Μάλιστα… Ο κατοχικός ηγέτης θα κάνει και χάρη στην Κυπριακή Δημοκρατία… Ο Ερσίν Τατάρ θα την …”ενώσει” με την Τουρκία μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης!!!

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε φεστιβάλ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Φωτογραφία Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Ο παράνομος ραδιοτηλεοπτικός “σταθμός” Bayrak μετέδωσε δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ισλαμιστή Αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία με θέμα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

  • Ηλεκτρική διασύνδεση με Τουρκία

Στις δηλώσεις του, ο Τατάρ αναφέρθηκε στις απόψεις που αντάλλαξαν κατά τη συνάντηση για τον ενεργειακό σχεδιασμό του κατοχικού καθεστώτος.

Χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία μέσω αμφίδρομου καλωδίου ως έργο πολύ σημαντικό για το μέλλον του νησιού, καθώς παρέχει τη δυνατότητα για περαιτέρω διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος της Τουρκίας.

«Έκανα μια πρόταση στη “νότια Κύπρο” –εννοεί βεβαίως την Κυπριακή Δημοκρατία- μέσω του Γενικού Γραμματέα την 1η Ιουλίου 2022. Ας υλοποιήσουμε αυτό το έργο του καλωδίου μαζί με τη συνεργασία των δύο “κρατών” […] ο “βορράς” και ο “νότος” της Κύπρου είναι ήδη διασυνδεδεμένοι.

Επομένως, συζητήσαμε ξανά ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να συνδέσουμε τόσο τη “βόρεια Κύπρο” όσο και τη “νότια Κύπρο” με τις υφιστάμενες γραμμές μεταφοράς της Τουρκικής Δημοκρατίας και τις διασυνδεδεμένες γραμμές της Τουρκικής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου το νησί να φτάσει σε μια ριζική λύση και να δώσει μια βιώσιμη διάσταση στο ενεργειακό ζήτημα», είπε ο απαράδεκτος Τατάρ, και αναφέρθηκε στο θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα (Great Sea Interconnector) που απασχολεί την ενεργειακή ατζέντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λέγοντας ότι το θέμα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο λόγω των τεχνικών δυσκολιών (μεγάλο βάθος και απόσταση), ο Τατάρ ανέφερε ότι η Τουρκία απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από εδώ και το βάθος της θάλασσας είναι μόλις χίλια μέτρα κι επομένως η σύνδεση με το διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω της Τουρκίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και σωστό έργο για το μέλλον αυτού του νησιού.

  • Κυπριακό-22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ

Ο κατοχικός ηγέτης αναφέρθηκε στην πολιτική για «δύο κράτη», που ακολουθεί από την εκλογή του και υποστήριξε ότι έχει την πλήρη στήριξη της Τουρκίας «για να διασφαλίσει ότι οι αμοιβαίες σχέσεις σε μια λύση δύο κρατών θα είναι βιώσιμες και για τους Τουρκοκύπριους και για τους Ελληνοκύπριους στο νησί, δίκαιες, διαρκείς και πραγματικά επωφελείς και για τους δύο λαούς», κατά την έκφρασή του.

Επανέλαβε ότι κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να βρεθεί «μόνο με επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε:

«Όταν εκφράσαμε τις προσδοκίες μας για επιβεβαίωση του δικαιώματος στην κυριαρχία, με τη μορφή του απευθείας εμπορίου, των απευθείας πτήσεων και των απευθείας επαφών, λέχθηκε ότι αυτό θα ήταν εφικτό.

Ωστόσο, όταν η κα Ολγκίν ολοκλήρωσε την αποστολή της, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αυτό και ως εκ τούτου μια τέτοια διαδικασία [συνομιλιών] απέχει πολύ από το σημείο εκκίνησης αυτή τη στιγμή. Από την άποψη αυτή, Θεού θέλοντος, θα μεταβώ στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου και θα θέσω τα θέματα αυτά εκ νέου στην ημερήσια διάταξη στη διμερή συνάντηση που θα έχω με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι παρακολουθούν με λύπη τις «επιθέσεις της “νότιας Κύπρου” στο περιουσιακό, τον τουρισμό και τα πανεπιστήμια, που στόχο έχουν να επηρεάσουν αρνητικά την ευημερία του τουρκικού λαού της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι «απορρίπτουν όλα τα παιχνίδια που σκοπεύουν να τους σύρουν με το ζόρι σε διαπραγματεύσεις», για αυτό και ευχαρίστησε τον Γιλμάζ για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Τουρκίας.

  • Περιουσιακό

Αναφορικά με την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας», ο Τατάρ υποστήριξε ότι αποτελεί αποτελεσματικό ένδικό μέσο και κάλεσε τους Ελληνοκύπριους «αν θέλουν να αξιοποιηθεί η περιουσία που άφησαν εδώ, να απευθυνθούν στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας».

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη χθεσινή του δήλωση σχετικά με τις υποθέσεις που έχουν ολοκληρωθεί και ισχυρίστηκε ότι «αν η “νότια Κύπρος” αφήσει ελεύθερους τους δικούς της πολίτες χωρίς να εμποδίζει αυτό το έργο, ο αριθμός των αιτήσεων και των αποφάσεων θα αυξηθεί και το περιουσιακό ζήτημα θα επιλυθεί με αυτό τον τρόπο».

Στη συνέχεια, ο Τατάρ αναγνώρισε ότι η πλήρης επίλυση του περιουσιακού ζητήματος εξαρτάται από την επίλυση του Κυπριακού και υποστήριξε ότι περισσότερες από 500 χιλιάδες τουρκοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές θα ανταλλαχθούν τη μέρα της λύσης, επιλύοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό και το περιουσιακό

Η απόφαση για τον GSI θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: