Μητσοτάκης στο υπουργικό: Αυστηροποίηση ποινών σε γονείς για βία ανηλίκων -Νέα πλατφόρμα Safe Youth για παιδιά που κινδυνεύουν εκτός σχολείου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προεδρεύει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Με ένα σύντομο σχόλιο για τη διάχυση των εχθροπραξιών στο Λίβανο και τις γενικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πριν περάσει στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

«Πρώτη μας επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση πριν αυτή η σύρραξη γενικευτεί. Η Ελλάδα έχει μία εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές, παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι είναι και κάτι που αποτυπώθηκε και στις επαφές που είχε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία «είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης αν αυτό απαιτηθεί όπως είμαστε και σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο».

Περνώντας στη σημερινή ατζέντα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε έναν μεγάλο βαθμό έρχεται να δώσει μια μορφή νομοσχεδίων σε όσα ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, για τη στήριξη του εισοδήματος και της οικογένειας, τον προγραμματισμό των νέων διορισμών για το Δημόσιο, ρυθμίσεις υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα κι όλα αυτά στο πλαίσιο του νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού και διαρθρωτικού σχεδίου που θα αποτελέσει τη βάση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

«Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας», ανέφερε με μία σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κάτι που διαμορφώνει και το δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία.

Θέλησε να επαναλάβει ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει σε εκείνες τις χώρες στις οποίες είναι και κάποιες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος και αυτό θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη απόδειξη της μεγάλης προσπάθειας την οποία κατέβαλε η χώρα και όλοι οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να αφήσουμε πίσω μας για τα καλά τις εποχές των δημοσιονομικών εκτροπών.

Η παραβατικότητα ανηλίκων

«Έρχομαι σε δύο ακόμα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορούν “ζητήματα καθημερινότητας”. Μας έχει απασχολήσει όλους πάρα πολύ, δεν είναι η πρώτη φορά που το συζητάμε, το ζήτημα της ανήλικης παραβατικότητας, το οποίο παρατηρείται πιο έντονα τώρα, με το άνοιγμα των σχολείων» είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας:.

«Πιστεύω ότι συνολικά στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στον Ποινικό Κώδικα έχουμε δείξει καλά αντανακλαστικά. Γι’ αυτό και οι στοχευμένες αλλαγές που θα εισηγηθεί τώρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομίζω ότι έχουν μια ιδιαίτερη αξία να αναδειχθούν: την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση της οπλοκατοχής, ειδικά στους νέους, τη φυλάκιση πλέον -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- όσων υποπίπτουν στην ίδια, επαναλαμβανόμενη αξιόποινη πράξη.

Και βέβαια, τέλος μπαίνει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων όταν αυτοί επιστρέφουν κλοπιμαία. Ήταν αυτό ένα ευνοϊκό μέτρο το οποίο φάνηκε, όμως, κάποιοι να εκμεταλλεύονται για να συνεχίζουν τη δράση τους, έστω και μετά την σύλληψή τους. Αυτή η συμπεριφορά από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί μόνο ως απλό ελαφρυντικό.

Θέλω να επαναλάβω ότι το ζήτημα της παραβατικότητας, ειδικά στα παιδιά και τους έφηβους, είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολυσύνθετο. Αφορά πρωτίστως και τις ίδιες τις οικογένειες. Το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών, όμως έχουμε δυνατότητες να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, και τα ζητήματα που αφορούν την παραμέληση των ανηλίκων από τους γονείς.

Και βέβαια, θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, είχα την ευκαιρία να μιλήσω και γι’ αυτό στον ΟΗΕ- τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το πώς συνδέεται η ψηφιακή με την πραγματική βία και πώς το bullying αποκτά πια και ένα ξεκάθαρο ψηφιακό αποτύπωμα, αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ μεγάλη κρίση, παγκόσμια κρίση, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ανάγκη κανονιστικής παρέμβασης, κατά πάσα πιθανότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να αρχίσει να αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.

Μέχρι να γίνουν όμως όλα αυτά, εμείς έχουμε μια υποχρέωση να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους εφήβους μας, ειδικά αυτά τα οποία είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

Θέλω να θυμίσω ότι η πρωτοβουλία “Stop Bullying”, η οποία αφορά -τονίζω- το σχολικό περιβάλλον, έχει ήδη αγκαλιαστεί από τις σχολικές κοινωνίες και έχει δώσει κάποια πρώτα θετικά, πολύ σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως δίνοντας τη σιγουριά και την ασφάλεια στα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, τα οποία βεβαίως σε πρώτη φάση πρέπει να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε διακριτικά μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Όμως τώρα η μεγάλη, νέα πρωτοβουλία είναι αυτή η ιδέα ενός νέου, δεν θέλω να το ονομάσω “panic button”, θα πρέπει να βρούμε έναν άλλον όρο, αλλά μία νέα εφαρμογή που θα την ονομάσουμε “Safe Youth”, έτσι ώστε να μπορεί αυτόματα ένας έφηβος, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, ένα παιδί να μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία αν αισθάνεται ότι για οποιοδήποτε λόγο κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Νομίζω ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να παρουσιάσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία αυτή τη νέα εφαρμογή».

Μείωση διοδίων στην Αττική Οδό

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ότι η Βουλή θα συζητήσει άμεσα τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια.

«Θυμίζω ότι είναι το υψηλότερο τίμημα στην ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ» είπε και τόνισε ότι αυτό που αφορά τους πολίτες είναι ότι τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από τα 2,8 στα 2,5 ευρώ ενώ θα απαλλάσσονται και οχήματα που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία». Τόνισε ότι ο νέος παραχωρησιούχος διασφαλίζει την πλήρη συντήρηση την εύρυθμη λειτουργία της πολύ σημαντικής οδικής αρτηρίας ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες. Επανάλαβε, επίσης, ότι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την αναχρηματοδότηση στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου μειώνεται κατά 3 ευρώ το κόστος των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Μια μείωση που θα ισχύσει έως και το τέλος του 2025.

Πέρασε επίσης στην επικείμενη παρουσίαση από την αρμόδια υπουργό του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικό, στο σχέδιο προσλήψεων για το 2025. «Σχεδόν 20.000 οι νέες προσλήψεις το 2025 με σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ, της Αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Έκλεισε με αναφορά σε μια σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικότερα στη ρύθμιση των «κατακόκκινων δανείων» όπως χαρακτηριστικά είπε που αφορά παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Υπογράμμισε η κίνηση αυτή θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα που δυστυχώς μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης, και αποτελεί ένα από τα πολλά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα.

Ολοκληρώνοντας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα γενέθλια της ΝΔ λέγοντας ότι «την Παρασκευή θα πάμε όλοι Ρηγίλλης για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας τη δύναμη του χθες, αποτέλεσμα στο σήμερα και ελπίδα για το αύριο». Επεσήμανε ότι με το συνέδριο έχει ήδη απαντηθεί γιατί η ΝΔ άντεξε τόσο καλά στους κλυδωνισμούς της Μεταπολίτευσης και είναι σήμερα τόσο ισχυρή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Στη Γερμανία ο Γεραπετρίτης για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ: Προετοιμασία της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: