View of Mykonos. AΝΑ ΜPA, MINISTRY OF TOURISM, Yiannis Skoulas
Πώς η κάποτε αυθεντική Μύκονος έχασε τη γοητεία της εξηγεί η Telegraph. Συγκεκριμένα, αφού περιγράφει το σκηνικό που συνάντησε στο νησί τη δεκαετία του ’90, η συντάκτρια Heidi Fuller-Loveσημειώνει ότι η Μύκονος έχει αλλάξει πολύ μέσα σε τρεις δεκαετίες.
Όπως σημειώνει, κάποιες από τις αλλαγές είναι προς το καλύτερο: με μια σειρά από νέα πολυτελή ακίνητα τα τελευταία 10 χρόνια, που κυμαίνονται από το λαμπερό νέο Nammos στην παραλία Ψαρού μέχρι το πρώτο Soho House της Ελλάδας, με θέα στη χρυσή αμμουδιά της Παράγκα – η διαμονή είναι σίγουρα πολύ καλύτερη συγκριτικά με όταν επισκέφτηκε το νησί για πρώτη φορά.
Η γαστρονομική σκηνή του νησιού έχει επίσης βελτιωθεί, με τον Matsuhisa Nobu και άλλους διάσημους σεφ που έχουν δημιουργήσει καταστήματα.
Ωστόσο, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, η Μύκονος παλεύει επίσης με τον υπερτουρισμό, προκαλώντας αρνητική αντίδραση από επισκέπτες που διαμαρτύρονται για υπέρογκες τιμές, συνωστισμό και αδικαιολόγητη πίεση να αφήσουν φιλοδωρήματα.
Η συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου, που έχει σπίτι στο νησί, εκμυστηρεύτηκε ότι ο προορισμός έχει αλλάξει τόσο πολύ από τότε που αγόρασε το σπίτι της εδώ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που σκέφτεται πλέον να το πουλήσει. «Δεν είναι πια η Μύκονος που αγάπησα –χτίζουν παντού και έτσι το νησί χάνει όλη τη γοητεία της», ανέφερε.
Τα στατιστικά σίγουρα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη φθίνουσα δημοτικότητα της Μυκόνου στους τουρίστες. Σύμφωνα με τους διαχειριστές αεροδρομίων της Fraport Greece, το 2023 καταγράφηκε μείωση κατά 5,9% στην επιβατική κίνηση από το εξωτερικό, σε σύγκριση με το 2022, και η πτώση φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί και φέτος.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook, ο DJ John Walker, ο οποίος επισκέπτεται τη Μύκονο τα τελευταία 25 χρόνια, είπε: «Το μόνο μου πρόβλημα τώρα είναι ότι φαίνεται να εξυπηρετούν περισσότερο τις διαμονές δύο ή τριών διανυκτερεύσεων, [και ανθρώπους] που έχουν πολλά χρήματα για να ξοδέψουν και [έχουν] απωθήσει τους ανθρώπους που πηγαίνουν εδώ και χρόνια – δεν είμαστε πλέον προτεραιότητα».
Με την ελληνική κυβέρνηση να υπόσχεται επιτέλους να βάλει κανόνες σε ό,τι αφορά τις κατασκευές στο νησί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υπερπληθυσμού που δημιουργούνται από τα κρουαζιερόπλοια, οι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων βλέπουν καλύτερες εποχές. «Το μέλλον της Μυκόνου έγκειται στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των ζωντανών πολυτελών προσφορών της και της ανάγκης για υπεύθυνο τουρισμό που τιμά τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού», δήλωσε ο Christofer Vonglis, γενικός διευθυντής του Nammos Hotel.
«Οραματιζόμαστε τη Μύκονο ως ένα μέρος όπου η παράδοση και ο νεωτερισμός συνυπάρχουν, εξυπηρετώντας τους ταξιδιώτες που έρχονται στο νησί για την αίγλη του, προβάλλοντας παράλληλα την αυθεντική ελληνική φιλοξενία και την αληθινή τοπική εμπειρία», πρόσθεσε. Είναι μια άποψη που συμμερίζεται ο Eric Mourkakos, ο ιδιοκτήτης του Cali Mykonos: «Ενώ η Μύκονος φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της, το νησί θα περιλαμβάνει πιο πολιτιστικά, βιωματικά και αργά ταξίδια στο μέλλον».
Telegraph [‘You could eat out for pennies’: How once-rustic Mykonos lost its charm]
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE