Μάχη χαρακωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες: Η κατοχική Τουρκία επιχειρεί από τώρα να ανατρέψει τα δεδομένα…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Παρά τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της κατοχικής Τουρκίας, η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε διατήρηση της διαδικασίας επιτήρησης στην εφαρμογή της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας (πτυχή περιουσιακού εκτοπισμένων).

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η κατοχική Τουρκία είχε εξαπολύσει μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για να τερματιστεί η επιτήρηση.

Η κατοχική πλευρά κατέθεσε πρόταση, η οποία δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών  (σε συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία), κινήθηκε αποτρεπτικά ενώ για πρώτη φορά έθεσε και ζήτημα να παραπεμφθεί θέμα στο δικαστήριο για ερμηνεία.

  • Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως σημειώνεται αρμοδίως, παραμένει σταθερή ότι η παράνομη πώληση και εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από την Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί, παραβιάζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Σημειώνεται ότι αυτό το ζήτημα με την παραπομπή στο δικαστήριο ενεργοποιείται για πρώτη φορά. Αν και δεν υιοθετήθηκε το θέμα θα παραμείνει στο προσκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ψηφοφορία 18 ήταν υπέρ, 2 εναντίον και 25 αποχή ενώ 2 κράτη δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Με 24 ψήφους θα υιοθετείτο η πρόταση.

Για λόγους τακτικής το ζήτημα εγέρθηκε το τελευταίο διάστημα και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα κρίνεται υπό τις περιστάσεις καλό. Στη Λευκωσία θεωρούν πως το θέμα τέθηκε, είναι στο τραπέζι και θα επανέλθει με στόχο να υιοθετηθεί.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπως και σε άλλους Οργανισμούς οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συνεχείς. Είναι ένας «πόλεμος χαρακωμάτων» με την Τουρκία, η οποία επιστρατεύει τον ισχυρό μηχανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

Το θέμα θα επανέλθει τον Ιούνιο και ήδη η κατοχική δύναμη έχοντας ένα ισχυρό νομικό τμήμα και πολυάριθμη διπλωματική παρουσία στο Στρασβούργο και σε όλες τις πρωτεύουσες, έχει ξεκινήσει επαφές για να ανατρέψει την απόφαση.

  • Η Λευκωσία έχοντας εξασφαλίσει νέα παράταση προχωρεί ήδη από την επόμενη ημέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών (σε σύνθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις προσπάθειες για να μην υπάρξουν προβλήματα τον Ιούνιο.

Η Άγκυρα, βέβαια, με τη συνήθη τακτική και συμπεριφορά, δεν φτάνει που αρνείται να υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ σχετικά με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες( κι άλλα θέματα, όπως των αγνοουμένων), επιμένει πως το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα πρέπει να ελέγχει τη πρόοδο στην εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου.

Νέα μάχη αναμένεται να δοθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Και με την κατοχική Τουρκία να επιχειρεί από τώρα να ανατρέψει τα δεδομένα. Από τώρα ξεκίνησε να πιέζει κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να στηρίξουν την πρότασή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Εξαιρετική εξέλιξη, αποδίδουν οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον των κατακτητών: Πωλούν άρον-άρον και φεύγουν ξένοι σφετεριστές από τα κατεχόμενα

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η παύση «σπρώχνει» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική! Η απόφαση των δικαστών έχει καταστήσει ήρωα τον πρώην Γενικό Ελεγκτή, γνωστό πολέμιο της διαφθοράς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: