηκαν 21 σκακιστές. Δεν είναι δίκαιο να τίθεται αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη ενώ η Ρωσία σκοτώνει τους πολίτες μας, τους σκακιστές μας στην Ουκρανία».

 

  • Εξήντα έξι χώρες υποστήριξαν την πρόταση, με 41 να επιλέγουν να παραμείνουν ως έχουν όλοι οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις.

Μόλις 21 χώρες ψήφισαν υπέρ της άρσης των κυρώσεων. Εκτός από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, περιλάμβαναν αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και άλλους Ρώσους συμμάχους στην Αφρική και την Ασία.Η πρόταση για άρση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει κατατεθεί από τη Σκακιστική Ομοσπονδία του Κιργιστάν, βασικό σύμμαχο της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία.

  • Η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία θεωρήθηκε ως δοκιμασία της αποφασιστικότητας της Δύσης να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη διπλωματία.

Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, η Ουκρανία κάλεσε τους αντιπροσώπους να απορρίψουν την πρόταση για άρση των κυρώσεων.

  • «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία», δήλωσε στο BBC ο Βίκτορ Καπούστιν της Ουκρανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

«Αυτή η ψηφοφορία σημαίνει ότι η Ρωσία δεν έχει αρκετή υποστήριξη όπως υπέθεσαν ότι είχαν», πρόσθεσε.

“Η Ρωσία είναι επιτιθέμενος και εισβολέας και ο επιτιθέμενος πρέπει να τιμωρηθεί σε όλους τους τομείς της ζωής του, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι κυρώσεις ή ακόμη και να ενισχυθούν. Για να αναγνωρίσουν τα εγκλήματά τους”.

Η Ρωσία είπε ότι η πολιτική πρέπει να μείνει έξω από το σκάκι και προέτρεψε τους άλλους εκπροσώπους να ψηφίσουν για την άρση όλων των κυρώσεων.

Το Κίεβο υποστηρίχθηκε από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και πολλά άλλα δυτικά κράτη.

Η ΔΟΕ, με την οποία συνδέεται η Fide, είχε επίσης συστήσει στον οργανισμό να συμμορφωθεί με μια προηγούμενη απόφαση του Ολυμπιακού οργάνου ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στον αθλητισμό παραμένουν σε ισχύ.

Μετά την εισβολή της Μόσχας το 2022, η Fide ψήφισε να απαγορεύσει τη ρωσική εθνική ομάδα, τους αξιωματούχους της και ανεξάρτητους παίκτες από τους αγώνες.

  • Για μια χώρα με ιστορία κυριαρχίας στο σκάκι, ήταν ένα τεράστιο πλήγμα.

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, μια επιτροπή της Fide είχε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία (CFR) τον περασμένο Ιούνιο, αποκλείοντάς την για δύο χρόνια για «δυσφήμιση του σκακιού» και παραβίαση των αρχών του διεθνούς οργανισμού.

  • Διαπίστωσε ότι η ρωσική ομοσπονδία είχε οργανώσει τουρνουά σε περιοχές της Ουκρανίας που κατείχαν παράνομα οι ρωσικές δυνάμεις και επέπληξε τον Ρώσο πρόεδρο της Fide για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο του CFR.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η απαγόρευση μετατράπηκε σε πρόστιμο 45.000 ευρώ και η επίπληξη ακυρώθηκε, μια κίνηση που επικρίθηκε από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι οποίοι και οι δύο υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, είναι επίσης μέλη του διοικητικού συμβουλίου του CFR.

 

Ο Κάρλσεν στο πλευρό του Κασπάροφ κατά της Ρωσίας

Ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου, ο Νορβηγός παγκόσμιος πρωταθλητής, Μάγκνους Κάρλσεν, όντας στην Βουδαπέστη με την ομάδα της χώρας του, συμμμετέχοντας στην Ολυμπιάδα σκακιού που μόλις ολοκληρώθηκε, σε  δηλώσεις του ήταν σαφέστατος:

Όταν τιμήθηκε από την FIDE για την καριέρα του, ο πολυ-πρωταθλητής Νορβηγός είπε πως κανονικά το βραβείο καριέρας έπρεπε να πάει στον Ρώσο, θρύλο του σκακιού, Γκάρι Κασπάροφ – αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ και δριμύτατο πολέμιο του Πούτιν. Ο υπαινιγμός ήταν σαφέστατος… Γιατί άραγε η FIDE δεν τιμά τον αντιφρονούντα Κασπάροφ;

Σε δεύτερο λόγο ο Κάρλσεν είπε πως αφιερώνει το βραβείο στον εμβληματικό σκακιστή, Γκάρι Κασπάροφ υπερασπίζοντας την προσπάθειά του να μην αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Βασίλισσες, ίπποι, αξιωματικοί και πιόνια: Έτοιμη για εφόρμηση η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και στο σκάκι * Ετοιμάζει αντεπίθεση για τον παγκόσμιο έλεγχό του [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: