Δυσαρέσκεια της Αθήνας πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με δημοσιεύματα

Kyriakos Mitsotakis and Nikos Christodoulides in New York. ANA – MPA/PM PRESS OFFICE/DIMITRIS PAPAMITSOS




Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα συναντηθεί σήμερα, στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

H σημερινή πρωινή συνάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς ελληνικά δημοσιεύματα θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να μην έμεινε ικανοποιημένη με τα όσα αποφάσισε την Τρίτη η Κύπρος για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Το θέμα της διασύνδεσης αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος από χθες βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικό ως προς το γεγονός ότι το σίριαλ με το καλώδιο συνεχίζεται το χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα energypress.gr, η οποία ειδικεύεται στα θέματα ενέργειας και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες στην Ελλάδα, το οποίο εμφανίζει την ελληνική Κυβέρνηση ενοχλημένη από το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στην Κύπρο, για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης καταγράφει σε πιο έντονο ύφος και δημοσίευμα της οικονομικής ιστοσελίδας Euro2day το οποίο υποστηρίζει πως η δυσαρέσκεια της Αθήνας για τις κυπριακές αποφάσεις μεταφέρθηκαν από χθες στον ΠτΔ. «Διαβάζοντας το κείμενο που ενέκρινε χθες (σ.σ.) το υπουργικό στην Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι δεν έχει διευθετηθεί κανένα από τα κρίσιμα θέματα, τα πάντα είναι ανοικτά και επομένως το καλώδιο βρίσκεται επί ξυρού ακμής, όπως έχει ήδη μεταφερθεί στη Λευκωσία», έγραφε ο Γιώργος Φιντικάκης στο Euro2day. Το ίδιο δημοσίευμα καταγράφει σημεία που όπως υποστηρίζεται εκκρεμούν ακόμα και επικαλείται ελληνικές κυβερνητικές πηγές οι οποίες φέρεται να υποστήριξαν πως «υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να πληρώνει για το έργο, η Λευκωσία πρέπει να πάρει μια οριστική απόφαση αν το θέλει ή όχι και ότι αν αυτό δεν συμβεί άμεσα, μπορεί κάλλιστα να πέσουν οριστικοί τίτλοι τέλους στο σίριαλ της διασύνδεσης». «Το μήνυμα αυτό έχει ήδη σταλεί προς την κυπριακή πλευρά και αναμένεται να επαναληφθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη, κατά τη μεταξύ τους αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση, η οποία και θα κρίνει πολλά ως προς τη συνέχιση ή μη της διασύνδεσης», προστίθεται.

Σύμφωνα εξάλλου με το δημοσίευμα της energypress.gr, η ελληνική Κυβέρνηση θα εκφραστεί επί της απόφασης κατά την σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, προεξοφλώντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη από την απόφαση, την οποία θεωρεί σε γενικές γραμμές λειψή και μη δεσμευτική. Αναφέρεται μάλιστα πως κυβερνητικές πηγές θεωρούν πολύ αρνητική εξέλιξη την απόφαση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να μην τοποθετηθεί δεσμευτικά για συμμετοχή της στην επένδυση της διασύνδεσης, μέσω αγοράς μετοχών στον Great Sea Interconnector.

Ο «καμβάς» συμπληρώνεται, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, με τις υπόλοιπες ρυθμιστικές εκκρεμότητες που όσο δεν επιλύονται, πολλαπλασιάζουν τα σύννεφα γύρω από την βιωσιμότητα του έργου. Ειδικότερα, η επιλογή της κυπριακής πλευράς να αναγράψει στο κείμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η απόφαση για την μετοχική συμμετοχή στο «Great Sea Interconnector» θα ληφθεί μέχρι 31/12/2024, ουσιαστικά παραπέμπει «εν ευθέτω χρόνω» τις κρίσιμες αποφάσεις, απομειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες αφενός άμβλυνσης της έντασης και αφετέρου θετικής έκβασης των συζητήσεων.

Με πληροφορίες από PhileNews, Ναυτεμπορική

“Χείμαρρος” ο Νίκος Ανδρουλάκης: Ζητώ μια ηθική δέσμευση, όσοι διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφιοι βουλευτές, είπε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: