Ο Μπλερ ξεσπαθώνει κατά των Τόρις και του Brexit που προκάλεσαν, προτρέπει τον Στάρμερ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με ΕΕ- Ο πόλεμος στην Ουκρανία προπομπός Γ΄ ΠΠ

FILE PHOTO Tony Blair, former Prime Minister of the United Kingdom, reacts during the 53rd annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 19 January 2023. EPA/GIAN EHRENZELLER




Να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την ΕΕ της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ προέτρεψε τον Κιρ Στάρμερ, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τον αρχισυντάκτη του The Independent.

Ταυτόχρονα, επέκρινε τον Μπόρις Τζόνσον επειδή υποσχέθηκε να «ανακτήσει τον έλεγχο» της μετανάστευσης αλλά αντ’ αυτού «αντικατέστησε τους νέους Ευρωπαίους με ακόμα περισσότερους μετανάστες από την Αφρική και την Ασία».

Συγκεκριμένα, ο Τόνι Μπλέρ άσκησε την πιο δριμεία κριτική για την αποτυχία του Brexit και για το πώς, κατά συνέπεια, η Βρετανία κατέληξε στη μαζική μετανάστευση αντί της υπόσχεσης να «αναλάβει τον έλεγχο».

«Ανταλλάξαμε νεότερους, συνήθως ανύπαντρους άνδρες που έρχονται από την Ευρώπη για να εργαστούν στην εστίαση, την τεχνολογία και άλλους τομείς με πολύ περισσότερους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική», είπε.

Εδωσε αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο που «εξασθένισε» το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα του Brexit. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο πιο επιτυχημένος πρωθυπουργός της Βρετανίας του 21ου αιώνα», επέκρινε τους Τόρις επειδή οδήγησαν τη χώρα σε μια περίοδο αστάθειας που δεν είχε παρατηρηθεί από τότε που η Μάργαρετ Θάτσερ ανέλαβε την εξουσία το 1979 διαστρεβλώνοντας τον Θατσερισμό σε ένα είδος εθνικισμού μέσω του ακραίου ευρωσκεπτικισμού.

Ο Μπλέρ  προέτρεψε τον Κίρ Στάρμερ να «επιδιορθώσει τη σχέση» με την ΕΕ ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πιθανό παγκόσμιο πόλεμο σε έναν κόσμο αποσταθεροποιημένο από την ένταση μεταξύ Αμερικής και Κίνας και μια «παραληρηματική» εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία .

Η προτεραιότητα του ήταν πάντα να υποστηρίξει την επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου όντας «ο στενότερος σύμμαχος της Αμερικής», με ισχυρό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διακινώντας την ήπια δύναμη μέσω της διεθνούς βοήθειας.

Βλέπει επείγουσα ανάγκη να επιδιορθωθεί η σχέση με την ΕΕ σε έναν κόσμο που κάποιοι από τα κοντινά του πρόσωπα πιστεύουν ότι βρίσκεται τώρα σε ένα πιθανό προπολεμικό σενάριο. «Μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα, θα υπάρχουν  τρεις υπερδυνάμεις – η Αμερική, η Κίνα και η Ινδία. Όλες οι άλλες χώρες θα είναι συγκριτικά μικρές», πρόσθεσε.

Αν και δεν θέλει να κάνει ένα σχόλιο για την κυβέρνηση Στάρμερ, ο Μπλέρ διαφωνεί με τον σημερινό πρωθυπουργό σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ – με τον σημερινό πρωθυπουργό να απορρίπτει το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων που θα επέτρεπε ευκολότερα ταξίδια για άτομα κάτω των 30 ετών. «Προσωπικά, πιστεύω ότι η κινητικότητα των νέων εντός της Ευρώπης θα ήταν καλό για εμάς, αλλά, ξέρετε, η κυβέρνηση πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη της», είπε.

Ο Μπλέρ καυτηρίασε το Brexit επειδή απέτυχε να εκπληρώσει τη μία μεγάλη υπόσχεσή του, δηλαδή τη. μείωση της μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντας «εκπληκτικό» το γεγονός ότι το Brexit «αύξησε τελικά τη μετανάστευση», η οποία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ανήλθε σε 764.000 άτομα το 2022.

Αλλά η προτεραιότητα του Μπλερ , αναφέρει η εφημερίδα, είναι η πιθανή παγκόσμια κρίση που προκαλείται από έναν «παραληρηματικό» Βλαντιμίρ Πούτιν και την εισβολή του στην Ουκρανία, με τον πρώην πρωθυπουργό να προειδοποιεί ότι η Δύση πρέπει να σταθεί αντιμέτωπη με το Κρεμλίνο και να είναι αποφασιστική στην υποστήριξή της στο Κίεβο. «Το μόνο πράγμα που πιστεύει ο Πούτιν είναι ότι μπορεί πάντα να ξεπεράσει τη Δύση, ότι η Δύση στερείται δύναμης. Πρέπει να προσφέρουμε λοιπόν αποδείξεις  – και η Ουκρανία είναι η δοκιμασία – ότι η Δύση έχει διατηρήσει την ισχύ της».

«Οι άνθρωποι των οποίων τις απόψεις σέβομαι λένε ότι βρισκόμαστε σχεδόν σε μια προπολεμική περίοδο», είπε «Αν καταλήξουμε ποτέ σε μια μεγάλη παγκόσμια σύγκρουση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης της αμερικανο-κινεζικής σχέσης», εξήγησε.

Με πληροφορίες από The Independent 

Το 52% των Γάλλων δηλώνει ικανοποιημένο από την επιλογή του Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ: Ικανός, διαλλακτικός και φιλικός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: