Με «Βενιζέλο» και «Φόνισσα» ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης: Αφιερωμένη στην Κρήτη η κεντρική θεματική ενότητα

FILE PHOTO: Η Μαρία Τζομπανάκη και ο Βασίλης Σκουλάς στη σκηνή του Ηρωδείου. Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ AFTER-ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ/STR




Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Με την κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ να είναι αφιερωμένη στην Κρήτη, ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία», το απόγευμα της Παρασκευής, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Director’s Guild of America» (DGA).

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ του Νίκου Νταγιαδά, το οποίο πραγματεύεται την πορεία του εμβληματικού πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσιμης δεκαετίας από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923, μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, σπάνιο αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από ειδικούς.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Ιδρύματος Βενιζέλου στις ΗΠΑ, Νίκος Καστρινάκης, έκανε μια αναδρομή στην πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ ευχαρίστησε ξεχωριστά τα κρητικά σωματεία και τους διοργανωτές του φεστιβάλ.

«Ευχαριστούμε θερμά το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και την Διευθύντρια, κα Μαρία Τζομπανάκη, που έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ταινία ‘Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία’ στο αμερικανικό κοινό της Νέας Υόρκης. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου αποδεικνύει ότι η προβολή αξίζει να επαναληφθεί», τόνισε ο κ. Καστρινάκης.

Το «παρών» έδωσε και ο νέος πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πέτρος Δώριζας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ μήνυμα έστειλε και η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αικατερίνη Νασίκα, η οποία ανέφερε πως «η ταινία αυτή μας διαφωτίζει για τη ζωή και τα επιτεύγματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Ελλάδας, υπενθυμίζοντάς μας τη σημασία του να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε από το παρελθόν μας καθώς χτίζουμε το μέλλον μας».

Αμέσως μετά ακολούθησε μίνι δεξίωση και πρόγραμμα με κρητικούς χορούς από τον Σύλλογο Βρακοφόρων Κρήτης και τον μουσικό Γιώργο Βογιατζή, ενώ η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Καπετάν Μιχάλης».

Η ταινία «Η Φόνισσα» της Εύας Νάθενα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο κατά την τελευταία ημέρα του 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, καθότι ήταν η τελευταία προβολή, μετά την οποία ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με τους συντελεστές.

Η σκηνοθέτις, Εύα Νάθενα και οι πρωταγωνίστριες, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Πρωτόπαππα, που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη, απάντησαν σε ερωτήματα που αφορούσαν στην υλοποίηση της παραγωγής, η οποία και αποτελεί την ελληνική πρόταση για υπαγωγή στις υποψηφιότητες για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια, Μαρία Τζομπανάκη και ο πρόεδρος του φεστιβάλ, Μάρκος Δρακωτός, ευχαρίστησαν το κοινό, ενώ ακολούθησε και η αποχαιρετιστήρια δεξίωση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι βραβεύτηκαν οι ταινίες «Φόνισσα» (μεγάλου μήκους) και «Wings» (μικρού μήκους).

Πηγή: ekirikas.com, Χριστόδουλος Αθανασάτος

 

ΠΣΕΚΑ για FAMAGUSTA: Καλούμε το Netflix να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην επιτρέψει στο αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας να καταστείλει τις ελευθερίες μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: