Το Rafale F3R εφοδιασμένο με πύραυλο αέρος- επιφανείας EXOCET στο καταφύγιό του στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
.Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Δυόμιση χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την χειμωνιάτικη μέρα όπου τα πρώτα Rafale F3R τροχοδρόμησαν στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα και η μικρή με το ροζ παλτό, έκλεψε τα βλέμματα καθώς έλεγε ξανά και ξανά «τα Rafale τα έφερε ο μπαμπάς μου».
Δυόμιση χρόνια μετά και την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της παραγγελίας συνολικά 24 αεροσκαφών, οι δηλώσεις του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας μαρτυρούν ότι στο αεροπορικό επιτελείο εξετάζονται όλα τα δεδομένα και ανοίγει η συζήτηση για την τελευταία έκδοση της «ριπής ανέμου», F4.
Ο Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM είπε πολλά αναλύοντας την δομή του αεροπορικού στόλου και τα εξελικτικά βήματα που κάνει η αεροπορία, ώστε να γίνει πιο ισχυρή.
Ερωτηθείς για το εάν σε ενδεχόμενη απόκτηση άλλων έξι Rafale, τα επιπλέον αεροσκάφη θα είναι της έκδοσης F4, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο για επιπλέον γαλλικά μαχητικά θα εξεταστεί.
«Όλα είναι θέμα χρημάτων. Αν π.χ είναι να πρέπει να αγοράσουμε νέες συσκευές ελέγχου κ.ο.κ (σ.σ εφόσον αποκτηθούν έκδοσης F4 επιπλέον αεροσκάφη), να φτιάξουμε καινούργια συνεργεία κ.τ.λ, εκεί αυτό πρέπει να το δούμε». {…} «Το ζήτημα είναι να δούμε την ισορροπία (σ.σ κόστους/απόδοσης) πως πάει. Σίγουρα μας ενδιαφέρει ένα αεροπλάνο που μπορεί να κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά, μπορεί να έχει και μερικές επιπλέον δυνατότητες που να τις χρησιμοποιήσουμε, ή στο μέλλον να μπορούμε να αναβαθμίσουμε τα παλαιότερα σε αυτό το επίπεδο, το συζητάμε με την εταιρεία», εξήγησε ο Αντιπτέραρχος Γρηγοριάδης.
Η επερχόμενη συνάντηση με τους Γάλλους…
Την ίδια στιγμή υπάρχουν οι πληροφορίες που λένε ότι εντός του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας των «ριπών ανέμου» αναμένονται στην χώρα μας και στο αεροπορικό επιτελείο, προκειμένου να εκκινήσουν συζητήσεις που σχετίζονται με το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας με επιπλέον αεροσκάφη 4,5 γενιάς.
Στα γεγονότα υπάρχει μια «δαιμόνια», θα μπορούσε να πει κανείς, αλληλουχία.
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από εκείνη όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας των Rafale είχε δηλώσει, με αφορμή την συμφωνία που επετεύχθη με την Σερβία για την πώληση 12 Rafale, ότι «Η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να υπογράψει νέα σύμβαση για την πώληση αεροσκαφών 4+++ γενιάς Rafale έως τα τέλη του 2024», χωρίς βεβαίως ν’ αποκαλύψει τίποτα περισσότερο.
Στον Διεθνή αμυντικό Τύπο μπορεί κανείς να δει ότι ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες «ποζάρει» και η χώρας μας και μάλιστα ομιλούν για την έκδοση F4.
Την ίδια στιγμή βεβαίως ανώτατες στρατιωτικές πηγές εκείνο το οποίο τονίζουν είναι ότι η οποιαδήποτε συζήτηση με την γαλλική πλευρά έχει ορισμένες παραμέτρους, που οι Γάλλοι πρέπει να συνυπολογίσουν σοβαρά αν θέλουν να πετύχουν το κάτι παραπάνω.
Στο διαπραγματευτικό τραπέζι η Αθήνα τοποθετεί πρώτα μια επιπλέον εξάδα αεροσκαφών Rafale, όπου η αγορά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόσυρση και αγορά από τους Γάλλους του στόλου των Mirage 2000-5. Συνυπολογίζεται βεβαίως ότι σχετίζεται με την εκπαίδευση- συντήρηση των Dash5 της 331 Μοίρας «Θησέας».
Επίσης η ελληνική πλευρά ζητά από τους Γάλλους επιπλέον τεχνογνωσία ή και την ανάπτυξη υποδομών στην Τανάγρα, δηλαδή στην ΕΑΒ, ώστε να υπάρχει εγχώρια γραμμή συντήρησης, πέραν της 332 Μοίρας.
Πληροφορίες στρατιωτικών πηγών λένε ότι από το αεροπορικό επιτελείο υπάρχει ένας συγκεκριμένος και υλοποιήσιμος κατάλογος με αιτήματα και υποκατασκευαστικό έργο για την Ελλάδα.
200 αεροσκάφη 4,5 & 5ης γενιάς…
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, τόσο του Αρχηγού της πολεμικής αεροπορίας, όσο και του ίδιου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ως στόχος στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» έχει τοποθετηθεί η ύπαρξη συνολικά 200 μαχητικών αεροσκαφών 4,5 & 5ης γενιάς, αποτελούμενος από F-16 Viper, Rafale και F-35 Block 4.
121 F-16 Viper, έως 40 F-35 και έως 40 Rafale.
Το άθροισμα αυτών των αεροσκαφών φέρνουν 201 αεροσκάφη 4,5 και 5ης γενιάς. Ο στόχος αυτός για να υλοποιηθεί ως το 2030 είναι ιδιαίτερα δύσκολο ιδίως αν αναλογιστούμε ότι οι πρώτες αφίξεις στην Ελλάδα και μόνο των πρώτων F-35 θα ξεκινήσουν το 2030.
Από την άλλη πλευρά σ’ ότι έχει να κάνει με την έκδοση F4 των «ριπών ανέμου», εύλογο είναι ότι εν ευθέτω χρόνο θ’ ακολουθηθεί η μέθοδος της αναβάθμισης των υφιστάμενων Rafale F3R. Ειδάλλως αν δεν υποστηριχθούν, η πανάκριβη και πολύτιμη πλατφόρμα που έχει πληρωθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα απαξιωθεί.
Στην έκδοση F4 περιλαμβάνονται βελτιώσεις στο AESA ηλεκτρονικής σάρωσης ραντάρ, ατρακτίδια σκόπευσης, εκσυγχρονισμός στις επικοινωνίες με δυνατότητες διασύνδεσης πληροφοριών μάχης, νέα όπλα όπως ο πύραυλος MICA NG αλλά και νέα όπλα αέρος- εδάφους.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE