Πώς αντιδρά η κυβέρνηση της Κύπρου στην απαράδεκτη απόφαση των Γερμανών για τους μετανάστες: Το Βερολίνο δεν κάνει πίσω, «κλείνει» τα σύνορά για περίοδο 6 μηνών (video)

Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας φωταγωγείται προς τιμης της παγκόσμιας ημέρας θαλασσαιμίας. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Από σήμερα μετά τα μεσάνυχτα και για τους επόμενους έξι μήνες η γερμανική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που εξήγγειλε για καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Θα διενεργούνται περισσότεροι συνοριακοί έλεχγοι, τους οποίους η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάεζερ χαρακτήρισε ως έξυπνους, υποστηρίζοντας πως δεν θα υπάρχουν μεγάλα μποτιλιαρίσματα.

«Η γραμμή μας είναι να μειώσουμε περαιτέρω την παράτυπη μετανάστευση, να σταματήσουμε τους λαθρέμπορους, να βάλουμε φραγμό στους εγκληματίες, να αναγνωρίσουμε και να σταματήσουμε τους ισλαμιστές. Δεν προχωράμε μόνοι μας σε εθνικό επίπεδο για να καταστρέψουμε την Ευρώπη, αλλά ενεργούμε σε στενό συντονισμό με τους γείτονές μας», δήλωσε η Νάνσι Φάεζερ Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Το Βερολίνο – το οποίο -για πολλούς- προχωρεί σ` αυτές της ενέργειες εξαιτίας πιέσεων που δέχεται από την ακροδεξιά στη χώρα, φαίνεται ανίκανο να πείσει τους γείτονές του και άλλα κράτη-μέλη για τις προθέσεις του. Κατηγορείται ότι βάζει βόμβα στα θεμέλια της Συνθήκης του Σέγκεν, που προνοεί ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παράλληλα δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

«Όταν μια χώρα του μεγέθους και της επιρροής της Γερμανίας στην Ε.Ε. προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια, δημιουργεί σίγουρα προηγούμενο. Δημιουργεί την ευκαιρία σε όσους διαφωνούν με τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. να επικαλούνται το παράδειγμα της Γερμανίας, ως προηγούμενο για να εφαρμόσουν αντίστοιχες καταστάσεις. Όταν ο καθένας πράττει αλά καρτ και αποφασίζει από μόνος του, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δεν εφαρμόζεται ευρωπαϊκή πολιτική», είπε ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου.

Το ζήτημα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, το οποίο τίθεται εν αμφιβόλω, καταγράφεται ρητά στο νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο εγκρίθηκε από τους “27” μόλις τον περασμένο Μάιο.

Με την γερμανική κυβέρνηση να προαναγγέλει επιστροφές μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, που είναι κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου -ανάμεσά τους και η Κύπρος- εύλογο είναι το ερώτημα αν το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να δέχεται μετεγκαταστάσεις μεταναστών από την Κύπρο.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο και συνεχίζουμε αφοσιωμένοι τη μεταναστευτική πολιτική μας, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική. Γι` αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο κανάλι Mega (Παύλος Πήττας).

Πάντως τους τελευταίους μήνες, μετά και την ενίσχυση των μέτρων της Κυβέρνησης, δεν έχουν καταγραφεί αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης.

Η πάταξη της διαφθοράς βασικός στόχος του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη: Kάλεσε στην Κύπρο ομάδα αξιωματούχων του FBI, για να προχωρήσουν οι “ύποπτες” υποθέσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: