Πενήντα ημέρες πριν από τις εκλογές: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ΗΠΑ αφορούν την εσωτερική συνοχή, το κύρος της χώρας, την οικονομία και το μεταναστευτικό

FILE PHOTO: Republican presidential candidate Donald J. Trump (L) and Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris during a presidential debate hosted by ABC News at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania, USA 10 September 2024. EPA, DEMETRIUS FREEMAN POOL




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Περίπου 50 ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές και μερικά 24ωρα μετά την πρώτη διακαναλική συζήτηση μεταξύ των δυο υποψηφίων, το διακύβευμα των εκλογών διαπνέεται από τρεις βασικές διαστάσεις.

Πρώτον, το βασικότερο ερώτημα, το οποίο προκύπτει αφορά την αντίληψη των δυο υποψηφίων για τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στο διεθνές γίγνεσθαι τη στιγμή που δυο αιματηροί πόλεμοι βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ, η Κίνα, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ΗΠΑ, κερδίζει έδαφος στην αφρικανική ήπειρο και στη Μέση Ανατολή.

Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ έχασαν την πρωτοκαθεδρία τους στις διεθνείς σχέσεις με αποτέλεσμα άλλες, ανταγωνιστικές δυνάμεις να καλύπτουν το κενό αναπτύσσοντας στρατιωτική και άλλη παρουσία σε στρατηγικές περιοχές.

Από τη μια μεριά, η Κάμαλα Χάρις (Kamala Harris), όπως και ο Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) ή ο Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama), προωθεί τις καλές συμμαχικές σχέσεις, τη συνεργασία και τον πολυμερισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η υποψήφια των Δημοκρατικών αναδεικνύει τη σημασία του ΝΑΤΟ τη στιγμή που το κύρος της Δύσης ευρύτερα και των ΗΠΑ ειδικότερα διακυβεύονται στην Ουκρανία.

  • Από την άλλη μεριά, η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) διέπεται από την αντίληψη πως τα συμφέροντα των ΗΠΑ υπερέχουν έναντι οποιασδήποτε άλλης διεθνούς συνεργασίας, ενώ, ως προς το ΝΑΤΟ και όπως δήλωσε επανειλημμένα, τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη της Συμμαχίας πρέπει να αυξήσουν τις συνεισφορές τους για την άμυνα.

Παράλληλα, ο Trump θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν τυγχάνουν σεβασμού και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Δεύτερον, η αμερικανική κοινωνία είναι διχασμένη ως προς τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. Φαίνεται να υφίσταται μια βαθιά διχογνωμία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, το οποίο προκαλεί μεγάλα κύματα ρατσισμού, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία πολλοί Αμερικανοί δεν αξιολογούν με θετικό πρόσημο.

Ένα από τα προβλήματα στην παρούσα συγκυρία είναι η αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος προκαλεί μεγάλες δυστοκίες στη μεσαία τάξη και στα «κατώτερα στρώματα» του πληθυσμού, καθότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα για την εξασφάλιση αγαθών πρώτης ανάγκης.

Με άλλα λόγια, ο πληθωρισμός φέρνει μαζί του αλυσιδωτές συνέπειες και τραυματίζει το κύρος της αμερικανικής οικονομίας. Ως προς την οικονομία, η Kamala Harris προωθεί μια πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες στοχεύουν κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως λ.χ. τα νέα ζευγάρια με σκοπό την απόκτηση κατοικίας.

Η διαφορετική, αν όχι αντίθετη προσέγγιση του Donald Trump, υπαγορεύει μια πολύ ανταγωνιστική και προστατευτική οικονομία με προτεραιότητα στην ενεργειακή πολιτική και στην αύξηση λ.χ. του σχιστολιθικού αερίου· παράδειγμα, το οποίο αντανακλάται και στην αντίληψη του Donald Trump για την κλιματική αλλαγή, καθότι εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Υπενθυμίζεται ότι επί διακυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

  • Τρίτον και όπως ήδη αναφέρθηκε, το μεταναστευτικό αποτελεί πηγή σύγκρουσης, έστω κι αν είναι αποδεκτό και για τα δυο επιτελεία πως όσον αφορά την είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα και κατ’ επέκταση την αύξηση της εγκληματικότητας, ο έλεγχος χάθηκε προ πολλού. Η αμερικανική κοινωνία είναι αναστατωμένη.

Με άλλα λόγια, το μοντέλο ενσωμάτωσης των μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία αποδεικνύεται εν πολλοίς αποτυχημένο και ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων των ΗΠΑ αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην ατζέντα του προεκλογικού αγώνα.

Σε κάθε περίπτωση και όπως ήδη υπαινίχθη, ενώ, ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ με σκοπό την εξαγωγή μερικών διαπιστώσεων για την πορεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, εν τέλει, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τις ΗΠΑ αφορούν την εσωτερική συνοχή, το κύρος της χώρας, την πορεία της οικονομίας και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το τέλος των βολικών εξηγήσεων για τον Ερντογάν: Η επιφυλακτικότητα της Αιγύπτου έναντι της Τουρκίας πρέπει να παραδειγματίσει την ίδια την Ε.Ε. όσο και την “τυφλή” Δύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: