Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ερντογάν να επιτρέψει την τριμερή για το Κυπριακό και o άθλιος ισλαμιστής δεν απάντησε! Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega της Κύπρου (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης -από τη μεριά του- έκανε αυτό που πίστευε ότι είναι ορθό, έφερε τα πράγματα μέχρι αυτό το σημείο, να συζητούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την επιθυμία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τη σύγκλιση της τριμερούς.

Μέχρι εδώ. Το επόμενο βήμα είναι να τα δώσει όλα, κάτι που ούτε μπορεί, ούτε -για να είμαι δίκαιος- επιθυμεί να το πράξει ποτέ.

Δεν έχουμε κάποιο νέο για το μείζον αυτό ζήτημα της τριμερούς συνάντησης, αν και νομίζω ότι ο Ταγίπ Ερντογάν με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εξαφάνισε κάθε ελπίδα. Τον είδατε και τον είδαμε. Στην περίπτωση που δεν εμπεδώσαμε την απαράδεκτη δήλωση του, έδειξε τα δύο κράτη με τα δάκτυλα του, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έφυγε από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα δίνοντας ένα συγκρατημένα αισιόδοξο τόνο, αλλά δεν εξαρτάται από τον ίδιο η επανέναρξη του διαλόγου. Η τουρκική πλευρά και μόνο αυτή αποφασίζει δυστυχώς. Η ελληνική πλευρά τι θα μπορούσε να κάνει περισσότερο.

  • Μπορούν, η Αθήνα και η Άγκυρα, να δεχθεί τη λύση των δύο κρατών απλά για να πραγματοποιηθεί η τριμερής; Υπάρχει πολιτική δύναμη στο νησί ή στην Ελλάδα που δέχεται αναγνώριση του ψευδοκράτους; Ας είμαστε σοβαροί…

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έθεσε ισχυρά το θέμα στον Ερντογάν με τον οποίο συναντήθηκαν στις 11.40 το πρωί (ώρα Νάς Υόρκης). Ζήτησε να επιτρέψει στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ να λάβει μέρος στην τριμερή.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας και αν θα δεχθεί την έκκληση του κ. Μητσοτάκη. Με βάση την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση εικάζουν οι πάντες ότι η απάντηση είναι αρνητική. Αλλά, επαναλαμβάνω ας περιμένουμε ώστε να έχουμε μία σφαιρική ενημέρωση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τείνει πάντως να προτείνει την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης και μετά από αυτήν την πραγματοποίηση πενταμερούς, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη συνομιλία του με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν καλό το κλίμα και ο Ερντογάν ήταν πολύ ήρεμος, δεν είχε καμία σχέση με τον έξαλλο Ερντογάν που μίλησε λίγο πριν στη Γενική Συνέλευση. Ο κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να γίνει η τριμερής. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν απάντησε καν.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διάλογου μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση».

«Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι» ανέφερε οι ίδια πηγή.

Στη συνάντηση, που ήταν η έκτη μεταξύ των δύο ηγετών μέσα σε ένα έτος, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι επικεφαλής των διπλωματικών τους γραφείων, η κ. Άννα Μαρία Μπούρα και ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Από την πλευρά της, η Τουρκική Προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

“Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη για την 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.




Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς το μέλλον στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και η δράση σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, έχουν ως στόχο αθώους πολίτες καθώς και την ειρήνη της περιοχής, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η συνάντηση, που γίνεται για να γίνει; Ο Πρωθυπουργός απέναντι στον ισλαμιστή πρόεδρο: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή των Οικονόμου και Παυλόπουλου, στον Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: