Ο καυτός Νοέμβρης του ΣΥΡΙΖΑ και η πορεία προς το …άγνωστο: Έκτακτο συνέδριο την πρωτομηνιά και εκλογές για νέο αρχηγό στις 24 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου

Εξωτερική άποψη από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Τον οδικό χάρτη μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  συζήτησε και αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7.30μμ και σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή είναι στις 24 Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών και εφόσον χρειαστεί στην 1 Δεκεμβρίου ο δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες 1-4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου και θα επικυρώσει τη διαδικασία. Θα προηγηθεί η εκλογή συνέδρων.

Ανοικτό είναι ακόμη αν το έκτακτο Συνέδριο θα είναι και καταστατικό Συνέδριο ή εάν θα μεταφερθούν οι αλλαγές στο καταστατικό για μετά την εκλογή προέδρου.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι όροι, οι κανόνες και οι συνθήκες για την εκλογική διαδικασία: το μέτρο για την εκλογή συνέδρων αλλά και από πόσες υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα συνοδεύεται η κάθε υποψηφιότητα.

Πολάκης: προφανώς θα είμαι υποψήφιος

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, δήλωσε πως επιθυμεί την διεξαγωγή των εκλογών το αργότερο το πρώτο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, ενώ δήλωσε πως “προφανώς θα είναι υποψήφιος”. Όσον αφορά τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, είχε δήλωσε πως φυσικά μπορεί να είναι υποψήφιος, προσθέτοντας ωστόσο, πως “κυκλοφορούν σενάρια ότι περιμένει να δει δημοσκοπήσεις για να φτιάξει νέο κόμμα”..

Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για «τραύμα που πρέπει να επουλωθεί» για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρωθεί στον στόχο του που δεν είναι άλλος από το «να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Όπως είπε δε, πιστεύει πως στην εκλογική διαδικασία θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη και όλος ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό θα υποστηρίξω και σήμερα» είπε ο κ. Πολάκης.

Οι υποψήφιοι

Πέραν του δεδηλωμένου υποψηφίου Παύλου Πολάκη και ο Νικόλας Φαραντούρης έχει πει ότι το σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά, η Ρένα Δούρου φέρεται να το σκέπτεται, πάρα πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου. Επίσης ακούγεται ότι υπάρχουν πιέσεις από κάποια στελέχη και στην πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη να είναι υποψήφια.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει νέο κόμμα [όπως είπε σήμερα και ο κ.Πολάκης, κάνοντας λόγο για σενάρια] ή αν θα επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά δρώμενα. Αρκετοί πάντως λένε και κάποιοι από αυτούς έχουν συνομιλήσει στο παρελθόν μαζί του, ότι όσοι πιστεύουν ότι θα τα παρατήσει κάνουν λάθος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εκλογές για νέο αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου πρότεινε ο Πολάκης: Κυκλοφορούν σενάρια, είπε, ότι ο Κασσελάκης θέλει να φτιάξει νέο κόμμα»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: