Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου κρατούν το “κλειδί”: Ας κλείσουν αμέσως το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που πλήγωσε αφάνταστα τον Ελληνισμό (video)

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης (Α) περπατούν στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου στο το Μέγαρο Μαξίμου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα (και στη συνέχεια με το Ισραήλ) έχει ήδη «τραυματίσει» τις σχέσεις και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είναι βαθιά νυχτωμένος.

Μερικές φορές η ατμόσφαιρα είναι «πολεμική» και το λέω μετά λόγου γνώσεως, γνωρίζω με ακρίβεια τα γεγονότα, τις βαριές κουβέντες που ανταλλάσσονται μεταξύ των αρμοδίων της Λευκωσίας και της Αθήνας, ξέρω επίσης και τις υπόγειες διαδρομές αλληλο-υπονόμευσης.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί μεγάλη λύπη με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μόνο ένα σύμμαχο σε όλο τον κόσμο: Την Ελλάδα. Και από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει πάντα δίπλα της την πιο πιστή «θυγατέρα»: Την Κύπρο.

  • Προσωπικά υποστήριξα την ηλεκτρική διασύνδεση ΜΟΝΟ για εθνικούς στρατηγικούς λόγους και τίποτα άλλο. Δεν με αγγίζουν τα όποια προσωπικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία βεβαίως έπρεπε να συντάσσονται με αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Φρονώ ότι οι κυβερνήσεις και όσοι άλλοι έχουν λόγο για τούτο το μεγάλο έργο πρέπει να εργάζονται πάνω απ’ όλα για το συμφέρον των χωρών και των πολιτών τους. Οι πολίτες, η Ελλάδα και η Κύπρος, πρέπει να έχουν οφέλη πάνω απ’ όλα και μετά όσοι εμπλέκονται. Καθαρές κουβέντες.

Που βρίσκεται το θέμα; Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι κρέμεται η τύχη του εμβληματικού αυτού έργου από μία κλωστή και εάν δεν κάνουν όλες οι πλευρές ένα βήμα πίσω και εάν δεν κοιτάξουν πάνω απ’ όλα το εθνικό στρατηγικό συμφέρον και το όφελος των πολιτών, θα τιναχθούν όλα στον αέρα, την Τρίτη.

Εάν η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης καταρρεύσει, οι μόνοι που θα πανηγυρίζουν είναι οι Τούρκοι.

Αρκετοί άνθρωποι έχουμε ένα μεγάλο φόβο και θα τον καταγράψω επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Διαπίστωσα ότι η απειλή της διαφθοράς στέκεται απειλητικά πάνω από το έργο.

Και εξηγούμαι: Κάποιοι επιχειρηματίες έχουν συμφέροντα. «Πετάνε» ονόματα δεξιά και αριστερά, τα οποία δεν θα αναφέρω, διότι άλλο η εκτόξευση κατηγορίας και άλλο το γεγονός.

Παλιά στην Ελλάδα τους χαρακτηρίζαμε «γνωστούς-αγνώστους». Επρόκειτο για τους λεγόμενους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, που διατηρούν τις εταιρείες τους -και πλουτίζουν- με τα χρήματα του κράτους.

  • Είναι αυτοί τα συμφέροντα των οποίων είναι μέσα στις χώρες τους, χωρίς να έχουν να επιδείξουν έργο σε άλλα κράτη. Άρα αν το κράτος τους κόψει το χρήμα θα καταρρεύσουν. Αυτοί συνήθως καταφεύγουν στις μεθόδους της κλασσικής διαφθοράς: Μου δίνεις και σου ανταποδίδω.

Για να συνεχίσει αυτό το ανάρμοστο παιγνίδι, γίνονται εκβιασμοί, εκτοξεύονται απειλές και οι διεφθαρμένοι στρίβουν τα χέρια πίσω από τη μέση αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις. «

Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος», είχε γράψει ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Που να ήξερε ότι δύο αιώνες μετά ο στίχος του θα ήταν «γάντι», εικόνα και ομοίωση του σημερινού επιχειρηματικού κόσμου, αν και τον είχε γράψει για να υμνήσει την ομορφιά της Φραγκίσκα Φράϊζερ, της κόρης του Άγγλου Διοικητή, που την έβλεπε να περνά με άμαξα, στη μεγάλη πλατεία, τη Σπιανάδα της Ζακύνθου, το 1849.

Δυστυχώς, αρκετά μέλη του επιχειρηματικού κόσμου παίζουν βρώμικα. Και αυτό οφείλεται στη διαφθορά που κυριαρχεί στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και επειδή το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι πάνω απ’ όλα στρατηγικό, όσοι εμπλέκονται στην Κύπρο και στην Ελλάδα, πρέπει να καθίσουν κάτω να τα βρουν.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου ο καθένας μας καταλαβαίνει ποιος έχει προσωπικό ή άλλο συμφέρον από αυτούς που φωνασκούν και βγάζουν πύρινους λόγους. Μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το αλαλούμ στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), αλλά και σε άλλα κόμματα. Είναι μερικοί που έχουν παθιαστεί εναντίον του έργου. Και αυτό-καρφώνονται.

  • Ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό.

Αν νομίζουν -και το λέω ειλικρινά- ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των χωρών και των πολιτών να βγουν και να το πουν και να το δικαιολογήσουν. Και θα τους καταλάβουμε. Αν αυτοί οι δύο εκλεγμένοι ηγέτες πιστεύουν στη σημαντικότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης επίσης να το υπογραμμίσουν θαρραλέα και να σταθούν απέναντι στα συμφέροντα.

Πόσο πιο απλά πρέπει να το καταγράψουμε;

Επειδή οι συζητήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, σύσκεψη όλων των μερών, στην Κύπρο, με τη συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Οικονομικών της Κύπρου και της Ελλάδας, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εδώ που έφεραν τα πράγματα δεν μπορούν να βγούνε από την αίθουσα χωρίς συμφωνία…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Αφού προσκάλεσαν τον εκπρόσωπο της κατοχής της Κύπρου γιατί δεν ανοίγουν τις πόρτες και στον εισβολέα Πούτιν; Οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν σπονδυλική στήλη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: