Ρώσοι εκτελούν εν ψυχρώ Ουκρανούς στρατιώτες που παραδίδονται: Τρομακτικό βίντεο – ντοκουμέντο του CNN * Πειστήριο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου

Στιγμιότυπο από το βίντεο που εξασφάλισε το CNN με την εν ψυχρώ εκτέλεση Ουκρανών στρατιωτών που παραδίδονται. Screenshot via YouTube@CNN/




Οι στρατιώτες ξεπροβάλλουν τρεκλίζοντας  στη μέση μιας  σκονισμένης διαδρομής, μετά πέφτουν στα γόνατά τους, με τα χέρια στα κεφάλια τους.

Δευτερόλεπτα αργότερα, τα πλάνα από ουκρανικό drone τους δείχνουν ξαπλωμένους μπρούμυτα, ακίνητους και γύρω τους σηκώνεται σκόνη, κάτι που καταδεικνύει πυροβολισμούς – εκτέλεση εν ψυχρώ.

  • Σημειώνεται ότι βάσει του Δικαίου του Πολέμου η εκτέλεση αιχμαλώτων αποτελεί Έγκλημα Πολέμου.

«Εάν οι αιχμάλωτοι πολέμου παραδοθούν, αν δείξουν ότι παραδίδονται, αν δεν έχουν όπλα στα χέρια τους, τότε η συνοπτική εκτέλεση είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε στο CNN ο Άντριι Κόστιν, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.

Βίντεο που ελήφθη αποκλειστικά από το CNN και το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μαχών στα τέλη Αυγούστου κοντά στην εμπόλεμη πόλη Ποκρόβσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δείχνει προφανή εκτέλεση από ρωσικά στρατεύματα τριών Ουκρανών οι οποίοι είχαν παραδοθεί, μετά την κατάληψη της τάφρου τους.

Το περιστατικό, που περιγράφεται από έναν Ουκρανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να αποσιωπηθούν ορισμένες λεπτομέρειες για την προστασία της ταυτότητας της μονάδας, εντάσσεται σε ένα ολοένα αυξανόμενο μοτίβο εκτελέσεων Ουκρανών στρατιωτών μετά την παράδοσή τους.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος που έδωσε το βίντεο από το Ποκρόβσκ,  είπε ότι η μονάδα του γνώριζε πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στην πρώτη γραμμή οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ή διερευνηθεί.

Πηγές των ουκρανικών αμυντικών μυστικών υπηρεσιών έδωσαν στο CNN μια λίστα με 15 περιπτώσεις από τον Νοέμβριο, οι περισσότερες υποστηριζόμενες από βίντεο ή ηχητικές υποκλοπές από drone, στις οποίες λένε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που παραδόθηκαν εκτελέστηκαν από τους Ρώσους στην πρώτη γραμμή, αντί να κρατηθούν αιχμάλωτοι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας είπε στο CNN ότι η υπηρεσία του ερευνά  28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, στα οποία είχαν σκοτωθεί συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Ουκρανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν μια έρευνα για τις φερόμενες εκτελέσεις από Ρώσους, τριών Ουκρανών στρατιωτών που παραδόθηκαν στην ανατολικό μέτωπο κοντά στο Ποκρόφσκ, την κύρια εστία της ρωσικής επίθεσης.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, περιγράφοντας το τελευταίο από τα δεκάδες τέτοια περιστατικά που έχει καταγγείλει η Ουκρανία, ανέφερε στο Telegram ότι έλαβε χώρα μετά την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων σε ένα χαράκωμα που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό για κάλυψη, στις 27 Αυγούστου.

«Οι στρατιώτες βγήκαν από το κατεστραμμένο καταφύγιο και γονάτισαν, κρατώντας τα χέρια τους πίσω από το κεφάλι τους. Εκείνη τη στιγμή, οι Ρώσοι άνοιξαν πυρ» αναφέρεται στην ανακοίνωση τους.

Ο Γενικός εισαγγελέας, Αντρίι Κόστιν, δήλωσε μέσω ανάρτησης του στο Χ ότι το Κίεβο ερευνά τις φερόμενες εκτελέσεις 73 Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που πραγματοποιήθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Είπε ότι έχει καταγραφεί ένας αυξανόμενος αριθμός τέτοιων περιπτώσεων.

«Αυτό το έγκλημα πολέμου αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου πολέμου από τη Ρωσία. Η ρωσική βαρβαρότητα αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τίχιι στο X.

  • Τα πλάνα από την περιοχή του Ποκρόβσκ αντικατοπτρίζουν τις αδυσώπητα βάναυσες τακτικές του ρωσικού στρατού καθώς συνεχίζουν να προελαύνουν στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, Δρ. Morris Tidball-Binz, επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Μάιο μετά από πρόσκληση του Κιέβου, εν μέρει για να εξετάσει αναφορές για εξωδικαστικές δολοφονίες στα μέτωπα του πολέμου.

Μια πηγή έρευνας του ΟΗΕ είπε στο CNN ότι ορισμένες από τις προφανείς εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών έχουν εξεταστεί. «Υπάρχουν πολλές. Υπάρχει ένα μοτίβο. Υποδηλώνει αυταρέσκει, αν όχι ότι έχουν δοθεί εντολές για κανένα έλεος», είπε η πηγή,.

«Οι δολοφονίες είναι εγκλήματα πολέμου η κάθε μια απ’ αυτές», είπε η πηγή, «και μαζί, θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

 

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Πάνω από 68.000 θάνατοι Ρώσων στα μέτωπα της Ουκρανίας έχουν ταυτοποιηθεί ονομαστικά: Άγνωστος και σίγουρα μεγαλύτερος ο πραγματικός αριθμός των απωλειών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: