Παραμένει στόχος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ η σύγκλιση τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό: Όμως οι Τούρκοι έχουν «στρώσει» με εμπόδια το δρόμο του κ. Γκουτέρες (video)

Members of the Tarumi Violin Program that performs during the Peace Bell Ceremony on the occasion of the International Day of Peace 2024 (21 September). At second from right is Secretary-General António Guterres and at right is Philemon Yang, President of the seventy-ninth session of the United Nations General Assembly. Credit UN Photo, Mark Garten




Όχι με ροδοπέταλα, αλλά με εμπόδια είναι στρωμένος ο δρόμος που οδηγεί στην επίτευξη του στόχου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για να φέρει κοντά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Τα παραπάνω εξήγησε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Μενέλαος Μενελάου.

Η προσήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή είναι για τριμερή και όχι για οποιαδήποτε άλλη μορφή συνάντησης, που αφορά σε πενταμερή ή τετραμερή, τονίζει ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, μετέδωσε το κανάλι Omega (Παύλος Πήττας).

«Συνεχίζεται η προσπάθεια από μέρους του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Είναι γεγονός πως είμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια, που έχουν να κάνουν με τη στάση η οποία τηρείται από την άλλη πλευρά, αλλά από την άλλη υπάρχει αποφασιστικότητα κι η δέσμευση από πλευράς του Γ.Γ.

Γιατί δεν αναλαμβάνονται αυτές οι προσπάθειες απλά για να αφεθούν όταν αντιμετωπίσουν προβλήματα να καταλήξουν σε ένα τέλμα και σε ένα ναυάγιο», δήλωσε ο Μενέλαος Μενελάου, διαπραγματευτής για το Κυπριακό.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως θα είναι μια συνάντηση ουσίας που δεν θα γίνει απλώς για να ακουστούν οι δύο πλευρές

«Η δική μας η προσπάθεια είναι, αυτή η συνάντηση να πραγματοποιηθεί να επιφέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, να είναι παραγωγική. Και συγκεκριμένο αποτέλεσμα για εμάς είναι να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ένα βήμα μπρος τα εμπρός, προς την αναζωγώνηση της πολιτικής διαδικασίας, της επανέναρξης συνομιλιών. Δεν είμαστε ακόμα εκεί», πρόσθεσε ο κύριος Μενελάου.

Οι όποιες εξελίξεις θα καθοριστούν από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, όπου πλην των τετ-α-τετ που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες, το Κυπριακό δεν θα λείπει από την ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδς, Κυριάκου Μητσοτάκη και του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας και κατόπιν έντονης διπλωματικής δραστηριότητας της ελληνικής κυβέρνησης, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ΟΗΕ», δήλωσε ο κύριος Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιουργεί πιο εύφορο έδαφος και στο Κυπριακό, ωστόσο τονίζει πως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επανεκκινήσει ο διάλογος εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τις παραβιάσεις και τα τελεσμένα που δημιουργούν οι κατοχικές αρχές απαρίθμησε και κατήγγειλε, μέσω επιστολής της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ.

Μόνο σε 15 μήνες, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, καταγράφηκαν 2.120 αεροπορικές παραβιάσεις και 137 παραβιάσεις ναυτικών κανόνων

«Οι πολυάριθμες στρατιωτικές παραβιάσεις από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να υπονομεύσουν τόσο το αίσθημα ασφάλειας του λαού όσο και τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», ανέφερε η Μαρία Μιχαήλ, Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ

Σημείωσε μεταξύ άλλων, πως η συνεχής παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κύπρου και κατά συνέπεια, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποδεικνύει την κατάφωρη περιφρόνηση της Τουρκίας προς το διεθνές δίκαιο.

Η πρέσβης καλεί, μάλιστα, τα Ηνωμένα Έθνη να δείξουν ότι δεν υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά στην εφαρμογή του Χάρτη.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο πλευρό των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων: Έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για βελτίωση της ζωής τους, δηλώνει η Αριστοτέλους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: