Ο Λευκός Οίκος σε άρνηση και σε “βέρτιγκο”: Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και επικείμενης της χερσαίας επιχείρησης ομιλεί για …ειρήνη! Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή Μάρκο Δεϊμέζη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιώντας ασύστολα και την Κύπρο, ο Λευκός Οίκος ασκεί αφόρητες πιέσεις για διπλωματική λύση, η οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι εφικτή.

Προφανώς οι αξιωματούχοι του είναι και σε άρνηση αλλά και σε …”βέρτιγκο”, καθώς το Ισραήλ δείχνει μία πρωτόγνωρη ισχύ, ως να μην έχει ανάγκη κανένα, ούτε την Αμερική, κάτι βεβαίως που είναι τραγικό λάθος, αν ισχύει.

Το Ισραήλ, σε τούτη τη φάση, πιστεύεται ότι δεν θα εισέλθει σε συζητήσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, με βασική δικαιολογία ότι δεν έχει εμπιστοσύνη, ούτε στους νέους ηγέτες της Χεζμπολάχ.

  • Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι εκφράζοντας τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι αν το Εβραϊκό Κράτος εξαπολύσει χερσαία επίθεση και αν εισέλθει στον πόλεμο το Ιράν, οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκα.

Η επιστροφή των Ισραηλινών στις οικίες δνε είναι προτεραιότητα για το Εβραϊκό Κράτος αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Κίρμπι είπε μεν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου για τον τρόπο με τον οποίο δρα και αντιδρά η ισραηλινή ηγεσία.

“Δεν μασήσαμε τα λόγια μας -τόνισε ο κ. Κίρμπι- για το γεγονός ότι δεν βλέπουμε απαραίτητα τη στρατηγική εκτέλεση με τον ίδιο τρόπο που τη βλέπουν αυτοί». (εννοεί το Ισραήλ). Ως γνωστό, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατηρούν μία φανερή εχθρότητα ο ένας για τον άλλο…




Σίγουρα ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος, αλλά αναγκάζεται να βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Στο τέλος της ημέρας το Ισραήλ κάνει τη δουλειά των Αμερικανών, και σε σχέση με τη Χαμάς και σε σχέση με τη Χεζμπολάχ.

Ιδιαίτερα στον πόλεμο με την λιβανέζικη οργάνωση, το Εβραϊκό Κράτος σκότωσε στελέχη που καταζητούσε η Ουάσιγκτον για δολοφονίες δεκάδων Αμερικανών.

Και αν απαιτηθεί -έχει διαμηνεύσει η Ιερουσαλήμ- το Ισραήλ θα τους καθαρίσει και την υπόθεση του Ιράν, αν και εκεί τα πράγματα θα οδηγήσουν σε περιφερειακό πόλεμο, κάτι που οι Αμερικανοί παλεύουν να αποφύγουν. Θα τα καταφέρουν; Εξαιρετικά δύσκολο…

Ο κ. Όστιν, όπως μεταδώσαμε και δημοσιεύσαμε και χθες, είναι οργισμένος με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Γιοάβ Γκάλαντ τον οποίο χαρακτήριζε φίλο. Ο Αμερικανός υπουργός νοιώθει προδομένος, διότι ο Γκάλαντ σε δύο περιπτώσεις, αθέτησε τη συμφωνία τους, να τον ενημερώνει δηλαδή τουλάχιστον μία ώρα πριν από τις επιθέσεις, αν και του τηλεφωνούσε όταν ξεκινούσαν οι επιχειρήσεις.




Παρ’ όλα αυτά, -με εντολή του Προέδρου Μπάιντεν- ο κ. Όστιν διέταξε την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή για να παίξει τον αμυντικό της, όπως αναφέρει, ρόλο.

Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε κατακόκκινο συναγερμό. Στην ευρύτερη περιοχή διαθέτουν τουλάχιστον δύο αεροπλανοφόρα, μερικές χιλιάδες κομάντος και υπερσύγχρονα αεροσκάφη τύπου F-22, F-15E, F-16, και A-10.

    • Διαθέτουν δυνάμεις, όπως αναφέραμε, και στην Κύπρο, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμφωνίας με τη Λευκωσία και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πρόσβαση και στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο υπουργός Άμυνας Όστιν κατέστησε σαφές πως αν το Ιράν, οι εταίροι του, ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν αμερικανικό προσωπικό ή τα συμφέροντα τους στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Ο Αμερικανός υπουργός παραμένει επικεντρωμένος στην προστασία των υπηκόων και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, στην άμυνα του Ισραήλ και στην αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της αποτροπής και της διπλωματίας.

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την Ουάσινγκτον:

Η βόμβα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή ήταν ένα κατευθυνόμενο όπλο αμερικανικής κατασκευής, δήλωσε την Κυριακή ένας Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Μαρκ Κέλι, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για την Πολεμική Αεροπορία, είπε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε μια βόμβα Mark 84 βάρους 900 κιλών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη που κάνει Αμερικανός αξιωματούχος για το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.




«Βλέπουμε περισσότερη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM) και συνεχίζουμε να παρέχουμε αυτά τα όπλα», είπε ο Κέλι.

«Αυτή η βόμβα των 2.000 λιβρών (900 κιλά) που χρησιμοποιήθηκε, ήταν μια βόμβα της σειράς Mark 84, για να εξοντωθεί ο (Χασάν) Νασράλα», είπε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξόντωσε τον Νασράλα με μια επίθεση στο κεντρικό αρχηγείο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση αυτή. Το Πεντάγωνο επίσης δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Τα JDAM μετατρέπουν σε κατευθυνόμενο όπλο τις απλές, μη κατευθυνόμενες βόμβες, χρησιμοποιώντας πτερύγια και ένα σύστημα καθοδήγησης GPS.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το “σκοτσέζικο ντους” του σκληρού Γκάλαντ στον καλοκάγαθο Όστιν και η βαθιά ικανοποίηση του Μπάιντεν για τον Νασράλα: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: