Περιμένει απάντηση η Πολεμική Αεροπορία για τα KC-135 R: Δείχνει ενδιαφέρον όμως και για άλλα Air Refueling – αυτά που σε έναν χρόνο θα τα αντικαταστήσει η USAF

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ελληνική πολεμική αεροπορία εκπαιδεύεται με ιπτάμενα τάνκερ συμμαχικών χωρών. Και αυτό γίνεται διότι οι Έλληνες ιπτάμενοι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Μπορεί το αεροπορικό επιτελείο να έχει θέσει επίσημα στους Αμερικανούς το ερώτημα για την τιμή και την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών εναέριου εφοδιασμού KC-135, τα οποία περιγράφονται στην λίστα Μπλίνγκεν, πλην όμως οι επιτελείς έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και σε πλήρως λειτουργικά Air Refueling που υπηρετούν τώρα στην USAF.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές εντός της επόμενης χρονιάς η αμερικανική πολεμική αεροπορία σκοπεύει ν’ αντικαταστήσει περισσότερα από 10 ιπτάμενα τάνκερ, από αυτά που διαθέτει.

Οι ίδιες πηγές, επιχειρώντας να μεταφέρουν γλαφυρά μια πρόσφατη ελληνοαμερικανική συνομιλία για το θέμα αυτό, σημείωναν ότι ανώτατος Αξιωματικός παρότρυνε τους Αμερικανούς, αντί να προσγειώσουν κάποια από τα KC-135 R Stratotanker, σε έναν διάδρομο της ερήμου, να τα οδηγήσουν εξ αρχής και λειτουργικά, σε ελληνική αεροπορική βάση.

Και αυτά να γίνουν τα ιπτάμενα τάνκερ που ενδεχομένως θα επιχειρούν στο μέλλον με τα ελληνικά χρώματα ενισχύοντας σημαντικά, τόσο την ελληνική πολεμική αεροπορία η οποία τα χρειάζεται, όσο και τις δυνατότητες εφοδιασμού στον αέρα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Στην Πολεμική Αεροπορία περιμένουν να λάβουν από την USAF στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα Air Refueling αεροσκάφη της λίστας Μπλίνγκεν, να κοστολογήσουν περαιτέρω μια πιθανή απόφαση για την απόκτηση τεσσάρων KC-135 R, αλλά την ίδια στιγμή εστιάζουν και στις επόμενες αντικαταστάσεις της αμερικανικής αεροπορίας.

Η επένδυση μιας αεροπορίας στα Air Refueling αεροσκάφη θεωρείται ιδιαιτέρως ακριβή, ενώ όσες χώρες έχουν προχωρήσει σε αγορές καινούριων ή ακόμη και μέσω EDA, αμέσως προχώρησαν σε αναβαθμίσεις είτε δομικές, είτε στα αεροναυτιλιακά βοηθήματα.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ελληνική πολεμική αεροπορία εκπαιδεύεται με ιπτάμενα τάνκερ συμμαχικών χωρών. Και αυτό γίνεται διότι οι Έλληνες ιπτάμενοι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία.
Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Εθνικές, Συμμαχικές αποστολές και στρατηγικό βάθος…

Η πολεμική αεροπορία γνωρίζει ότι για να υποστηρίξει επιχειρήσεις στην Αν. Μεσόγειο και κυρίως στην Κύπρο, χρειάζεται χρόνος παραμονής στο πεδίο κι’ αυτό μπορεί να το προσφέρει ένα ιπτάμενο τάνκερ.

Επιβεβλημένη δυνατότητα που πρέπει να έχουν όλες οι σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις θεωρείται και για το ΝΑΤΟ η ύπαρξη αεροσκάφους εναέριου εφοδιασμού. Και για την ελληνική πολεμική αεροπορία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εντός της Συμμαχίας, είναι πρόκληση η απόκτηση Air Refueling δυνατότητας.

Αν δε συγκεντρώσει κανείς τις αποστολές της αεροπορίας εκτός του FIR Αθηνών, παρατηρεί ότι τα «μπλε φτερά» αναπτύσσονται από την Ελλάδα και σχεδόν σ’ όλο το εύρος της Γηραιάς Ηπείρου. Κι από εκεί φτάνουν ως και 3000 μίλια μακριά στην Ινδία.

Αίγυπτος, Ινδία, Μοζαμβίκη, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, είναι συμμαχικά κράτη στα οποία είτε ελληνικά μαχητικά, είτε μεταφορικά έχουν προσγειωθεί για ασκήσεις ή και επιχειρησιακές αποστολές αυτή τη χρονιά.

 

 

Η συμμετοχή στην Tarang Shakti 24 ενισχύει τους δεσμούς της Αθήνας με το Ν. Δελχί, μια ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη με στρατηγική σημασία.

Η παρουσία δε της Ελλάδας σε διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις ενισχύει τη θέση της ως αξιόπιστου και ενεργού μέλους της διεθνούς κοινότητας. Ιδιαιτέρως αν η δραστηριότητα είναι χιλιάδες μίλια μακριά από την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής, φανερώνεται η ικανότητα της χώρας να προσαρμόζεται και να δρα σε παγκόσμιο επίπεδο, προβάλλοντας το στρατηγικό βάθος και την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

«Αν είχαμε Air Refueling θα είχαμε λάβει μέρος σε ασκήσεις στην Αυστραλία, έως και την πασίγνωστη Red Flag στις ΗΠΑ», λένε με ιδιαίτερο νόημα στρατιωτικές πηγές που τονίζουν ότι οι αμυντικές συνεργασίες και η συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις συμβάλλουν στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της χώρας που μπορεί να ανταγωνιστεί και να συνεργαστεί με την ελίτ των αεροπορικών δυνάμεων του κόσμου.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ελληνική πολεμική αεροπορία εκπαιδεύεται με ιπτάμενα τάνκερ συμμαχικών χωρών. Και αυτό γίνεται διότι οι Έλληνες ιπτάμενοι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία.
Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Μάχη με τον χρόνο στην ΕΑΒ για τα F-16 Viper: Ολοκληρώνεται η δύναμη για την 340 Μοίρα «Αλεπού» και παίρνουν σειρά τα «φαντάσματα» της Λάρισας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: