Παρατηρητήριο στο ίντερνετ από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την παραπληροφόρηση: Θα επικεντρωθεί αρχικά στη «ρωσική προπαγάνδα»

File Photo: Οι ψευδείς πληροφορίες, οι θεωρίες συνωμοσίας, οι ακατάλληλες θεραπείες, οι λανθασμένες συμβουλές πρόληψης ή οι παραπλανητικές διαφημίσεις αφθονούν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο.EPA/NARONG SANGNAK




Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) παρουσίασαν σήμερα μια ιντερνετική πλατφόρμα που προορίζεται «για την ενημέρωση και τη δράση εναντίον των μηχανισμών προπαγάνδας και παραπληροφόρησης», κυρίως ρωσικών, μέσω ερευνών, γεωπολιτικών αναλύσεων και συνεντεύξεων με διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Με την ονομασία «Propaganda Monitor», η πλατφόρμα αυτή είναι προσβάσιμη μέσω του ιστότοπου των RSF (rsf.org/fr/propagandamonitor) στα γαλλικά και τα αγγλικά και τα περιεχόμενά του (κείμενα και εικόνες) είναι επίσης μεταφρασμένα στα ρωσικά και τα ουκρανικά.

Σύμφωνα με τους RSF, η πλατφόρμα θα επικεντρωθεί αρχικά «στη ρωσική προπαγάνδα», πριν διευρυνθεί στη συνέχεια και προς άλλες κατευθύνσεις.

«Άλλες χώρες χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές και θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την τουρκική ή την κινεζική προπαγάνδα», ανέφερε ο γενικός διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα μέσα ενημέρωσης, ο Τιμπό Μπρουτέν, στη διάρκεια ιντερνετικής συνέντευξης Τύπου.

Η πλατφόρμα «Propaganda Monitor» προτείνει έτσι, για παράδειγμα, μια έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT παραμένει προσβάσιμο στο Ίντερνετ παρά την απαγόρευσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλο θέμα, που δημοσιεύεται σήμερα, είναι ένα πορτρέτο του Ιταλού Νικόλα Ραντζελόνι, ο οποίος παρουσιάζεται ως μια «φιγούρα της προώθησης της επιρροής του Κρεμλίνου μέσω κατ’ επίφασιν ενημερωτικών σχημάτων», κυρίως στην Αφρική.

«Ενώ ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν μια επιβράδυνση της ρωσικής προπαγάνδας στην Αφρική μετά το θάνατο του Πριγκόζιν (σ.σ.: πρώην επικεφαλής της παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner που σκοτώθηκε τον Αύγουστο 2023), φαίνεται πως αυτή έχει ενισχυθεί και διαρθρωθεί καλύτερα», σχολίασε ο σενεγαλέζος δημοσιογράφος Βαλντέζ Ονανίνα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Διευθυντής του γαλλόφωνου γραφείου του Africa Check, πρώτου αφρικανικού ανεξάρτητου οργανισμού για τον έλεγχο της ακρίβειας των ειδήσεων, ο Ονανίνα αποτελεί μέλος της επιτροπής προσανατολισμού του «Propaganda Monitor», η οποία αποτελείται από διεθνείς ειδικούς.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον κολομβιανό πολιτειολόγο Βλαντίμιρ Ρουβίνσκι, τον σλοβάκο αναλυτή Ντάνιελ Μίλο και την ουγγαρέζα ερευνήτρια Ντόρκα Τακάσι.

«Το ζήτημα της προπαγάνδας συνδέεται στενά με τα ζητήματα της δημοκρατίας και της δημοσιογραφίας», των οποίων μιμείται τους κώδικες και για τις οποίες αποτελεί «μια υπαρξιακή απειλή», υπογράμμισε ο Μπρουτέν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, Γαλλία

Πρώτη ξανά η Φαίη Μαυραγάνη στον ΣΚΑΙ* Πήρε κεφάλι το Σαββατοκύριακο το δελτίο ειδήσεων του STAR, το Ταμπού (Mega) προτίμησαν οι τηλεθεατές στην prime time

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: