Μετά από 50 χρόνια το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου επέδωσε Μετάλλιο Πολέμου στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρέτησαν το ’74

Την απονομή των μεταλλίων έκανε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας. Φωτογραφία μέσω Υπουργείο Άμυνας Κύπρου




Η Πολιτεία αποφάσισε να επιδώσει το Αναμνηστικό Μετάλλιο Πολέμου στους δικαιούχους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 και στους συγγενείς όσων εξ αυτών δεν βρίσκονται εν ζωή.

Την απονομή έκανε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, σε τελετή το πρωί της Κυριακής, μετά τη δοξολογία για τον εορτασμό της Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων στον Ιερός Ναός της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο.

“Με τη σημερινή απονομή δεν τιμούμε μόνο αυτούς που αγωνίστηκαν με σθένος και αυτοθυσία σε έναν άνισο αγώνα προάσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, των αρχών, των αξιών και των ιδανικών μας. Τιμούμε συνάμα την ανδρεία, την αυταπάρνηση και το αίσθημα του καθήκοντος που τους οδήγησε να πράξουν όπως έπραξαν εκείνες τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές”, είπε ο Υπουργός.

Κάνοντας ιστορική αναδρομή, ο Υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο του 1974, απλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του πολέμου και βίωσαν τον θάνατο, τον όλεθρο και την καταστροφή. Άφησαν πίσω τις οικογένειες και τα παιδιά τους και πολέμησαν με πίστη και αποφασιστικότητα.

“Αυτοί που λίγες μέρες πριν βίωσαν τις καθοδηγούμενες από αδελφικά χέρια τραγικές στιγμές του πραξικοπήματος κατά της νόμιμης Kυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις δυσχέρειες και τις εμφανείς ελλείψεις σε πολεμικό εξοπλισμό και μέσα, αλλά και χωρίς υποστήριξη ή ενίσχυση στις πλείστες των περιπτώσεων, τίμησαν τον όρκο προς την πατρίδα και με κάθε δύναμη που διέθεταν, πολέμησαν για απόκρουση του Τούρκου εισβολέα”, πρόσθεσε ο κ. Πάλμας.

Πρόσθεσε ότι κάθε μετάλλιο που θα επιδίδεται σήμερα, αποτελεί “παντοτινό σύμβολο αναγνώρισης για την προσφορά τους, παντοτινό σύμβολο αναγνώρισης για τις πληγές που κουβαλούν στις ψυχές τους, για τον πόνο που βίωσαν και βιώνουν ακόμη”.

Σημείωσε ότι η απονομή των μεταλλίων αποτελεί την έμπρακτη έκφραση της ευγνωμοσύνης της Πολιτείας για όσα έκαναν και για το παράδειγμα που παρέδωσαν με τη μαχητικότητά τους στις επερχόμενες γενιές.

“Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας διαβεβαιώνω ότι οι αγώνες σας δεν θα λησμονηθούν. Δεσμευόμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές αυτά που οι μαχητές της κυπριακής ελευθερίας, οι πεσόντες και αγνοούμενοί μας άφησαν ως ιερά παρακαταθήκη με την αγωνιστικότητα και την ηρωική τους θυσία”, είπε.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι στην κρίσιμη συγκυρία που διάγει η πατρίδα μας, “επαναλαμβάνουμε την υπόσχεση ότι θα παραμείνουμε πιστοί στην προσπάθεια επίτευξης του υπέρτατου εθνικού μας στόχου για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας”, είπε, προσθέτοντας ότι μπορούμε και επιβάλλεται να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο και στον λαό μας.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Μητσοτάκης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου: «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό για την Κύπρο που σπάει την ενεργειακή της απομόνωση»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: