Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσαν τον Μακρόν για την ηλεκτρική διασύνδεση: Οι τρεις ηγέτες θα τα πουν ξανά στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου…




Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον Emmanuel Macron για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector.

Συζήτησαν ακόμα την ατζέντα της συνάντησης της MED9 που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο.

  • Δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η τριμερής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, διεξήχθη κατ’ ιδίαν ανάμεσα στους τρεις ηγέτες.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε:

«Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή είναι το θέμα που κυριαρχεί όλων των συζητήσεων εδώ στη Νέα Υόρκη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο στην κοινή συνάντηση που είχαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, λαμβάνοντας υπόψη και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για τις εξελίξεις στην περιοχή, συζητήσαμε, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε ότι και κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των εννιά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED9) που θα γίνει στην Πάφο, οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι το κυρίαρχο θέμα – μέσα σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω και την παρουσία (στη MED9) του Βασιλιά της Ιορδανίας, αντιλαμβάνεστε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία, ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Από κει και πέρα στις συζητήσεις μας, αντικείμενο συζήτησης ήταν και η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη και το έντονο γαλλικό ενδιαφέρον, για γαλλική συμμετοχή στην υλοποίηση αυτού του στρατηγικής σημασίας έργου.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις, κατά την αυριανή προσφώνηση μου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφερθώ συγκεκριμένα στις εξελίξεις στην περιοχή, στον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ρόλο που έχει χαιρετίσει και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και πολλοί ξένοι ηγέτες, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα απαντήσω και στη σημερινή παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, τόσο για τα περιφερειακά, αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

“Δούλεψε” και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ: Ο πολιτικός απατεώνας Ταγίπ Ερντογάν ζητά μεν …τριμερή, αλλά για να αναγνωριστούν οι δήθεν “πραγματικότητες” στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: