Τουλάχιστον εννέα νεκροί και 2.750 τραυματίες από τις ταυτόχρονες εκρήξεις σε βομβητές μελών της Χεζμπολάχ: Κατηγορεί το Ισραήλ και προαναγγέλλει αντίποινα η οργάνωση [videos]

epa11609842 Lebanese soldiers and Hezbollah members gather outside a hospital where injured people were being transported, following an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Dahieh, Beirut, south Lebanon, 17 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, several ‘wireless communication devices (pagers) were detonated using advanced technology.’ Several people with various injuries have been arriving at Lebanese hospitals, according to the Lebanese Public Health Emergency Operations Center of the Ministry of Public Health. EPA/WAEL HAMZEH




Χάος επικρατεί στον Λίβανο μετά από εκρήξεις στους ασυρμάτους των μαχητών της Χεζμπολάχ.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες κυρίως μέλη της οργάνωσης αλλά και πολίτες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες -οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί- για ένα νεκρό παιδί.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ κατήγγειλε «χακάρισμα» στις συσκευές.

Πλέον οι τραυματίες υπολογίζονται σε 2.750 -εκ των οποίων 400 είναι σε «κρίσιμη κατάσταση»-, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ενώ στους εννέα φτάνουν οι νεκροί.

Για εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στη χώρα, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου καταδίκασε το συμβάν και μίλησε για ισραηλινή επιθετικότητα.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, τραυματίστηκε και ο πρέσβης του Ιράν στον Λίβανο.

  • Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.
  • Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης από την έκρηξη ενός βομβητή, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Επίσης ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φιράς Αμπιάντ, τα περισσότερα από τα θύματα τραυματίστηκαν “στο πρόσωπο, στο χέρι, στο στομάχι, ακόμη και στα μάτια”.

Εκρήξεις βομβητών και στη Συρία

Δεκατέσσερα μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη των βομβητών τους, την ώρα που εκατοντάδες άλλες συσκευές τηλεειδοποίησης εκρήγνυνταν στον Λίβανο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  • Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέλη του φιλοϊρανικού κινήματος, που έχει αναπτυχθεί στη Συρία προς υποστήριξη της κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ, τραυματίστηκαν χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό.

 

 

Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» και σε ανακοίνωσή της  τόνισε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Νωρίτερα και λίγο μετά το μπαράζ των εκρήξεων, αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είχε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

  • Παράλληλα, πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για ένα «συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου» αποδίδοντάς το στον ισραηλινό «εχθρό».

  • Πρόσθεσε πως «το σύστημα των βομβητών υπέστη πειρατεία μέσω της υψηλής τεχνολογίας».
    Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία.

Το κόμμα έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βηρυτός, Λίβανος

 

Η Γερμανία έστειλε πίσω σε Βελιγράδι και Σκόπια 40 μετανάστες που δεν πήραν άσυλο * Με ναυλωμένη πτήση που μετέφερε επίσης εγκληματίες συμπατριώτες τους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: