Ο πιλότος μπορεί να περιμένει: Έρχονται οι αυτόματες απογειώσεις για τα επιβατικά αεροπλάνα * Θα επαναχαράξουν τον χάρτη των ουρανών [videos]

FILE PHOTO: epa08212434 Interior view of the cockpit of an ATR 72-600 turboprop plane on display during the Singapore Airshow at the Changi Exhibition Centre in Singapore, 12 February 2020. The Singapore Airshow runs from 11 to 16 February 2020 showcasing aviation and defense technologies from around the world. EPA/WALLACE WOON




Στα τέλη του 1965, στο σημερινό αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, μια εμπορική πτήση που προερχόταν από το Παρίσι έγραψε ιστορία καθώς ήταν η πρώτη που προσγειώθηκε αυτόματα.

Το αεροπλάνο – ένα Trident 1C που λειτουργεί της τότε BEA, η οποία αργότερα θα γίνει η γνωστή British Airways – ήταν εξοπλισμένο με μια νέα επέκταση του αυτόματου πιλότου (ένα σύστημα που βοηθά στην καθοδήγηση της διαδρομής του αεροπλάνου χωρίς χειροκίνητο έλεγχο) γνωστή ως “autoland”.

  • Σήμερα, συστήματα αυτόματης προσγείωσης εγκαθίστανται στα περισσότερα εμπορικά αεροσκάφη και βελτιώνουν την ασφάλεια των προσγειώσεων σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ή κακή ορατότητα.

Τώρα, σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροσκαφών στον κόσμο, η βραζιλιάνικη Embraer , εισάγει μια παρόμοια τεχνολογία, αλλά για απογειώσεις.

Ονομάζεται «E2 Enhanced Take Off System», σύμφωνα με την οικογένεια των αεροσκαφών για τα οποία έχει σχεδιαστεί, η τεχνολογία όχι μόνο θα βελτιώσει την ασφάλεια μειώνοντας τον φόρτο εργασίας των πιλότων, αλλά θα βελτιώσει επίσης την εμβέλεια και το βάρος απογείωσης, επιτρέποντας στα αεροπλάνα που το χρησιμοποιούν να ταξιδεύουν μακρύτερα. σύμφωνα με τον Embraer.

«Το σύστημα είναι καλύτερο από τους πιλότους», λέει ο Πάτρις Λόντον, κύριος μηχανικός απόδοσης στην Embraer, ο οποίος έχει εργαστεί στο έργο για πάνω από μια δεκαετία. «Αυτό συμβαίνει γιατί αποδίδει με τον ίδιο τρόπο όλη την ώρα. Εάν κάνετε 1.000 απογειώσεις, θα έχετε 1.000 από τις ίδιες ακριβώς απογειώσεις».

Το Embraer, προσθέτει ο Λόντον, έχει ήδη ξεκινήσει τις πτητικές δοκιμές, με στόχο να εγκριθεί από τις αεροπορικές αρχές το 2025, προτού το εισαγάγει από επιλεγμένα αεροδρόμια.

Ελεύθερη εμβέλεια

Ακριβώς όπως η Airbus, η Embraer εκμεταλλεύεται τα πρόσφατα προβλήματα της Boeing και κερδίζει μερίδιο αγοράς και είναι πλέον ο κορυφαίος κατασκευαστής εμπορικών αεροσκαφών με έως και 150 θέσεις.

Έχει παραδώσει σχεδόν 1.700 αεροσκάφη από τη δημοφιλή της οικογένεια E-Jet, που παρουσιάστηκε το 2004. Νωρίτερα φέτος, η American Airlines ανακοίνωσε παραγγελία για 90 αεροπλάνα E175 – ένα περιφερειακό τζετ χωρητικότητας περίπου 80 επιβατών – με σκοπό να μετατρέψει ολόκληρο τον περιφερειακό στόλο της με αεροσκάφη Embraer έως το 2030.

Το 2018, η Embraer αναβάθμισε ορισμένα από τα μοντέλα της οικογένειας με νέους κινητήρες, φτερά και ηλεκτρονικά συστήματα, αποκαλώντας τα E2.

Δύο εκδόσεις είναι τώρα σε υπηρεσία, η E-190-E2 και η ελαφρώς μεγαλύτερη E-195-E2, χωρητικότητας 140 περίπου επιβατών , γεγονός που τις θέτει σε άμεσο ανταγωνισμό με το Airbus A220 .

Μόλις περισσότερα από 120 αεροσκάφη E2 έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, με την Καναδική Porter Airlines, τη Βραζιλία Azul και την Ολλανδική KLM Cityhopper να είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες. Η Embraer έχει παραγγελίες για περίπου 200 ακόμη.

Σε αυτά τα αεροπλάνα η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει το νέο της σύστημα αυτόματης απογείωσης.

«Είχα τη χαρά να πετάξω το σύστημα με το πραγματικό αεροπλάνο πριν από μια εβδομάδα και είναι εκπληκτικό», λέει ο Λουίς Κάρλος Αφόνσο, αντιπρόεδρος μηχανικής και τεχνολογικής ανάπτυξης στην Embraer. «Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση των πιλότων θα είναι πολύ περιορισμένη, γιατί δεν αλλάζει πραγματικά η διαδικασία».

Κατά τη διάρκεια μιας αυτοματοποιημένης απογείωσης, λέει ο Αφόνσο, υπάρχει μόνο μία βασική απόκλιση από τις τρέχουσες διαδικασίες.

«Δεν περιστρέφεις τον εαυτό σου. Έχεις τα χέρια σου στο χειριστήριο και το αεροπλάνο περιστρέφεται μόνο του», λέει, αναφερόμενος στην ενέργεια του τραβήγματος πίσω από τα χειριστήρια για να κάνει τη μύτη του αεροπλάνου να ανέβει.

«Στην αυτόματη προσγείωση, πρέπει επίσης να κρατάτε τα χέρια σας στα χειριστήρια και το αεροπλάνο προσγειώνεται μόνο του. Το ίδιο είναι και εδώ. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν πανομοιότυπα και όταν το αεροπλάνο διασχίζει τα 200 πόδια σε υψόμετρο, το σύστημα επιστρέφει στον κανονικό αυτόματο πιλότο και αυτόματο γκάζι, οπότε η ζωή επιστρέφει στα συνηθισμένα.»

Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το ύψος, το σύστημα θα έχει επιτρέψει στο αεροπλάνο να απογειωθεί νωρίτερα και να χρησιμοποιήσει λιγότερο τον διάδρομο προσγείωσης. Ως αποτέλεσμα, η απόσταση απογείωσης – η οποία υπολογίζεται από την απελευθέρωση των φρένων έως ότου το αεροπλάνο φτάσει τα 35 πόδια υψόμετρο – μειώνεται σε σύγκριση με μια χειροκίνητη απογείωση.

Δεν χτυπάει η ουρά

Κυρίως, το σύστημα επιτρέπει στο αεροπλάνο να απογειωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και πιο απότομα, αλλά χωρίς ποτέ να χτυπήσει η ουρά — μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία η ουρά του αεροπλάνου αγγίζει τον διάδρομο ή ένα εμπόδιο καθώς το αεροσκάφος απογειώνεται, μερικές φορές ως αποτέλεσμα λάθους του πιλότου.

«Αν πρόκειται για πιλότο, πρέπει να δώσεις κάποιο περιθώριο για λάθος», λέει ο Αφόνσο. «Αλλά επειδή αυτό το σύστημα είναι τόσο ακριβές και συνεπές, δεν χρειάζονται τα ίδια περιθώρια και μπορεί να λειτουργήσει πιο κοντά στο βέλτιστο.”

Η Embraer λέει ότι αυτή η βελτιστοποίηση επιτρέπει την αύξηση του βάρους απογείωσης, που σημαίνει είτε περισσότερους επιβάτες είτε μεγαλύτερη αυτονομίαέως και 350 ναυτικά μίλια. Αυτό ανοίγει προορισμούς που αποκλείονται με τον ίδιο συνδυασμό αεροδρομίου και αεροσκάφους, αλλά χωρίς το αυτοματοποιημένο σύστημα απογείωσης.

Προς το παρόν, η Embraer σχεδιάζει να εισαγάγει το σύστημα σε τρία αεροδρόμια: London City στην Αγγλία, Φλωρεντία στην Ιταλία και Santos Dumont στη Βραζιλία, αλλά η εταιρεία λέει ότι ενδιαφέρεται για περισσότερα.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Το σύστημα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο όπως ο κανονικός αυτόματος πιλότος, κρούοντας συναγερμό και επιστρέφοντας τα χειριστήρια στους πιλότους.

«Δοκίμασα το σύστημα σε περιπτώσεις αστοχίας, ειδικά όταν χάνεται ένας κινητήρα», λέει ο Αφόνσο. «Είναι εκπληκτικό πώς επιτυγχάνεται μείωση του φόρτου εργασίας, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας αποτυχίας. Κάθε φορά που μειώνεται ο φόρτος εργασίας, εξασφαλίζεται μια ασφαλέστερη λειτουργία».

Ωστόσο, προσθέτει ο Αφόνσο, αυτό δεν είναι ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη αυτοματοποίηση ή ακόμα και να απαλλαγούμε από έναν από τους πιλότους.

«Απλώς προσθέτουμε μια φάση, η οποία είναι η φάση απογείωσης, όπου μπορείτε τώρα να ενεργοποιήσετε τον αυτόματο πιλότο», λέει, «αλλά απέχει πολύ από το να είναι αυτόνομο, επειδή ο πιλότος είναι εκεί, και εάν υπάρχει βλάβη, ο πιλότος είναι αυτός που θα πάρει τον έλεγχο».

Σύμφωνα με τον Gary Crichlow, αναλυτή αερομεταφορών στην Aviation News Limited, σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς τα οφέλη που διαφημίζει η Embraer για το σύστημα θα μεταφραστούν σε λειτουργία στον πραγματικό κόσμο.

«Καταρχήν, το να επιτρέπεται στο σύστημα να επιλέγει και να εκτελεί το βέλτιστο προφίλ απογείωσης φαίνεται αυτόματα ως επέκταση αυτού που έχει γίνει συνήθης πρακτική σε άλλα μέρη του φακέλου πτήσης, παρά ως ένα ριζικό βήμα προς ένα πλήρως αυτόνομο αεροσκάφος», λέει.

Αλλά όπως με κάθε άλλη βελτίωση του συστήματος που δημιουργήθηκε ποτέ, προσθέτει, όλα εξαρτώνται από την εφαρμογή»

«Είτε το σύστημα είναι τόσο εύκολα μετασκευασμένο όσο αναμενόταν, είτε αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη εκπαίδευση, πόσο καλά χειρίζεται τη λειτουργία στον πραγματικό κόσμο, και φυσικά, εάν πράγματι οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας – μόνο ο χρόνος θα δείξει».

 

Με πληροφορίες από CNN

 

Η μεγάλη συνάντηση: Στις 27 Σεπτεμβρίου με τον Ηλιο στις 9 Οκτωβρίου με τη Γη-Το ταξίδι του C/2023 A3 ενός εξαιρετικά φωτεινού κομήτη που εντοπίσθηκε μόλις το 2023 [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: