Μία μονάδα μπροστά ο Τράμπ από την Κάμαλα σε νέα πανεθνική δημοσκόπηση: Όμως η νυν αντιπρόεδρος αντέχει στις πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν τη νίκη το Νοέμβριο (video)

epa11580991 US Vice President and Democratic Presidential nominee Kamala Harris delivers remarks during a campaign event in Pittsburgh, Pennsylvania, USA, 02 September 2024. EPA, REBECCA DROKE




Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις εισέρχονται στους τελευταίους δύο μήνες της προεκλογικής εκστρατείας έχοντας σχεδόν ισοψηφία στις δημοσκοπήσεις.

Η τελευταία της εφημερίδας New York Times δείχνει τον Τραμπ να προηγείται με μία μονάδα της κ. Χάρις, 24 ώρες πριν από τη μοναδική προγραμματισμένη -πρόσωπο με πρόσωπο- συζήτηση.

Το αρνητικό για τη σημερινή Αντιπρόδρο είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων την αντιμετωπίζει με μία δυσπιστία, λέγοντας ότι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πολλά γι’ αυτήν. Και αυτό είναι κακό, διότι οι εκλογές είναι πλέον κοντά

Είναι πρακτικά ισόπαλοι ως προς τις προθέσεις ψήφου, με τον μεγιστάνα να έχει βραχεία κεφαλή.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή των Sienna College/New York Times, ο κ. Τραμπ συγκεντρώνει 48% των προθέσεων ψήφου, προηγείται της κυρίας Χάρις, που προσελκύει το 47%, ωστόσο η διαφορά τους, μιας εκατοστιαίας μονάδας, στο δείγμα των πιθανών ψηφοφόρων βρίσκεται εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±2,8%).

Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η διαφορά είναι δυο μονάδες (48-46%) -επίσης εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±2,6%).

Οι δυο αντίπαλοι θα μετρηθούν στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που θα αρχίσει να μεταδίδεται από το δίκτυο ABC News αύριο Τρίτη στις 21:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Κατά την εφημερίδα, παρότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Τραμπ πέρασε δύσκολο μήνα, μετά την πολύκροτη απόφαση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα, τα ποσοστά του παρέμειναν αξιοσημείωτα σταθερά, κάτι που χαρακτηρίζει προειδοποίηση για την αντιπρόεδρο Χάρις, καθώς απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο από δυο μήνες ως την αναμέτρηση τους την 5η Νοεμβρίου.

Ανάλυση του τηλεοπτικού δικτύου CNN, με βάση διάφορες δημοσκοπήσεις μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, επίσης υπέδειξε αμφίρροπη αναμέτρηση, δίνοντας προβάδισμα στην 59χρονη αντιπρόεδρο έναντι του 78χρονου πρώην προέδρου (49-47%), χωρίς όμως ούτε εκείνη ούτε εκείνος να παίρνουν καθαρό προβάδισμα ως εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το περίπλοκο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, η βαρύτητα των εθνικών δημοσκοπήσεων είναι μάλλον περιορισμένη. Η προσοχή των περισσότερων παρατηρητών είναι στραμμένη σε πολιτείες-κλειδιά (μεταξύ άλλων στο Μίσιγκαν, στο Ουισκόνσιν και στην Πενσιλβάνια), που ενδέχεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Και σε αυτές, οι δυο υποψήφιοι είναι πρακτικά ισόπαλοι.

Σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό είναι αμετάβλητο από την δημοσκόπηση των Times/Siena. στα τέλη Ιουλίου όταν ο νυν Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή. Ο κ. Τραμπ μπορεί να πέρασε έναν δύσκολο μήνα μετά την αποχώρηση του προέδρου και εν μέσω της έκρηξης του ενθουσιασμού που έφερε η κα Χάρις στους Δημοκρατικούς, αλλά η δημοσκόπηση δείχνει ότι η υποστήριξή του παραμένει εξαιρετικά ανθεκτική.

Τα εθνικά αποτελέσματα συμβαδίζουν με τις δημοσκοπήσεις στις επτά πολιτείες που θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές, όπου η κα Χάρις ισοδυναμεί με τον κ. Τραμπ ή κατέχει ελάχιστο προβάδισμα, σύμφωνα με τους μέσους όρους της δημοσκόπησης των New York Times. Συνολικά, δείχνουν μια σφιχτή κούρσα που γέρνει κάποτε προς τον ένα υποψήφιο και κάποτε προς τον άλλο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των Η ΠΑ και ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία, Τιμ Ουόλτς θα περιοδεύσουν σε αρκετές πολιτείες – κλειδιά μετά το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ της Τρίτης με τον Ρεπουμπλικανό τέως πρόεδρο, όπως ανακοίνωσε το επιτελείο της την Κυριακή.

Καθώς απομένουν λιγότερες από 60 ημέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, η αντιπρόεδρος Χάρις θα ξεκινήσει περιοδεία στη Βόρεια Καρολίνα την Πέμπτη και θα επισκεφθεί την Πενσιλβάνια την Παρασκευή. Ο Ουόλτς από την πλευρά του, θα επισκεφθεί το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν.

Και άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα παραμένει αμφίρροπη στις παραπάνω πολιτείες, καθώς οι ψηφοφόροι τους θα μπορούσαν να στραφούν τόσο προς τους Ρεπουμπλικάνους όσο και προς τους Δημοκρατικούς και πιθανότατα θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Στις πολιτείες – κλειδιά περιλαμβάνονται επίσης η Τζόρτζια, το Ουισκόνσιν και η Αριζόνα.

Σημαντική δοκιμασία για τη Χάρις και τον Τραμπ θα αποτελέσει το τηλεοπτικό τους ντιμπέιτ, το πρώτο από τότε που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε από την κούρσα, υποστηρίζοντας τη Χάρις ως διάδοχό του στις 21 Ιουλίου.

Οι δύο υποψήφιοι ενέτειναν τις προετοιμασίες τους για τη μητέρα των μαχών, το ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου. Ο Τραμπ έχει ως βασικό σύμβουλο την πρώην βουλευτή των Δημοκρατικών, Τούλσι Γκάμπαρντ, η οποία είχε αντιπαρατεθεί με τη Χάρις στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του 2020.

Η Γκάμπαρντ τον παροτρύνει να εστιάσει στην υποκρισία που αναδεικνύουν οι αλλαγές των θέσεων της Χάρις σε σχέση με την περίοδο πριν γίνει αντιπρόεδρος.

Η υποψηφιότητα της Χάρις πάντως έχει δώσει ώθηση στους Δημοκρατικούς και τους δωρητές, η οποία έχει αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις. Σημειώνεται ότι η εκστρατεία της συγκέντρωσε 361 εκατ. δολ. τον Αύγουστο, κάτι που της εξασφάλισε σαφές ταμειακό πλεονέκτημα έναντι του Τραμπ.

Το επιτελείο του Τραμπ από την άλλη, ελπίζει να προσελκύσει νεαρούς μαύρους άνδρες ψηφοφόρους, θυμωμένους για τον πληθωρισμό και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, σύμφωνα με στέλεχος της εκστρατείας του, που επικαλείται το Reuters.

Η τηλεμαχία της Τρίτης μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακτήσει τη θέση του στην προεδρική κούρσα, σχολιάζει σε άρθρο του το Politico.

Επιφανείς αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όπως και σύμβουλοι του Τραμπ τον παροτρύνουν επί εβδομάδες να επικεντρωθεί στην κριτική της πολιτικής του κόμματος αλλά ο τέως πρόεδρος συνεχίζει να δείχνει ότι θα συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, το επιτελείο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου εκφράζει αμφιβολίες για την εμφάνιση του συζύγου τηςΜελάνια Τραμπ καθώς, ως γνωστόν, ο χειμαρρώδης λόγος του, έχοντας απέναντί του μία γυναίκα για αντίπαλο, και δη αφροαμερικανή όπως και άτεκνη, μπορεί να τον οδηγήσει στην πολιτική του αποκαθήλωση.

Οι συνεργάτες του Τραμπ γνωρίζουν καλά πως ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ τα λέει έξω από τα δόντια. Σημειώνεται ότι παλαιότερα έχει κατηγορηθεί για απιστία ενώ ήταν παντρεμένος με την τρίτη του σύζυγο, Μελάνια, όπως και για ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια.

Την ίδια ώρα, μεγαλοστελέχη του Τραμπ, όπως ο Ντικ Τσέινι, τον άφησαν στα κρύα του λουτρού δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν την εκλεκτή του Δημοκρατικού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για να τον διαδεχτεί στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ με τις γυναίκες έχει μία ιδιαίτερη σχέση. Είτε θα είναι ευγενικός και θα τους κάνει κομπλιμέντα είτε θα είναι καυστικός, ειρωνικός γι΄αυτό κι έχει χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές μισογύνης, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Την ώρα που το Politico μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στο επιτελείο του Τραμπ ενόψει της τηλεμαχίας που θα διεξαχθεί το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα), το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι έχουν τις τελευταίες ημέρες επικεντρωθεί στην Πενσιλβάνια, μία από τις πολιτείες- κλειδί, που είθισται να βγάζουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χάρις και Τραμπ έχουν εστιάσει την εκστρατεία τους στη συγκεκριμένη πολιτεία, που θεωρείται βαρόμετρο σε κάθε εκλογική διαδικασία, γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Η 59χρονη Κάμαλα η οποία μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι θα παραμείνει πρόεδρος αλλά αποσύρεται από την κούρσα, έκανε να ξαναγεννηθεί στην παράταξή της η ελπίδα για μια νίκη έναντι του Τραμπ, προβλέπει να πραγματοποιήσει μια περιοδεία με λεωφορείο σ’ αυτή τη «swing state» (αμφίρροπη πολιτεία).

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Ουάσιγκτον, United States

Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν θα εκφράσει την υποστήριξή του προς κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές : Σε αντίθεση με τον Τσέινι που φηφίζει Κάμαλα Χάρις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: