Ο Νετανιάχου δεν πράττει αρκετά για να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους, λέει ο Μπάιντεν: Καζάνι που βράζει το Ισραήλ – Χιλιάδες στους δρόμους για «συμφωνία τώρα» [videos]

FILE PHOTO A demonstrator supporting the families of Israeli hostages held by Hamas in Gaza, carries a placard during a demonstration calling on the Israeli Prime Minister to sign a hostage deal, in Tel Aviv, Israel, 02 September 2024. Israel’s largest labor union, Histadrut, called for a nationwide general strike to start on 02 September urging the Israeli Prime Minister to reach a deal to secure the remaining hostages held by Hamas following the 07 October attack. Thousands of Israelis protested across Israel on 01 September following the recovery of the bodies of six hostagres held by Hamas in the Gaza Strip. According to a statement by the Israeli Government Press Office, 97 Israeli hostages remain in captivity in the Gaza Strip, with 33 confirmed dead. EPA/ATEF SAFADI




Η ένταση που τροφοδρότησε η ανακάλυψη στη Λωρίδα της Γάζας των σορών έξι δολοφονηθέντων ομήρων – οι οποίοι σύμφωνα έφεραν τραύματα από σφαίρες – πυροδότησε τη σημερινή απεργία που, ωστόσο, διατάχθηκε ο τερματισμός της από το δικαστήριο, αφού κρίθηκε παράνομη.

  • Ο Ισραηλινός Στρατός ανέσυρε τα πτώματα των ομήρων από μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα στη Γάζα το Σάββατο. Το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση είτε την Πέμπτη είτε νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Η απεργία και οι συγκεντρώσεις, με μαζική συμμετοχή Ισραηλινών, είναι μια ακόμη προσπάθεια πίεσης στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να συμφωνήσει στην κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση των υπολοιπόμενων ομήρων από τη Χαμάς.

Ωστόσο, παρά τις φραστικές κορώνες, ο Νετανιάχου δεν δείχνει να ενδίδει, γεγονός που προκαλεί και μείζονα πολιτική κρίση, καθώς όχι μόνο η αντιπολίτευση αλλά και ιδεολογικοί και κυβερνητικοί σύμμαχοί του, τον κατηγορούν ότι δεν πράττει αρκετά.

Σ’ αυτό το μήκος κύματος κι ενώ το Ισραήλ συγκονίζεται από τις διαδηλώσεις – σε διαδήλωση μετατράπηκε και η κηδεία του Αμερικανοεβραίου ομήρου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν στην Ιερουσαλήμ – «λάδι στη φωτιά» της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τον Νετανιάχου ήρθε να ρίξει η δήλωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν πράττει αρκετά για την σύναψη συμφωνίας η οποία θα φέρει και πίσω τους ομήρους.

Ισραηλινό εργατοδικείο είχε διατάξει νωρίτερα σήμερα να σταματήσει αμέσως η απεργία που ξεκίνησε το πρωί με σκοπό να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου .

“Αφού ακούσαμε τις απόψεις των πλευρών και διαβάσαμε τα έγγραφα που κατατέθηκαν, εκδίδουμε εθνική διαταγή απαγορεύοντας την απεργία που έχει ξεκινήσει, διευκρινίζοντας πως η απεργία πρέπει να σταματήσει σήμερα στις 14:30” (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε το εργατοδικείο του Τελ Αβίβ στην απόφασή του αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

  • Στην αιτιολόγηση της απόφασής του το δικαστήριο εκτίμησε πως “ήταν σαφές πως επρόκειτο για μια πολιτική απεργία”, διευκρινίζοντας πως δεν βρήκε “κανένα οικονομικό επιχείρημα” στις εξηγήσεις της ισχυρού κεντρικού συνδικάτου Χισταντρούτ για να δικαιολογήσει την απεργία.

Το κείμενο υπενθυμίζει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Χισταντρούτ, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, ο οποίος είπε πως “δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ τα παιδιά μας δολοφονούνται στις σήραγγες της Γάζας”.

  • Ο Ισραηλινός γενικός εισαγγελέας, με αίτημα του (ακροδεξιού) υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, είχε προσφύγει στο εργατοδικείο, υποστηρίζοντας πως το κίνητρο της απεργίας ήταν πολιτικής τάξης και δεν αφορούσε μια εργασιακή διαφορά.

 

Μπάιντεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

Ωστόσο, όταν πιέζεται από τους δημοσιογράφους για το εάν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία, ο Μπάιντεν απαντά: «Όχι».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχθηκε πυρά επειδή έδωσε προτεραιότητα σε μια νέα απαίτηση για διατήρηση των στρατευμάτων των IDF [Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις]  στο Διάδρομο Φιλαδέλφειας στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου για την πρώτη φάση των έξι εβδομάδων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την αποτροπή της λαθραίας διακίνησης  όπλων από την Αίγυπτο στη Γάζα.

  • Το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ αντιτάχθηκε στη στάση του Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί να επιστρέψει στον διάδρομο εάν χρειαστεί, και ότι το νέο αίτημα κινδυνεύει να ανατινάξει τις συνομιλίες ενώ αφήνει τους ομήρους να πεθάνουν.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους δήλωσε στους Times of Israel το Σαββατοκύριακο ότι ο Νετανιάχου βασίστηκε υπερβολικά στη στρατιωτική πίεση, σε βάρος των παράλληλων διπλωματικών πρωτοβουλιών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να πραγματοποιήσει μια συνάντηση  αργότερα σήμερα με τους κορυφαίους διαπραγματευτές του για την κατάπαυση του πυρός για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μετά τη δολοφονία από τη Χαμάς των έξι Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού υπηκόου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν.

Με πληροφορίες από Reuters/The Times of Israel

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: