Πιθανή η τριμερής συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, τον Οκτώβριο: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων του Omega (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μπαντρ Αμπντελάτι (Badr Abdelatty) ενημέρωσε και τον ομόλογό του της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου αλ Σίσι, στην Άγκυρα.

Χθες συνομίλησε με τον Κωνσταντίνο Κόμπο, με τον οποίο ήδη έχει αναπτύξει μία καλή σχέση συνεργασίας αν και ο Αιγύπτιος υπουργός είναι νέος, ανέλαβε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά φαίνεται ότι γνωρίζει πολύ καλά το αφήγημα του Καϊρου:

  • Ότι μετά την επίσκεψη του αλ Σίσι στην Τουρκία δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι σχέσεις των τριών χωρών είναι ισχυρές, έχουν στρατηγικό άρωμα, και δεν επηρεάζονται από τις αναταράξεις στη Μέση Ανατολή.

Αντίθετα, οι σχέσεις με την Τουρκία είναι όπως το ασανσέρ, ο αλ Σίσι γνωρίζει τα πραγματικά αισθήματα του Ταγίπ Ερντογάν για τον ίδιο, θα ήθελε πάρα πολύ να τον δει να φεύγει από την εξουσία και να αναλαμβάνουν οι αδελφοί μουσουλμάνοι, τους οποίους και ελέγχει. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που βοήθησε τον Μόρσι να γίνει πρόεδρος.

Η τριμερής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όχι σε επίπεδο ηγετών. Θα γίνει στη Νέα Υόρκη.

Σημασία βέβαια έχει το γεγονός, ότι η τριμερής θα πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του αλ Σίσι στην Άγκυρα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Λευκωσία ανακοίνωσε την συνάντηση των ηγετών των εννέα μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Οκτώβριο.

Οι ηγέτες δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος όλοι, θα βρίσκονται όλοι στην Κύπρο στις 11 Οκτωβρίου στη Σύνοδος Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο.

Επειδή θα βρίσκεται στο νησί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας γίνονται σκέψεις για να πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αλ Σίσι.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στην εναρκτήρια δήλωσή του κατά την ενημέρωση του προς τα ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι η πρόοδος σε τομείς τριμερούς συνεργασίας, όπως ζητήματα ενέργειας, άμυνας και διασποράς, αναμένεται να εξετασθούν σε τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδος και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι στο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη (22-29 Σεπτεμβρίου 2024), θα λάβει χώρα τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας-Ελλάδος -Αιγύπτου.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση, αναμένεται να εξεταστεί / αξιολογηθεί η πρόοδος σε τομείς τριμερούς συνεργασίας, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα ενέργειας, άμυνας και διασποράς.

Ανέφερε ότι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη αποτελεί επίσης ευκαιρία για συζήτηση και συντονισμό επί ζητημάτων στρατηγικού ενδιαφέροντος, αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος/ανησυχίας όπως οι εξελίξεις στην περιοχή και πτυχές σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου.

«Πρόκειται για καθιερωμένη πλέον συνάντηση στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ», είπε ο κ. Λετυμπιώτης σημειώνοντας ότι αποτελεί ευκαιρία καλύτερης προετοιμασίας επερχόμενων επίσημων υπουργικών ή ανώτατων τριμερών συναντήσεων.

Υπέδειξε ότι η φετινή συνάντηση προσφέρεται για προετοιμασία της 10ης Συνόδου Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.

Επίσης, συνέχισε, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει και ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού των δύο Υπουργών.

Άλλωστε, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν αναπτύξει μια διμερή στρατηγική σχέση που συμβάλλει θετικά στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Επεσήμανε ότι οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι που έχουν συνεργαστεί στενά για την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων βασισμένων σε αρχές, με γνώμονα την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη, τα κοινά συμφέροντα και τη διαφάνεια σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε στην περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση των διαχρονικών μας σχέσεων».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι διαχρονικές στενές σχέσεις των δύο χωρών, οι περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του την Πέμπτη.

«Και οι δύο Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ισχύ και τη δυναμική της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου που βασίζεται στην αμοιβαία δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου», κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτης.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων του Omega: Άδικα έτρεξε ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τον “αιώνιο εχθρό” του, τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: