Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου να αντισταθούν στις δυνάμεις της διαφθοράς και του Αττίλα: Σήμερα η μεγάλη μέρα για την ηλεκτρική διασύνδεση (video)

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα πριν καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Είναι μία μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και την Κύπρο η σημερινή, καθώς σε μεγάλη σύσκεψη Ελλήνων και Κυπρίων αξιωματούχων θα αποφασιστεί η υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ή όχι.

Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε πριν από την κρίσιμη σύσκεψη δεν εξάγονται σοβαρά συμπεράσματα, καθώς ακούγονται πολλά και ισχύουν πολύ λίγα.

Η απόφαση είναι πλέον στα χέρια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει στα υπέρ του το ισχυρό στοιχείο ότι ΔΕΝ είχε ποτέ σχέση με τη διαφθορά. Αυτό το γεγονός είναι σημαντικό, διότι δεν τον κρατά κανένας. Είναι ένας εκ των ελαχίστων μη διεφθαρμένων πολιτικών.

Ο λόγος που αναφέρομαι στη διαφθορά είναι απλός. Όσοι με διαβάζουν γνωρίζουν πως πιστεύω ακράδαντα ότι αρκετοί εκπρόσωποι -όχι όλοι- του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι διεφθαρμένοι.

  • Όσοι παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς αυτήν την υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας και της Κύπρου (και στη συνέχεια και του Ισραήλ) είναι βέβαιοι πια ότι τα εμπόδια τα θέτουν οι διεφθαρμένες δυνάμεις που λυμαίνονται τον πλούτο των δύο χωρών. Με πιο απλά λόγια κλέβουν τους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι μη διεφθαρμένοι συμφωνούμε ότι το έργο πρέπει να υλοποιηθεί για εθνικούς και στρατηγικούς λόγους. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσουν μόνο στη βάση αυτού του δόγματος: ότι συμφέρει στους πολίτες και στις δύο χώρες, όχι στα προσωπικά συμφέροντα μερικών επιχειρηματιών.

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα χρήματα είναι πάρα πολλά. Είναι τρομακτικό το ποσό καθώς το κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Εάν η απόφαση είναι θετική, θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική επιτροπή από αδιάφθορους οι οποίοι θα φροντίσουν να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Φυσικά, ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν και ένα πρόβλημα: ότι οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου θα κληθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη για να υλοποιηθεί το έργο. Στο χέρι τους είναι να βρουν τους τρόπους για να μη πληρώσουν οι πολίτεςβαρύ τίμημα, για ένα έργο που θα ενισχύσει εντυπωσιακά τις δύο χώρες εάν υλοποιηθεί.

Φυσικά η κατοχική Τουρκία καραδοκεί. Με βάση την επιθετικότητα που έδειξε στην Κάσο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο καθένας δικαιολογείται να φοβάται ότι θα σταματήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο.

  • Η Μεγαλόνησος, ως γνωστό, διαθέτει στρατό μόνο για να αμυνθεί εντός στην περίπτωση τουρκικής επίθεσης. Γι’ αυτό η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους να επιχειρήσουν τον εκτροχιασμό του πολύτιμου έργου. Η Ελλάδα διαθέυτει ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό και εξίσου ισχυρή Πολεμική Αεροπορία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πληρώσει το 65% του έργου -ίσως και περισσότερο- δεσμεύθηκε για ισχυρή διπλωματική αντίδραση εναντίον της Τουρκίας. Αυτή η διαβεβαίωση δεν ηρέμησε όσους ανησυχούν. Αποδεδειγμένα η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστούν να αποφασίσουν με το χέρι στην καρδιά, παρά με τα οικονομικά δεδομένα. Αλλά, όπως ανέφερα παραπάνω, μπορούν να βρουν τον τρόπο για να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με τους αριθμούς που κυκλοφορούν, άλλοι ορθοί, άλλοι ως προϊόν παραπληροφόρησης.

Οι δύο ηγέτες δεν πρέπει να υποκύψουν στις αισχρές δυνάμεις της διαφθοράς. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να τις νικήσουν. Και οι δύο γνωρίζουν ονόματα και διευθύνσεις. Πρέπει να στείλουν στεγνή προειδοποίηση στους διεφθαρμένους ότι πάνω απ’ όλα προέχει το Έθνος και τα στρατηγικά του συμφέροντα.

Η σύγκρουση -διότι περί αυτής πρόκειται- θύμισε στους παλιούς τις κρίσεις μετά της «Μητέρας» και της «Θυγατέρας», ιδιαίτερα την εποχή που κυβερνούσαν οι προδότες στρατιωτικοί, κατά την αισχρή επταετία που σάρωνε την Ελλάδα η Χούντα.

Χωρίς να προτρέχω, φοβάμαι την επόμενη στιγμή της απόφασης εάν αυτή είναι αρνητική. Ας βάλουν τα μαχαίρια στις θήκες τους όσοι συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου. Στο τέλος-τέλος όλοι Έλληνες είμαστε γαμώτο…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου κρατούν το “κλειδί”: Ας κλείσουν αμέσως το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που πλήγωσε αφάνταστα τον Ελληνισμό (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: