Ο Ερντογάν θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της Συρίας με την Τουρκία για να ξεφορτωθεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες: Οι επιθέσεις φιλίας στον Άσαντ αλλά με τους ανέφικτους όρους

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάαρ Αλ Άσαντ EPA/SANA




Οι εκκλήσεις του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan για συνομιλίες με τον Σύρο ομόλογό του Bashar al-Assad είναι ανεδαφικές αλλά έχουν σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα συμφιλίωσης σε μια περιοχή όπου αποσπάται όλο και περισσότερο η προσοχή από τον πόλεμο, δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Συρίας στο εξωτερικό σύμφωνα με το Reuters.

Η Άγκυρα, η οποία υποστήριζε εδώ και καιρό τους αντάρτες που επιδιώκουν να εκδιώξουν τον Assad , έχει εντείνει τις προτροπές της για άμεσες συνομιλίες, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει τα σύνορά της με τη Συρία και επιδιώκει την επιστροφή περισσότερων των τριών εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που ζουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Ο Hadi Al Bahra, πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης, είπε ότι μια συνάντηση Erdogan – Assad ήταν «πιθανή», παρόλο που η Άγκυρα κατανοεί πλήρως ότι η Δαμασκός δεν μπορεί επί του παρόντος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της. «Η Τουρκία είναι πολύ ανυπόμονη για αυτό», είπε στο Reuters. «Βλέπουν ξεκάθαρα τι πρέπει να επιτύχουν… αλλά γνωρίζουν πολύ καλά τους περιορισμούς του καθεστώτος (του Assad )». «Ξέρουν ότι είναι δύσκολο και θα χρειαστεί χρόνος, αλλά χτίζουν μια υπόθεση… και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στον κόσμο και στο καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών χωρών», δήλωσε ο Bahra στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μπαχρά είπε ακόμη ότι πολλοί Σύροι που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία είχαν πολεμήσει ενάντια στην κυριαρχία του Άσαντ και προέρχονταν από περιοχές πολύ πέρα ​​από την ελεγχόμενη από την Τουρκία βόρεια ζώνη, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. Οι Τούρκοι «ξέρουν οπωσδήποτε ότι μπορούν να αναγκάσουν ίσως 100.000, 200.000 ή 500.000 πρόσφυγες να επιστρέψουν στη Συρία, αλλά δεν μπορούν να αναγκάσουν 3 ή τρεισήμισι εκατομμύρια», είπε. «Βλέπουν ξεκάθαρα ότι για να το πετύχεις αυτό… πρέπει να επιτύχεις μια πολιτική επίλυση της κρίσης», πρόσθεσε.

Reuters [Erdogan-Assad meeting ‘possible’ despite hurdles, key Syrian opposition leader says]

Μυστήριο με τον Ταγίπ Ερντογάν, δεν πήγε στο δείπνο του Τζο Μπάιντεν: Επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη στην Κωνσταντινούπολη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: