Μήνυμα προόδου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τους ομογενείς στην Αστόρια: Πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας η Ελλάδα* Με στρατηγικό βάθος οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού




Την διαβεβαίωση πως η διαρκώς αναβαθμιζόμενη πορεία των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί, ανεξαρτήτως από το νικητή των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου έδωσε, μιλώντας στην Αστόρια σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών φορέων προς τιμήν του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το πρωθυπουργό προλόγισε ο πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας Ντρέικ Μπεχράκης καιώς και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος του ΟΧΙ Μάικ Μάνατος, ο οποίος εξήρε την σύμπραξη 23 ελληνοαμερικανικών οργανισμών για την υποδοχή του Πρωθυπουργού.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι «καμία επίσκεψη στη Νέα Υόρκη δεν είναι ποτέ, μα ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς μια συγκέντρωση της δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας αυτής της υπέροχης πόλης. Σας ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ που λειτουργείτε, όπως είπε ο Drake, ως μια πολύ σταθερή και ισχυρή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα είναι μια ακόμη ευκαιρία να τιμήσουμε διακεκριμένα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί αισθάνομαι ότι είναι υποχρέωσή μου, υποχρέωσή μας, να αναγνωρίσουμε το πολύ ιδιαίτερο έργο που γίνεται στην ελληνοαμερικανική κοινότητα για να διατηρηθούν αυτοί οι ισχυροί δεσμοί ζωντανοί και ισχυροί. Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος του κόσμου. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό βάθος της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κορυφαία εκδήλωση της οποίας ήταν, πιθανότατα, όταν είχα το μοναδικό προνόμιο να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου το 2022», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ήταν μια ευκαιρία για εμένα να μιλήσω για τους ανθεκτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας, να τονίσω την κοινή δημοκρατική μας παράδοση, να μιλήσω λίγο για τις προκλήσεις που οι σύγχρονες δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν σε αυτή την εποχή της πόλωσης. Αλλά από εκείνη την ομιλία αυτό που μάλλον θυμάμαι περισσότερο είναι η υπερηφάνεια στα θεωρεία όταν είδα τα πρόσωπά σας, τα πρόσωπα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, να παρακολουθούν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να απευθύνεται στο νομοθετικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Εργαζόμαστε για να κάνουμε αυτή τη σχέση όσο πιο δυνατή γίνεται», συνέχισε ενώ διευκρίνισε:

«Ξέρω ότι επίκεινται εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όποιος και αν εκλεγεί, όποιον και αν επιλέξει ο αμερικανικός λαός να τον εκπροσωπήσει στο ανώτατο αξίωμα, αυτή η σχέση θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, γιατί αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παρά τις δυσκολίες, να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή. Είναι προς το συμφέρον όλων να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση και να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο».

Τη διερεύνηση κοινού εδάφους για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ζήτησαν Μητσοτάκης , Ερντογάν λέει ο Γεραπετρίτης: Καμία αναφορά στην πρόκληση Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: