Μια μακρά λίστα κατηγοριών με εκτενές διεθνές ενδιαφέρον συνθέτουν το κατηγορητήριο Ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, ο οποίος είναι ένα από τα 8 πρόσωπα που χάνει την Κυπριακή Υπηκοότητα. Φωτογραφία από βίντεο, via SigmaLive
Ο Ουκρανός ολιγάρχης Ιγκόρ Κολομόισκι, ένας από τους πιο πλούσιους και επιφανείς ανθρώπους, άλλοτε σύμμαχος του προέδρου της Ουκρανίας, Ζελένσκι, χάνει την κυπριακή υπηκοότητά του αφού προηγουμένως οι Αρχές της Δημοκρατίας επιβεβαίωσαν ότι αυτή αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων.
Συμφωνα με τον Φιλελεύθερο (Άγγελος Νικολάου), στην απόφαση που λήφθηκε στις 4/9/2024 γίνεται αναφορά ότι τόσο πριν όσο και μετά την πολιτογράφησή του ήταν και είναι άτομο αμφιβόλου χαρακτήρα, ενώ η πολιτογράφησή του δημιούργησε και δημιουργεί τεράστιο κίνδυνο κακής φήμης για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Βασικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι δεν ανέφερε στην αίτηση του για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση οτιδήποτε σε σχέση με την υπόθεση φοροδιαφυγής στη Ρωσία, η οποία διερευνήθηκε εναντίον του από τις ρωσικές Αρχές το 2008. Η πολιτογράφησή του ως Κύπριος έγινε δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2010.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ο οποίος διαθέτει μετοχές σε ενεργειακές εταιρείες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες επιχειρήσεις βρέθηκε στο στόχαστρο του ίδιου του Ζελένσκι, παρόλο που τον είχε βοηθήσει να ανέλθει στην προεδρία της χώρας μέσω του τηλεοπτικού καναλιού του. Ο Ζελένσκι, πρώην κωμικός, είχε δική του εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό που έλεγχε ο Κολομόισκι.
Στην Ουκρανία ο μεγιστάνας κατηγορείται για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση στην ουκρανική πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία Ukrnafta και το διυλιστήριο Ukrtatnafta. Περαιτέρω, ο Κολομόισκι αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της υπεξαίρεσης σχεδόν 145 εκατομμυρίων δολαρίων από τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ουκρανίας και της εμπλοκής σε σχέδιο δολοφονίας με σύμβαση.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο Κολομόισκι φέρεται να διέταξε τη δολοφονία ενός επικεφαλή «μιας από τις νόμιμες εταιρείες», ο οποίος, το 2003, αρνήθηκε να λάβει μια απόφαση που ευθυγραμμιζόταν με τα συμφέροντα του ιδίου. Σήμερα τελεί υπό κράτηση για την υπόθεση αυτή.
Σημειώνεται πως τον Σεπτέμβριο του 2023, κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση περιουσίας που αποκτήθηκε με δόλια μέσα από ουκρανικό δικαστήριο. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας και η Γενική Εισαγγελία τον κατηγόρησαν για ξέπλυμα περισσότερων από 36 εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέροντας κεφάλαια στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας υποδομές ελεγχόμενων τραπεζών μεταξύ 2013 και 2020.
Το 2021 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαγόρευσε στον Ουκρανό ολιγάρχη και πρώην αξιωματούχο Ιγκόρ Κολομόισκι την είσοδο στη χώρα, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε πράξεις διαφθοράς κατά τη διάρκεια τη θητείας του.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν κατηγόρησε, σε δήλωσή του, τον Κομολόισκι, πρώην κυβερνήτη της περιοχής Ντεπροπετρόφσκ, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, την περίοδο 2014-2015, ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του για να αποκομίσει προσωπικά οφέλη. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε επίσης την είσοδο στις ΗΠΑ της συζύγου και των παιδιών του Κομολόισκι.
Ο Ιγκόρ Κολομόισκι, εκτός από την κυπριακή υπηκοότητα που είχε αποκτήσει μέσω του ΚΕΠ το 2010, διατηρεί παράλληλα από το 1995 και την ισραηλινή υπηκοότητα, ενώ διαθέτει και την ουκρανική.
Μετά και την έρευνα που έγινε η Ανεξάρτητη Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο Κολομόισκι ενέχεται σε σοβαρά εγκλήματα, τα οποία έχουν ελκύσει εκτενές διεθνές ενδιαφέρον από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με σημαντικά αρνητικά σχόλια και καταγγελίες για απάτες τεραστίων ποσών.
Μεταξύ άλλων καταγράφεται:
1) Σύλληψη από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας στις 2/9/2023 κατηγορούμενος για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και απάτης ύψους 130,5 εκατ. δολαρίων το χρονικό διάστημα 2013- 2020.
2) Νέες κατηγορίες, αυτή τη φορά για υπεξαίρεση ποσού ύψους 250 εκατ. δολαρίων από την Privatbank, παράρτημα της οποίας δραστηριοποιούνταν και στην Κύπρο, από το Εθνικό Γραφείο Αντιμετώπισης της Διαφθοράς της Ουκρανίας στις 7/9/2023, το οποίο προχώρησε παράλληλα στην κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.
3) Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 διαδικασίες για την κατάσχεση ακινήτων σε διάφορες πολιτείες που αποκτήθηκαν από ξέπλυμα χρήματος από το κυπριακό παράρτημα της Privatbank.
4) Στις 5/3/2021 στον Κολομόισκι απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω της ανάμειξης του σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς.
5) Στις 18/9/2019 το Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για επιθέσεις κατά της πρώην διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας, μία από τους ιθύνοντες της ανακεφαλαίωσης και εθνικοποίησης της συστημικής Privatbank, εκ των ιδιοκτητών της οποίας είναι ο Κολομόισκι. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε το παράρτημα στην Κύπρο για ξέπλυμα παράνομου χρήματος και για λοιπές παράνομες ενέργειες.
6) Απασχόλησε εκτενώς τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).
Εκτός από την περίπτωση του Ιγκόρ Κολομόισκι, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4/9/2024 αποφάσισε την αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας σε άλλα επτά πρόσωπα πολιτογραφηθέντα στη βάση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. Αφορά επενδυτές και εξαρτώμενους δύο συνολικά οικογενειών.
Του επενδυτή Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ Σαλέμ και των εξαρτώμενών του σύζυγο και ένα παιδί και του επενδυτή Μαξίμ Ζαχαρτσένκο, της συζύγου και των δύο παιδιών του.
O Αιγύπτιος Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ Σαλέμ πολιτογραφήθηκε το 2018 και αποφασίστηκε να του στερηθεί η ιδιότητα του πολίτη της Δημοκρατίας, καθώς και των μελών της οικογένειάς του αφού φαίνεται ότι δεν επένδυσε το ποσό που δήλωσε για σκοπούς πολιτογράφησης αλλά ένα πολύ μικρότερο ποσό. Κρίθηκε ότι το πιστοποιητικό πολιτογράφησης αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων.
Με βάση τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι ο επενδυτής είχε εμβάσει το πλήρες αντίτιμο της αγοράς διαμερίσματος στη Λεμεσό ύψους €2 εκατ., ωστόσο στη συνέχεια ο πωλητής του ακινήτου του επέστρεψε ποσό ύψους €1.050.000 στους τραπεζικούς λογαριασμούς του που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι ενώ υπήρχε συμφωνία διαχείρισης ακινήτων δεν περιλήφθηκε στην αίτηση του επενδυτή για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση. Επομένως, ουδέποτε επένδυσε το ποσό που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτογράφηση, από τη στιγμή που του επιστράφηκαν χρήματα.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον Μαξίμ Ζαχαρτσένκο και τα μέλη της οικογένειάς του. Έχει διαπιστωθεί ότι μετά την απόκτηση της υπηκοότητας τον Οκτώβριο του 2015 καταχωρίστηκε εναντίον του αστικής φύσεως υπόθεση στις ΗΠΑ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Αύγουστο του 2015 και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το δικαστήριο είχε εκδώσει διάταγμα παγιοποίησης περιουσιακών στοιχείων.
Από το 2010 μέχρι το 2014 χάκερς με έδρα την Ουκρανία απέκτησαν παράνομα πρόσβαση σε περισσότερους από 100.000 αδημοσίευτες ανακοινώσεις δημόσιων εταιρειών, τις οποίες πώλησαν σε επενδυτές. Ένας εκ των επενδυτών αυτών ήταν ο Ζαχαρτσένκο, ο οποίος, όπως υποστήριξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ, χρησιμοποίησε αυτή την πληροφόρηση για να παραχωρήσει σε παράνομες επενδύσεις εκατομμυρίων.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ αποφάσισε στις 25/11/2019 να επιβάλει στον Ζαχαρτσένκο και την εταιρεία του χρηματικές ποινές πέραν των 32 εκατ. δολαρίων.
Κρίθηκε από της Αρχές της Δημοκρατίας ότι η ενέργεια του να αποκρύψει το ουσιώδες στοιχείο της εναντίον του αστικής υπόθεσης και της έκδοσης του διατάγματος παγιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, καταδεικνύουν επαρκών ότι το πιστοποιητικό πολιτογράφησης αποκτήθηκε με δόλο, ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη ουσιωδών στοιχείων.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE