Ποιο ήταν το “έγκλημα” του κοινοτάρχη της κατεχόμενης Άσσιας; Ο Χριστόφορος Σκαρπάρης στη λίστα της παράνοιας του κατοχικού καθεστώτος

Οι 70 άμαχοι Ελληνοκύπριοι που εκτελέστηκαν στο χωριό Ορνίθι στην κατεχόμενη Κύπρο. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Το περασμένο Σάββατο δύο λεωφορεία με Ασσιώτες ξεκίνησαν για την περιοχή Ορνίθι στα κατεχόμενα.

Είχαν κάνει διευθετήσεις ώστε να τελέσουν τρισάγιο στο σημείο όπου οι έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων έδειξαν ομαδικούς τάφους Ασσιωτών, τα οστά των οποίων μετακινήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς για να εξαφανίσει τα τεκμήρια του μεγάλου εγκλήματος.

Ως γνωστό η Άσσια κατέχει το τραγικό προνόμιο να έχει 118 δολοφονηθέντες ή και αγνοούμενους, από όσους εγκλωβίστηκαν στο χωριό κατά την κατάληψη από τον τουρκικό στρατό στις 14 Αυγούστου 1974.

Τα δύο λεωφορεία σταμάτησαν στο κατοχικό οδόφραγμα. Οι εγκάθετοι του καθεστώτος πήραν τις ταυτότητες των επιβατών να τις ελέγξουν. Κάποια στιγμή φώναξαν τον κοινοτάρχη Άσσιας, τον Χριστόφορο Σκαρπάρη.

Κρατώντας την ταυτότητά του ο «αστυνομικός» του ανακοίνωσε ότι αυτός δεν μπορεί να περάσει στα κατεχόμενα. Τον είχαν σε λίστα απαγορευμένων προσώπων. Ο κ. Σκαρπάρης ζήτησε εξηγήσεις. Γιατί; Τι έκανα; Τι συμβαίνει; Αλλά, δεν άκουσε καμιά εξήγηση. «Να πάεις πίσω», του έλεγαν, «η “κυβέρνηση” μας δεν σε θέλει».

  • Ούτε ότι ήταν ο επικεφαλής της αποστολής ως κοινοτάρχης, ούτε ότι πάντα είναι, όπως ήταν κι εκεί, ένας ευγενέστατος άνθρωπος, ούτε ότι θα μπορούσε εκεί να ξεσηκώσει τους χωριανούς και να γίνει άγριος καυγάς. Τίποτα. Τούρκοι. «Να πάεις πίσω, δεν σε θέλει η “κυβέρνησή” μας», διατάσσαν απειλητικά.

Αναγκάστηκε, φυσικά, να κατεβεί από το λεωφορείο, μαζί και η σύζυγός του, και να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές. Από τα διαβήματα που έκανε δεν βρήκε κάποια απάντηση για τους λόγους που το κατοχικό καθεστώς τον έχει σε λίστα απαγορευμένων.

Ανεπιθύμητο πρόσωπο. Persona non grata. Το οξύμωρο, φυσικά, είναι πως το λατινικό Persona non grata είναι όρος του Διεθνούς Δικαίου και το χρησιμοποιεί ένα καθεστώς, που παραβιάζει με τον πιο βάναυσο τρόπο το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κοινοτάρχης Άσσιας, Χριστόφορος Σκαρπάρης, που το 1974 ήταν δεκαπεντάχρονος μαθητής (για να μην πάει κανενός ο νους του ότι μπορεί να ήταν και πολεμιστής κατά την εισβολή), αρθρογραφεί τακτικά στον Φιλελεύθερο. Ίσως τα άρθρα του να «ενόχλησαν» το κατοχικό καθεστώς. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει στη ζωή του, που να δίνει κάποια εξήγηση. Εκτός, αν τον έχουν και φωτογραφημένο σε καμιά εκδήλωση για τους αγνοούμενους Ασσιώτες, που πάντα έδινε το παρών του.

Ότι και να συμβαίνει, όμως, το κυρίαρχο δεν είναι άλλο από τον παραλογισμό του κατακτητή. Μόνο παράφρονες μπορούν να έχουν λίστες απαγορευμένων προσώπων επειδή αρθρογραφούν.

Ειδικά στην Κύπρο. Αλλά, όταν το κάνει αυτό η Τουρκία σε βάρος Τουρκοκυπρίων (μαύρες λίστες με ανεπιθύμητους δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, πολιτικούς), πώς να μην το κάνουν τα τσογλάνια της στην Κύπρο;

Όσοι, λοιπόν, Ελληνοκύπριοι μπαινοβγαίνουν στα κατεχόμενα για σκοπούς αναψυχής, ας θυμούνται μέσα – μέσα ότι στα κατεχόμενα κάνουν κουμάντο κάποιοι ισλαμοφασίστες εγκάθετοι της Άγκυρας οι οποίοι έχουν τέτοια μέθη και έπαρση στηριζόμενοι στον κατοχικό στρατό, που γίνονται αδίστακτοι με συμπολίτες τους.

Τι λέω, όμως; Εδώ δεν σκέφτονται τις λίστες των εκπαιδευτικών, που κάθε χρόνο υποβάλλει το υπουργείο Παιδείας στο κατοχικό καθεστώς και εγκρίνει ποιοι θα διοριστούν στην Καρπασία και ποιοι είναι ανεπιθύμητοι. Εκπαιδευτικοί!

  • Αλλά, αυτό κι αν αποκαλύπτει την παράνοια. «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ένας κοινοτάρχης, που συνοδεύει τους χωριανούς του για μια προσευχή; Τι μπορεί να κάνει, ας πούμε, ο κ. Σκαρπάρης που θα βλάψει το καθεστώς; Φοβούνται μήπως πάει στα κατεχόμενα και κηρύξει γενική επίθεση; Άσε που στο Ορνίθι σίγουρα θα υπήρχαν χαφιέδες να τους παρακολουθούν μπας και… παρεκκλίνουν.

Η παράνοια είναι και στο ότι καταρτίζουν λίστες απαγορευμένων προσώπων μόνο και μόνο για να κάνουν επίδειξη κυριαρχίας. Ότι έχουν κράτος και έχουν και «ανεπιθύμητα πρόσωπα»! Τόσο ανόητοι είναι, που νομίζουν ότι αποκτούν κυριαρχία επιβάλλοντάς την πάνω σε έναν άνθρωπο. Κι εμείς περιμένουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους για να αδελφοποιηθούμε!

Υ.Γ. Οι Ασσιώτες το 1974 έζησαν τη θηριωδία της εισβολής όσο καμιά άλλη κοινότητα. Όταν μπήκαν στο χωριό οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι άφηναν στο πέρασμά τους άγριες δολοφονίες, ομαδικές εξαφανίσεις αμάχων, βιασμούς, πλιάτσικο. 13 γνωστοί νεκροί και 105 αγνοούμενοι. Μικρότερος αγνοούμενος ο Γιώργος Εγγλέζου 11 χρονών, μεγαλύτερος ο Γιάννης Χατζηγαβριήλ 86 και η Μαρίτσα Παναγή 84 χρονών. Κάποια στελέχη της κοινωνίας μας και της πολιτικής μας θυμούνται μόνο τα εγκλήματα παράνομων εγκληματιών κατά των Τουρκοκυπρίων. Καλά κάνουν και τα θυμούνται, αλλά πώς και δεν θυμούνται ποτέ τα οργανωμένα μαζικά εγκλήματα του τουρκικού κράτους κατά Ελληνοκυπρίων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οι επιλεκτικές μνήμες μίας πρώην υπουργού Εξωτερικών και τα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων: Η αλήθεια στο φως τώρα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Με το ζόρι θέλουν να ακυρώσουν το κράτος της Κύπρου: Ενόψει το φλερτ με τη φιλανδοποίηση, ενώ η Τουρκία δήθεν θέλει να …φύγει(!!!) από την Κύπρο και εμείς δεν την αφήνουμε!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: