Νέα βοήθεια στην Ουκρανία ανήγγειλε ο Μπάιντεν: $8 δισ. και νέα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς * «Θα την χρησιμοποιήσουμε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο» λέει ο Ζελένσκι

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιστοιχισμένοι από τους ηγέτες που συμμετείχαν στην συνάντηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα μια “αύξηση” της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 8 δισ. δολαρίων και νέα πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς, πριν από μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

“Σήμερα ανακοινώνω αύξηση της βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας και μια σειρά επιπρόσθετων ενεργειών για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μπάιντεν.

  • Από τα 8 δισ. δολάρια βοήθειας που υποσχέθηκε ο Τζο Μπάιντεν, 5,5 δισ. αναμένεται να αποδεσμευθούν πριν από τη λήξη του αμερικανικού δημοσιονομικού έτους τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Τα υπόλοιπα 2,4 δισ. δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας, που θα δοθούν μέσω της “Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας” (USAI) δεν θα αποδεσμευθούν αμέσως, καθώς τα πυρομαχικά θα πρέπει να αγοραστούν και όχι να αφαιρεθούν από τα αμερικανικά αποθέματα.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πως η Ουάσιγκτον θα παραδώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς JSOW (Joint Standoff Weapon), “προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα βολής μακρού βεληνεκούς της Ουκρανίας”.

  • Ωστόσο η δήλωσή του δεν αναφέρεται στην εξουσιοδότηση που ήλπιζε να λάβει το Κίεβο προκειμένου να εκτοξεύει προς τη Ρωσία αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Η Ρωσία έχει απευθύνει σθεναρή προειδοποίηση κατά ενός τέτοιου μέτρου.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης ότι θα διοργανώσει μια σύνοδο υψηλού επιπέδου των συμμάχων της Ουκρανίας στη Γερμανία τον Οκτώβριο “προκειμένου να συντονίσουμε τις προσπάθειες περισσότερων από 50 χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε από την πλευρά του αυτή τη νέα βοήθεια η οποία, είπε, θα ευνοήσει τη “νίκη” της χώρας του στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

“Θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη βοήθεια με τον πιο αποδοτικό και διαφανή τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό πρωταρχικό στόχο μας: τη νίκη της Ουκρανίας, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη”, δήλωσε στο Telegram ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται για μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους αναμένεται να γίνει δεκτός στη διάρκεια της ημέρα από τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις.

 

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

 

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπού Αμπάς: Αναγκαία η επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: