«Made in Europe» οι βομβητές στη φονική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ; Τα σενάρια για το πώς «φύτεψε» η Μοσάντ τα εκρηκτικά και η αγωνία για τη Μέση Ανατολή

Lebanese soldiers and Hezbollah members gather outside a hospital where injured people were being transported, following an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Dahieh, Beirut, south Lebanon, 17 September 2024. EPA/WAEL HAMZEH




Την εμπλοκή της στην κατασκευή των βομβητών που χρησιμοποιήθηκαν στη φονική επίθεση στο Λίβανο, για την οποία η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ αρνείται η ταϊβανέζικη Gold Apollo, υποστηρίζοντας ότι μια εταιρεία στην Ευρώπη κατασκεύασε τους βομβητές.

Εικόνες από τους βομβητές που εξερράγησαν φέρουν αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος τους, το οποίο παραπέμπει στην κατασκευάστρια ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ωστόσο ο ιδρυτής της Hsu Ching-Kuang, αρνήθηκε ότι η εταιρεία τους κατασκεύασε αυτούς τους βομβητές, λέγοντας ότι αυτό έγινε από μια εταιρεία στην Ευρώπη η οποία είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της. «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Απλά είχαν πάνω το εμπορικό σήμα μας», δήλωσε. «Είμαστε μια υπεύθυνη εταιρεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Guardian, χιλιάδες βομβητές πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα και εξ αποστάσεως σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Οι βομβητές είναι ασύρματες συσκευές που μπορούν να στέλνουν μηνύματα χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Δεν χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω των κινητών τηλεφώνων, ωστόσο ορισμένοι τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτά.

Το λιβανικό κίνημα κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση και υπόσχεται «δίκαιη τιμωρία», ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στους New York Times ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης τις συσκευές που αγόρασε η Χεζμπολάχ.

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διευρύνει τους πολεμικούς του στόχους του και στον Λίβανο.

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της υπέρ των Παλαιστινίων η Χεζμπολάχ 

Το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, παρά το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών που το στοχοθέτησε και το οποίο απέδωσε στο Ισραήλ.

Η ταυτόχρονη έκρηξη χθες, Τρίτη, σε όλο τον Λίβανο αυτών των βομβητών που χρησιμοποιούνταν από το σιιτικό κίνημα, στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό σχεδόν 2.800, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες μέλη του λιβανικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ένα γεγονός που δεν έχει προηγούμενο.

Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτές τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν σε προπύργια της Χεζμπολάχ μερικές ώρες μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι η χώρα επεκτείνει προς τα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο τους στόχους του πολέμου που διεξάγει εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας.

Η έκρηξη έγινε στα νότια προάστια της Βηρυτού, στον νότιο Λίβανο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι «πλήρως υπεύθυνο» και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του».

Το κίνημα επανέλαβε σήμερα ότι, παρά την επίθεση αυτή, «θα συνεχίσει» τις επιχειρήσεις του για να υποστηρίξει τους Παλαιστινίους στη Γάζα.

Η Χεζμπολάχ διευκρίνισε, σε ανακοίνωσή της στο Telegram, πως ο δρόμος αυτός είναι «διακριτός από τον βαρύ απολογισμό που ο εγκληματίας εχθρός (σ.σ.: το Ισραήλ) οφείλει να περιμένει για τη σφαγή που έκανε την Τρίτη».

Η Χαμάς κατήγγειλε από την πλευρά της μια «σιωνιστική τρομοκρατική επίθεση».

 

Σκηνές χάους και πανικού

Δεκάδες ασθενοφόρα, που μετέφεραν τραυματίες, συνέρρευσαν στα νοσοκομεία της Βηρυτού, της Μπεκάα, καθώς και της Σιδώνας, στον νότιο Λίβανο.

Στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκηνές στήθηκαν για να υποδεχθούν κατοίκους που έσπευσαν για αιμοδοσία.

Τραυματίες κείτονταν στη μέση του δρόμου ή ακόμη και στο δάπεδο νοσοκομείου στα νότια προάστια της Βηρυτού. Σε βίντεο, ένας βομβητής φαίνεται να εκρήγνυται στα χέρια ενός άνδρα μέσα στην αγορά.

«Σε όλη μου τη ζωή, δεν έχω δει κάτι τέτοιο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μούσα, ο οποίος ζήτησε να αναφερθεί μόνο με το μικρό όνομά του. «Εξερράγη μεμιάς (…) βρήκα μπροστά μου ανθρώπους ξαπλωμένους καταγής».

  • Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται ένα κορίτσι δέκα ετών που σκοτώθηκε από την έκρηξη του βομβητή του πατέρα της, καθώς και ο γιός ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοζταμπά Αμανί, τραυματίσθηκε, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Δεκατέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίσθηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου Αμπάς Χαλαμπί ανακοίνωσε πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να καταδικασθεί «αυτή η εγκληματική πράξη που διαπράχθηκε από τον ισραηλινό εχθρό».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, «δεν γνώριζαν» εκ των προτέρων για τις εκρήξεις, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κάλεσε το Ιράν να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο αντίκτυπος αυτών των εκρήξεων στις επικοινωνίες της Χεζμπολάχ δεν ήταν άμεσα σαφής.

Reuters: Φυτεμένα σε 5.000 βομβητές τα εκρηκτικά από τη Μοσάντ

Πηγή που πρόσκειται στο λιβανικό κίνημα ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι βομβητές που εξερράγησαν αφορούν ένα φορτίο 1.000 συσκευών που εισήχθη πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ». Φαίνεται πως στις συσκευές «έγινε πειρατεία στην πηγή», πρόσθεσε.

Το Ρόιτερς, επικαλούμενο μία πηγή στις λιβανικές δυνάμεις ασφαλείας και μία άλλη πηγή, αναφέρει πως η Μοσάντ «φύτεψε» εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που είχαν εισαχθεί από τη Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές εκρήξεις.

«Σύμφωνα με καταγραφές βίντεο (…) σίγουρα είχαν κρύψει μικρή ποσότητα πλαστικού εκρηκτικού δίπλα από την μπαταρία (των βομβητών) για να ανατιναχθεί εξ αποστάσεως μέσω της αποστολής ενός μηνύματος», έγραψε στο X ο Τσαρλς Λίστερ, ειδικός στο Middle East Institute (MEI).

Αυτό σημαίνει για τον ίδιο ότι «η Μοσάντ (σ.σ.: ισραηλινή μυστική υπηρεσία που αναλαμβάνει ειδικές επιχειρήσεις) διείσδυσε στην αλυσίδα προμήθειας».

Αυτή η σειρά εκρήξεων σηματοδοτεί μια «εξαιρετικά ανησυχητική κλιμάκωση», υποστήριξε ο ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Μετά τις εκρήξεις στο Λίβανο ξανά χάος: Επίσκεψη – αστραπή Μπλίνκεν στην Αίγυπτο, η δέκατη από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: