Πιάστηκε «επ΄αυτοφώρω»: Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ρωσικό πλοίο να παραδίδει σε λιμάνι της Ρωσίας πάνω από 200 βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν [photos]

FILE PHOTO: epa11293857 An Iranian woman walks past an anti-Israel banner carrying pictures of Iranian missiles in Tehran, Iran, 22 April 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν ένα φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

To πλοίο ελλιμενίστηκε σε λιμάνι της Ρωσίας πριν από μια εβδομάδα, και συγκεκριμένα, στις 4 Σεπτεμβρίου.

  • Σήμερα το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η Βρετανία κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη του Ιράν στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί για την μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ουκρανική πηγή δήλωσε στο βρετανικό Sky News ότι το πλοίο “Port Olya 3”  μετέφερε  περίπου 220 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς μέσω της Κασπίας Θάλασσας στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν για τον πόλεμο με την Ουκρανία .

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από την ομάδα του Sky News Data & Forensics απεικονίζουν το σκάφος εκείνη την ημέρα στο Λιμάνι Όλια,  στην περιοχή του Αστραχάν, στη νότια Ρωσία, δίπλα στην Κασπία Θάλασσα.

 Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι το Port Olya 3 βρισκόταν στο ιρανικό λιμάνι Amirabad μόλις έξι ημέρες νωρίτερα, στις 29 Αυγούστου.

Μετά την άφιξη στη Ρωσία, η ουκρανική πηγή είπε  ότι πιστεύεται πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι Fateh-360 – με βεληνεκές άνω των 70 μιλίων – φορτώθηκαν σε ένα μεγάλο εμπορευματικό τρένο .

  • Η εικόνα του πλοίου στο λιμάνι – που καταγράφηκε από δορυφόρο της Maxar – τραβήχτηκε στις 0751 UTC στις 4 Σεπτεμβρίου.

Δύο μέρες αργότερα μια άλλη δορυφορική εικόνα δείχνει ότι το πλοίο είχε φύγει από το λιμάνι.

Δεν έχουν κοινοποιηθεί δεδομένα από τις 29 Αυγούστου. Έξι ημέρες αφότου το πλοίο μοιράστηκε για τελευταία φορά τη θέση του, έφτασε στο ρωσικό λιμάνι.

Βλέπουμε τακτικά πλοία να απενεργοποιούν την ιχνηλάτησή τους για να κρύψουν κινήσεις. Οι αναμεταδότες AIS απαιτούνται από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό σε οποιοδήποτε πλοίο βάρους 300 μεικτών τόνων ή περισσότερο.

Στην Κασπία Θάλασσα, τα μη εντοπισμένα πλοία έχουν γίνει πιο συνηθισμένο φαινόμενο καθώς το Ιράν και η Ρωσία συνεχίζουν να εμπορεύονται όπλα. Αυτή η στρατηγική έχει χαρακτηριστεί ως “κλήσεις σκοτεινής θύρας”.

  • Τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα παρακολούθησης δείχνουν ότι το Port Olya 3 ταξιδεύει τακτικά μεταξύ Ιράν και Ρωσίας.

Δεν είναι σαφές πού μεταφέρθηκαν οι βαλλιστικοί πύραυλοι μόλις έφτασαν στο ρωσικό λιμάνι.

Η ουκρανική πηγή είπε ότι μια υπόθεση είναι ότι θα σταλούν σε στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης που ονομάζεται Ashuluk για δοκιμές και για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω εκπαίδευση πριν χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης.

Το Ιράν και η Ρωσία το έχουν αρνηθεί.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εκπαιδευτεί για το πώς να αναπτύξουν τα πυρομαχικά και προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι διοικητές “πιθανότατα θα τα χρησιμοποιήσουν εντός εβδομάδων στην Ουκρανία εναντίον Ουκρανών μαχητών”.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Seyed Abbas Araghchi δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Τεχεράνη δεν παρέδωσε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την E3 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) κατά της χώρας του δεν αποτελούν λύση.

Το Sky News και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ανέφεραν το περασμένο Σάββατο ότι το Κρεμλίνο παρέλαβε τους πυραύλους αψηφώντας τις προειδοποιήσεις από τη Δύση.

Είναι μια σοβαρή ενίσχυση σε ένα ήδη σημαντικό επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας που δόθηκε από το Ιράν στον σύμμαχό του, που μέχρι τώρα περιελάμβανε επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού – βοήθεια που είχε ήδη προκαλέσει αυξημένες δυτικές κυρώσεις και οργή.

  • Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων «δραματική κλιμάκωση».

Στη συνέχεια, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εξέδωσαν ένα κύμα νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων σε ορισμένα φορτηγά πλοία που κατηγορούνται για συμμετοχή στη μεταφορά όπλων από το Ιράν στη Ρωσία.

  • Το Port Olya 3 είναι μεταξύ των πλοίων στον πιο πρόσφατο κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ.

Πέρα από τις κυρώσεις, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία θα ωθήσει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας.

Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτό παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις του Κιέβου λόγω ανησυχιών για το πώς μπορεί να αντιδράσει η Ρωσία.

Ο Μπλίνκεν και ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Λάμι βρίσκονται σήμερα στην Ουκρανία για να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το αίτημά του να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης θα μοιραστεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Σερ Κιρ Στάρμερ, τον Βρετανό πρωθυπουργό, πριν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, όπου θα ληφθεί απόφαση σχετικά με τη χρήση βρετανικών και αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Με πληροφορίες από sky news

 

Το Ιράν έχει στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στην Ρωσία, επιβεβαιώνει ο Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης * Αύριο στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: