Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Δ-2η σειρά) και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παρακολουθούν την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (δεν εικονίζεται) στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Πριν εβδομάδες, Αθήνα-Λευκωσία ανέτρεψαν την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) (από το 2019) για επιβολή μέτρων στην Τουρκία λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς της στην Ανατ. Μεσόγειο.
Έτσι, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προκλήθηκε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και ζήτησε δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο με αποσύνδεση των Ευρωτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό, ενώ το παράνομο «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο», που καταδίκασε η ΕΕ αφού ακρωτηριάζει κυριαρχικά δικαιώματα κυρίως Ελλάδας-Κύπρου, παραμένει αναλλοίωτο.
Τις προάλλες, στην ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ο Ερντογάν επανέλαβε τα ίδια ακόμη πιο έντονα. Υπάρχει κάποιος που προσδοκεί ρεαλιστικά λύση στην Κύπρο στο συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ για ένα επανενωμένο κράτος εντός της ΕΕ και που ερμηνεύει την τουρκική στάση ως διάθεση για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου;
Η Τουρκία θέτει πλέον επίσημα στον ΟΗΕ και στην ΕΕ τον επεκτατισμό της, θεωρώντας κεκτημένο την κατοχή της Κύπρου και τον ακρωτηριασμό των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαιρετίζουν «το καλό κλίμα» και τον «διμερή διάλογο».
Ουσιαστικά, ο τουρκικός επεκτατισμός «ομαλοποιείται» σε ΕΕ και ΗΠΑ με πρωτοβουλία των θυμάτων του. Χαρακτηριστικά, το κυριότερο επιχείρημα για να προχωρήσει η πώληση αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35, υπερσύγχρονων γερμανικών υποβρυχίων και αναβάθμιση των ευρωτουρκικών εμπορικών σχέσεων με «πάγωμα» του Κυπριακού, αποτελεί το «καλό κλίμα» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Πάντως, ο σύγχρονος ισλαμοφασίστας μίλησε στον ΟΗΕ για «ειρήνη» στην Αν. Μεσόγειο και «λύση» στην Κύπρο κι είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν δύο εγχώρια πολιτικά συνθήματα. Το «θέλουμε λύση» και «θέλουμε ειρήνη» δεν αρκούν, αφού «λύση» και «ειρήνη» θέλει και ο Ερντογάν.
Το ερώτημα είναι τι είδους λύση επιδιώκουμε και τι είδους ειρήνη π.χ. ειρήνη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ή «την ειρήνη των νεκροταφείων» που επιδιώκει ο ισλαμοφασισμός όπως και το 1974;
Παρεμπιπτόντως, μετά το Τουρκολυβικό μνημόνιο, ο Πρόεδρος Σίσι της Αιγύπτου με Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησε -μονομερώς- τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, αγνοώντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ούτε πόλεμος ξέσπασε, ούτε μύτη έσκασε.
Ο διαχρονικός Θουκυδίδης παραθέτει την πραγματικότητα: «Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του». Στις πλέον ευνοϊκές συνθήκες, ο εχθρός της Αθήνας είναι η φοβία της.
Επιγραμματικά, επιμένουμε στην κάθετη αμυντική προετοιμασία γιατί θέλουμε ειρήνη και δικαιοσύνη. Το βέβαιο είναι ότι ο τουρκικός επεκτατισμός θα προχωρήσει όταν θα είμαστε εντελώς αδύνατοι για να συντρίψει όλους μας, μαζί και όσους εγχώριους επιλέγουν την «ειρήνη του ισλαμοφασισμού».
(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE