Καλή εξέλιξη μετά από ολοήμερο οργιώδες παρασκήνιο: Ελπίδες για συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος…

Σε συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο φαίνεται ότι κατέληξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.. Φωτογραφία από βίντεο, Omega Channel




Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος (Χρύσανθος Μανώλη) αναφέρουν ότι μετά από ένα ολοήμερο οργιώδες παρασκήνιο, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), οι ρυθμιστικές αρχές των δύο χωρών και ο ΑΔΜΗΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το τελικό περιεχόμενο του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου Κρήτης.

Ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησε τελικά στην πρόταση που από την περασμένη εβδομάδα είχε καταθέσει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Η κυπριακή Κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. τον χρόνο και συνολικά με 125 εκατ. Τα χρήματα θα διατίθενται από τα έσοδα του κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές.

Οποιαδήποτε άλλα ποσά που θα κριθούν εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή, θα τα ανακτήσει μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, μέσω χρεώσης των καταναλωτών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, σε δικό του δημοσίευμα (Χρήστος Κολώνας), αναφέρει τα εξής:

Κρίσιμες θεωρούνται οι ημέρες μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, δηλαδή για το αν θα υλοποιηθεί το μεγάλο έργο ύψους 2 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και το παρασκήνιο σκληρό ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών και οι Ρυθμιστικές Αρχές της Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) να καταλήξουν σε μία συμφωνία με πολλά «εάν», όπως λένε οι πληροφορίες.

  • Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Αθήνα, ο ΑΔΜΗΕ – που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – έστειλε επιστολή στη γαλλική εταιρεία Nexans η οποία με επιστολή της έθετε από αύριο σε αναστολή τις καλωδιακές εργασίες να καθυστερήσει την απόφαση της μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε, λένε πηγές, καθώς η Κύπρος αποδέχτηκε ότι το έργο με το ρυθμιστικό πλαίσιο που είχε αποφασίσει η ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου δεν καθιστούσε βιώσιμη την επένδυση.

Η ΡΑΕΚ, φέρεται να δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο με δύο νέες ρυθμιστικές αποφάσεις. Η πρώτη θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 6 του μηνός.

Εάν δεν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις που θα βάζουν σε τροχιά το έργο τότε οι εργασίες από τη Nexans θα ανασταλούν την ερχόμενη Παρασκευή οριστικά.

  • Οι αποφάσεις της ΡΑΕΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γάλλοι και ο ΑΔΜΗΕ αναμένουν να δουν εάν οι αποφάσεις που θα εκδοθούν θα οδηγούν σε βιωσιμότητα το έργο.

Όπως αναφέρουν πηγές η ΡΑΕΚ θα λάβει απόφαση για WACC 8,3% σε διάρκεια 17 ετών και σε ότι αφορά το έσοδο αυτό θα ανέλθει στα 125 εκατ. ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια κατασκευής του έργου.

Τα υπόλοιπα έσοδα, λένε πληροφορίες, θα καλυφθούν με κεφαλαιοποίηση από τη μέρα λειτουργίας του έργου και για μετά.

Επί της ουσίας θα καλυφθεί το υπόλοιπο των εσόδων από τα τιμολόγια των καταναλωτών.

Σε σχέση με το γεωπολιτικό ρίσκο του έργου θα του δουν οι κυβερνήσεις σε επόμενο στάδιο.

  • Προσωρινή συμφωνία

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η προαναφερόμενη συμφωνία είναι προσωρινή. Η τελική θα επέλθει όταν ο ΑΔΜΗΕ θα έχει όλες τις ρυθμιστικές αποφάσεις στα χέρια του.

Αναμένεται επίσης και μία απόφαση της ΡΑΑΕΥ με WACC 9% για το ελληνικό τμήμα του καλωδίου.

  • Δύσκολη διαπραγμάτευση

Πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση που οδήγησε σε εκεχειρία τις δύο πλευρές.

Εάν κλείσει το ρυθμιστικό πλαίσιο τότε το έργο θα τρέξει, αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, και εφόσον βέβαια τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Το έργο, σημειώνουν πηγές, προχωρά λόγω της στάσης που τήρησε ο ΑΔΜΗΕ αμφισβητώντας το ό,τι το έργο θα ήταν βιώσιμο με την απόφαση της ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου.

  • Το τουρκικό καλώδιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής της Κύπρου ΔΣΜΚ πέτυχαν να μπλοκάρουν αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία.

Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στον ENTSOE, τον ευρωπαίο διαχειριστή των συστημάτων μεταφοράς.

Εάν δεν τηρηθούν όμως από τη Λευκωσία τα συμφωνηθέντα τότε το αίτημα για το καλώδιο ανάμεσα στα κατεχώμενα και την Τουρκία θα επανέλθει.

Μία στεγνή προειδοποίηση στα «τρολς» με …ελληνικά ονόματα: Μετά λύπης μου αναφέρω ότι τέτοιες και τόσες ύβρεις δεν δεχθήκαμε ούτε από τους Τούρκους καταχτητές (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: