Μείζον θέμα η Ηλεκτρική Διασύνδεση μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης: Τεράστιο έργο και πολλά τα ζητήματα που χρειάζονται να αποσαφηνιστούν για να αποφευχθεί το λάθος…

Η ηλεκτρική διασύνδεση (Great Sea Interconnector) από την Κύπρο προς την Ελλάδα και το Ισραήλ. Φωτογραφία από βίντεο, via Ant1 Live News – Κύπρος




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Δεν έχουν διαρρεύσει πολλές πληροφορίες από την πολύωρη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, για το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου- Κρήτης.

Εκείνο, ωστόσο, που προκύπτει είναι πως υφίστανται πολλά ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν και στη συνέχεια. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως μια σειρά διευκρινήσεις έχουν δοθεί εκατέρωθεν, για κάποια από τα ζητήματα που εγέρθηκαν.

Εκείνο που έχει απασχολήσει τους εμπλεκόμενους είναι, μεταξύ άλλων, το τελικό κόστος. Όπως είναι γνωστό, η Λευκωσία ζήτησε να μάθει τι ακριβώς ισχύει σήμερα και γιατί άλλαξε η εκτίμηση της εταιρείας Exergia. Όπως είναι γνωστό υπάρχει αλλαγή εκτίμησης σε διάστημα δώδεκα μηνών.

  • Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει ανησυχίες, που αφορούν το εμπορικό πεδίο (βιωσιμότητα έργου, κόστος και όφελος πολιτών), που πρέπει να διευκρινιστούν και  να αντιμετωπιστούν.

Υπάρχουν, επίσης, ανησυχίες και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Και σε αυτό, θεωρούμε, πως θα πρέπει να απαντηθούν ζητήματα σε σχέση με το ρίσκο. Το ρίσκο δεν μπορεί να το επωμιστεί μόνο η Κύπρος.

Το έργο είναι σημαντικό κι αφορά πέραν την Ελλάδα και την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση (που έχει εγκρίνει κονδύλι για χρηματοδότηση του έργου) αλλά όπως φάνηκε και από τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ενδιαφέρει και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό το έργο εάν και εφόσον προχωρήσει θα σπάσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, θα αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή (όπως και της Ελλάδος) ενώ σε ό,τι αφορά την κοινωνία θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως το έργο θα είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επειδή, όμως, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο θα πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις για να μην υποθηκευθεί το μέλλον της χώρας. Αυτό φαίνεται να απασχολεί τη Λευκωσία και ζητά σειρά διευκρινήσεων.

  • Η πρόθεση από τους εμπλεκόμενους υπάρχει, όπως και η διάθεση να υπάρξει κατάληξη σε μια λύση που θα ικανοποιεί για όλους. Από τη σύσκεψη της Τρίτης προκύπτει πως δεν υπάρχει πλέον ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που φαίνεται πως είχε τεθεί.

Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση των συζητήσεων, χωρίς να σημαίνει πως θα γίνεται εσαεί. Θα πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Είναι δε προφανές πως σε αυτή τη φάση θα συνεχισθούν οι συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο και στη συνέχεια οι αποφάσεις θα ληφθούν από τις κυβερνήσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Φωνάζουν οι κλέφτες αλλά δεν φοβάται ο νοικοκύρης: Οι Τούρκοι σφετεριστές των περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου ζητούν και τα ρέστα, είναι ένα πειρατικό “κράτος”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: