«Ψευδές και προϊόν προπαγάνδας ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του» λέει ο Γεωργιάδης: Οι αλλαγές για απογευματινά χειρουργεία, εφημερίες και προσωπικό γιατρό

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (2Δ) ετοιμάζεται να μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δίπλα στην αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη (Δ) και τους υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους (3Δ) και Δημήτρη Βαρτζόπουλο (4Δ), Αθήνα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σε προσπάθεια που γίνεται για απαξίωση του Εθνικού συστήματος Υγείας αναφέρθηκε σε έντονο ύφος ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.

«Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από συνδικαλιστές της αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους μας, να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως προβλήματα υπάρχουν όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους- 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο.

«Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ» είπε με έμφαση.

Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε «Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ» .

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως: «Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι ότι θελουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε διεξοδικά και στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν.

«Το πρόγραμμα αφορά 37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «ήδη έχουμε λάβει το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει. Αναμένεται η τελική απόφαση της ΕΕ για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουν ήδη δεσμευθεί τα 51 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση αναμένεται το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας διευκρίνησε ότι επειδή αναμένεται ο όγκος των δωρεάν χειρουργείων να είναι αυξημένος -τουλάχιστον στην αρχή της εφαρμογής τους- αρκετά από αυτά θα μπορούν να γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα.

  • «Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο για κάποιες επεμβάσεις, όπως ο καταρράκτης, για παράδειγμα, να δώσουμε voucher στους δικαιούχους ώστε να κάνουν εντελώς δωρεάν αυτές τις επεμβάσεις όπου επιθυμούν», επεσήμανε.
  • Το ίδιο θα ισχύσει -δηλαδή μηδενική συμμετοχή των πολιτών που θα μπουν στο πρόγραμμα των δωρεάν χειρουργείων- ανεξάρτητα από το αν τα χειρουργεία θα γίνουν στο ΕΣΥ ή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Εφημερίες γιατρών

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ και πρόσθεσε:

«Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 χιλιάδες άνθρωποι στο ΕΣΥ , 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ θα κατέρρεε και η κοινωνία. ‘Αλλο να λέμε έχει προβλήματα το ΕΣΥ, άλλο να λέμε καταρρέει».

Το ΕΣΥ ποτέ δεν είχε στηριχθεί όσο τώρα, κατέληξε και έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για το τι παρέλαβε η κυβέρνηση την 7η Ιουλίου 2019 και τι συμβαίνει σήμερα.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ και πρόσθεσε:

«Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 χιλιάδες άνθρωποι στο ΕΣΥ , 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ θα κατέρρεε και η κοινωνία. ‘Άλλο να λέμε έχει προβλήματα το ΕΣΥ, άλλο να λέμε καταρρέει». Το ΕΣΥ ποτέ δεν είχε στηριχθεί όσο τώρα, κατέληξε και έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για το τι παρέλαβε η κυβέρνηση την 7η Ιουλίου 2019 και τι συμβαίνει σήμερα.

«Αύξηση εφημεριών των γιατρών κατά 20%. Αυτό στο πλαφόν των εφημεριών. Έχουμε 45 εκατ. και περίπου σε κάθε γιατρό αντιστοιχεί στις εφημερίες 200 ευρώ.

Στις άγονες περιοχές έχουμε, άγονες, Α όπως η Κως και άγονες Β. Στην πρώτη ήταν 100 ευρώ και στη δεύτερη 50 ευρώ. Αυτό γίνεται 300 ευρώ στις δύσκολες περιοχές και στις άλλες 150 ευρώ και στις δύσκολες περιοχές αυτή η αύξηση διπλασιάζεται και από τον Ιανουάριο θα έχουμε αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών που θα φέρει νέα αύξηση», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό

Έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην υγεία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

«Στόχος μας, είναι να προστεθούν επιπλέον παιδίατροι για να καλύψουν δωρεάν περισσότερα από μισό εκατ. παιδιά», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και να χτίσουμε το σύστημα με νέα υλικά».

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε.

«Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στη Γλυφάδα για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς ο πρωθυπουργός, λίγο πριν τη Βιέννη: Μαζί με Κυριάκο Πιερρακάκη, στο 2ο Δημοτικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: