Παρέμβαση του Πεκίνου για τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα: «Η διαπραγμάτευση είναι η μόνη διέξοδος» διαμηνύει ο υπουργός Άμυνας της Κίνας

Minister of National Defense of China Admiral Dong Jun speaks during the opening ceremony of the 11th Beijing Xiangshan Forum in Beijing, China. EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES




Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Ντονγκ Τζουν, δήλωσε στο Πεκίνο ότι η «διαπραγμάτευση» και η «ειρηνική λύση» είναι «η μόνη διέξοδος» από τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι «το τέλος της οποιαδήποτε σύγκρουσης είναι συμφιλίωση».

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύει την ασφάλειά της καθώς και τα συμφέροντα και την ανάπτυξή της, αλλά χρειάζεται μια δίκαιη διεθνής τάξη για την επίλυση των προβλημάτων.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να οικοδομήσει την ειρήνη μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών», είπε ο Ντονγκ όταν εγκαινίασε το Beijing Xiangshan Forum, τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση στρατιωτικής διπλωματίας της Κίνας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 90 χωρών και διεθνών οργανισμών.

Ο Ντονγκ είχε συνάντηση χθες το βράδυ με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο για να παρακολουθήσει το φόρουμ, στην οποία ο Ρώσος υποστήριξε ότι οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας «έχουν μεγάλη σημασία για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».

Συναντήθηκε επίσης χωριστά με τους υπουργούς Άμυνας της Χιλής, της Μαδαγασκάρης, της Μαυριτανίας, των Μαλδίβων, του Τατζικιστάν, της Λευκορωσίας και της Αρμενίας, συναντήσεις στις οποίες ο Ντονγκ δήλωσε ότι «εν όψει της διεθνούς και περιφερειακής κατάστασης χάους και αναταραχής, πρέπει να ενωθούμε στενά, συζητήστε τα παγκόσμια σχέδια ασφάλειας και εξερευνήστε στρατηγικές για μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα».

Στη σημερινή του ομιλία, ο Ντονγκ τόνισε ότι η Κίνα επιδιώκει «να έχει μεγαλύτερη συνεισφορά στην παγκόσμια ασφάλεια» και τόνισε ότι «μόνο οι χώρες που λαμβάνουν αυτόνομες αποφάσεις θα γίνονται σεβαστές από τη διεθνή κοινότητα».

«Κανείς δεν έχει ανοσία σε απειλές όπως η κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία. Οι χώρες, είτε μεγάλες είτε μικρές, πρέπει να ενωθούν και να τις αντιμετωπίσουν μαζί με ίσους όρους», είπε.

Έτσι, ζήτησε «συναίνεση» και «αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη» για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, δεδομένου ότι «όσο βαθύτερη είναι η συνεργασία, τόσο πιο σταθερές θα είναι οι σχέσεις και τόσο πιο ασφαλής θα είναι ο κόσμος».

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Dong σε φόρουμ αυτού του είδους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2023, αντικαθιστώντας τον πρώην υπουργό Li Shangfu, ο οποίος αποπέμφθηκε χωρίς εξήγηση και στη συνέχεια εκδιώχθηκε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά.

Στο φόρουμ, το οποίο χαρακτηρίζεται επίσης από πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και το ζήτημα της Ταϊβάν, αναμένεται να παραστεί ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Μογγολία, Μάικλ Τσέις.

Στο φόρουμ συμμετέχει επίσης μια ουκρανική αντιπροσωπεία που αποτελείται από ακαδημαϊκούς και πρώην αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Oleksandr Chalyi, πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας αυτής.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Επίθεση με ματσέτες σε στρατιώτες ετοίμαζε Σύριος πρόσφυγας που συνελήφθη στη Βαυαρία: Είναι υποστηρικτής του ακραίου Ισλάμ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: