Πιέσεις στην Ουκρανία να δεχθεί «plan B» στον πόλεμο με τη Ρωσία ασκούν οι δυτικοί σύμμαχοι: «Να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι βάσει συσχετισμών στο πεδίο»

FILE PHOTO: Ukrainian President Volodymyr Zelensky EPA, SERGEY DOLZHENKO




Καθώς η Ρωσία προελαύνει στο ανατολικό μέτωπο, δυτικοί αξιωματούχοι επιθυμούν το Κίεβο να διατυπώσει ρεαλιστικούς πολεμικούς στόχους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «πλάνο Νο 2».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, οι ηγέτες της Ουκρανίας επιμένουν ότι η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από όλη την ουκρανική επικράτεια πριν ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τώρα, με τη Ρωσία να συνεχίζει να σημειώνει αργά κέρδη στο πεδίο της μάχης και τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία να δείχνει σημάδια κόπωσης, η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να καταστρώσει ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο του πολέμου, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η Δύση εξακολουθεί να υποστηρίζει τον μακροπρόθεσμο στόχο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κερδίσει ξανά τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη, σημειώνει το άρθρο.

  •  Ωστόσο, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι πιο ρεαλιστική όσον αφορά τους στόχους και τη στρατηγική της εν καιρώ πολέμου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει Δυτικούς αξιωματούχους να υποστηρίξουν απέναντι στους ψηφοφόρους τους την ανάγκη διοχέτευσης όπλων και βοήθειας στη χώρα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι επισκέπτονται σήμερα Τετάρτη την Ουκρανία για να συναντηθούν με Ουκρανούς αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν τις επιδιώξεις του Κιέβου και την βοήθεια που θα χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτό.

Η στρατιωτική πραγματικότητα στο πεδίο

Οι συνομιλίες υποδεικνύουν μια συχνή πηγή έντασης μεταξύ του Κιέβου και της Δύσης: τη συμφιλίωση της επιθυμίας να εκδιωχθούν οι δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την Ουκρανία με τη στρατιωτική πραγματικότητα στο έδαφος.

Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι στο Κίεβο έχει ειπωθεί ότι μια πλήρης ουκρανική νίκη θα απαιτούσε από τη Δύση να παράσχει υποστήριξη αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Ευρώπη μπορούν ρεαλιστικά να πράξουν.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι το ταξίδι του γίνεται εν μέρει για να δει «πώς ακριβώς οι Ουκρανοί βλέπουν τις ανάγκες τους αυτή τη στιγμή, προς ποιους στόχους και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες». Πρόσθεσε πως ο ίδιος και ο Λάμμι θα υποβάλουν έκθεση στον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κίρ Στάρμερ, οι οποίοι θα συζητήσουν το θέμα όταν συναντηθούν την Παρασκευή.

  • Αυτό θα μπορούσε να είναι το προοίμιο για να υπογράψουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, αλλά αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι το ταξίδι στο Κίεβο δεν είχε σκοπό να κατευθύνει την Ουκρανία σε συνομιλίες. «Σίγουρα το πιο πιθανό αποτέλεσμα  είναι ένα τέλος μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά πότε θα συμβεί αυτό και υπό ποιες συνθήκες, θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο Ζελένσκι».

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν δηλώσει ότι είναι ανοικτές σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνευτικές συνομιλίες, αν και οι δύο πλευρές φαίνεται να απέχουν πολύ από οποιαδήποτε τέτοια συνάντηση. Η Ουκρανία έχει επιμείνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από το έδαφός της πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τον Ιούνιο, το Κρεμλίνο απαίτησε από την Ουκρανία να παραχωρήσει τα εδάφη που είχε χάσει και να εγκαταλείψει επιπλέον εδάφη, καθώς και να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η ειρηνευτική πρόταση Ζελένσκι και η επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ενώ ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι θέλει να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αυτό δεν γίνεται με καλή πίστη και ότι ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει τα στρατιωτικά κέρδη που απαιτούνται για να συντρίψει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη δυτική στρατιωτική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας.

Η διπλωματική ώθηση έρχεται πριν από ένα κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ για τον Ζελένσκι. Έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει αυτό που αποκαλεί σχέδιο νίκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτόν τον μήνα.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι θέλει να συναντηθεί με τους υποψήφιους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις για να κερδίσει την υποστήριξή τους. Δεν είναι σαφές αν θα πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις. «Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να δείξω αυτό το σχέδιο στον Μπάιντεν και στους πιθανούς υποψηφίους των αμερικανικών προεδρικών εκλογών Χάρις και Τραμπ και να λάβω σχόλια», δήλωσε πρόσφατα ο Ζελένσκι στην Ιταλία.

«Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να δείξω αυτό το σχέδιο στον Μπάιντεν και στους προεδρικούς υποψηφίους των ΗΠΑ Χάρις και Τραμπ και να λάβω τα σχόλιά τους», δήλωσε πρόσφατα ο Ζελένσκι στην Ιταλία.

Η σχεδιαζόμενη νέα ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι αποτελεί σημάδι ότι έχει αρχίσει να προσαρμόζει τη δημόσια στάση του, η οποία μέχρι τώρα επικεντρωνόταν στην ανάκτηση όλου του εδάφους της Ουκρανίας πριν από την έναρξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συνομιλίας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ουκρανία εξέτασε το ενδεχόμενο να διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για τον περιορισμό των επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της άλλης, δήλωσαν Ουκρανοί, Ρώσοι και δυτικοί αξιωματούχοι.

Τί θέλουν οι Ουκρανοί πολίτες

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια σταδιακή αύξηση στον αριθμό των Ουκρανών που είναι έτοιμοι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού παραμένει υπέρ της μάχης έως ότου η Ουκρανία πάρει πίσω όλα τα εδάφη.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Κίεβο έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς έχει χαλαρώσει η υποστήριξη για τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Έρχεται επίσης καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν αργά κέρδη σε όλο το μέτωπο.

Παρόλο που η αιφνιδιαστική κίνηση της Ουκρανίας να εισέλθει σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ έχει ερμηνευτεί στην Ουκρανία ως ταπείνωση για τον Πούτιν, στη Δύση αυξάνονται οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα του Κιέβου να αμυνθεί μακροπρόθεσμα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η επίθεση θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα που είναι κρίσιμα για την επίθεση εντός της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Μόσχα συνεχίζει τη ρωσική επίθεση και να καταλαμβάνει στρατηγικά εδάφη εντός της ανατολικής Ουκρανίας.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal

 

Πιάστηκε «επ΄αυτοφώρω»: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ρωσικό πλοίο να παραδίδει σε λιμάνι της Ρωσίας πάνω από 200 βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: