Κουβέντα να… γίνεται για το Αιγαίο: Η ανάρμοστη συναλλαγή ΗΠΑ-Ερντογάν για S-400 και F-35… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή των Οικονόμου και Παυλόπουλου, στον Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, περιλάμβαναν και μία “πρόσκληση” προς την παραβατική και κατοχική Τουρκία για να συζητηθεί η μοναδική διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, που είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα λάβει το πρωθυπουργικό μήνυμα η Τουρκία; Η απάντηση είναι αρνητική διότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο ελληνικό Αιγαίο Πέλαγος. Και αν δεν το κάνει, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε και κανένας άλλος πολιτικός δεν μπορούν να προχωρήσουν παραπέρα, διότι πρόκειται γι’ αυτήν καθ΄ αυτήν την ελληνική κυριαρχία.

Οι Ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας ας μην προτρέχουν. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα και την Κύπρο που να συμφωνεί μαζί τους.

Αλλά να μιλήσουμε και για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 που έχει αγοράσει η Τουρκία σε συνδυασμό με την ακύρωση της πώλησης των αμερικανικών F-35, που δεν έλαβε ποτέ η κατοχική δύναμη.

Γνωρίζω ότι η Τουρκία επιχείρησε να διαψεύσει την ανάρμοστη συνδιαλλαγή μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας που αποκάλυψε η Καθημερινή και η ανταποκρίτρια της Λένα Αργύρη.

Το πρώτον που ήθελα να αναφέρω είναι ότι το ρεπορτάζ είναι ορθό 100%.

Μερικοί προφανώς δεν το διάβασαν. Οι Τούρκοι σίγουρα το μελέτησαν. Οι Αμερικανοί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και ο τουρκικός τους φερετζές έπεσε. Και συγνώμη που αναφέρω αυτές τις φράσεις.

Δυστυχώς, η αμερικανική κυβέρνηση, δια του πρώην πρέσβη Τζεφ Φλέικ και γραφειοκρατών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σκέφθηκαν να γίνει μία συναλλαγή -την χαρακτήρισα ανάρμοστη, αλλά είναι και αντισυμμαχική έναντι της Ελλάδας. Να παραχωρήσει η Αμερική τα F-35 στην Τουρκία και αυτή να μεταφέρει το ρωσικό σύστημα S-400 στη βάση του Ινσιρλίκ.

Οι Τούρκοι συζήτησαν την προσφορά και οι κουβέντες προχώρησαν. Αλλά λογάριαζαν χωρίς τη Μόσχα, η οποία πούλησε τους S-400 με δάνειο, που ακόμα δεν αποπληρώθηκε. Η Ρωσία έθεσε και όρους και προφανώς ο πιο σοβαρός είναι ότι οι Αμερικανοί δεν θα φτάσουν ούτε σε απόσταση χιλιομέτρου στους S-400.

Αυτός είναι ο λόγο που δεν προχώρησε η συμφωνία. Τα άλλα που λέει η Τουρκία είναι παραμύθια της Χαλιμάς.

Αλλά για την Αθήνα -και αυτό πρέπει να το δει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τους Αμερικανούς- το πρόβλημα είναι η αμερικανική υποκρισία. Έγιναν κάποιες συμφωνίες και οι Αμερικανοί, ειδικά ο κ. Μπλίνκεν, πρέπει να τις σεβαστεί. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που έκανε τη συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη, στα Χανιά.

Το άλλο σοβαρό θέμα είναι ότι οι Αμερικανοί προβάλλουν στο Κογκρέσο τις καλές σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για να πείσουν τους νομοθέτες να ακυρώσουν τις κυρώσεις CAATSA. Μπορεί να μην έχουμε υπερπτήσεις και παραβιάσεις, αλλά η Τουρκία δεν άλλαξε καμία από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της έναντι των ελληνικων νησιών του Αιγαίου.

Οι αποκαλύψεις για τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς είναι καταθλιπτικές για τον ίδιο αλλά και την Τουρκία, η οποία θα αντιμετωπίσει σοβαρά νομικά προβλήματα διότι έκανε παρεμβάσεις σε εκλογές με ανήθικο τρόπο, προσφέροντας χρήματα, κάτι που απαγορεύουν οι αμερικανικοί νόμοι.

Το κατηγορητήριο περιέχει σφοδρές κατηγορίες για απάτη, για διαφθορά και για εξαγορά. Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δήμαρχος συνωμότησε με Τούρκο αξιωματούχο για να βοηθήσει την Τουρκία.

Το πρόβλημα ήταν με τον τουρκικό πύργο, το Σπίτι της Τουρκίας απέναντι από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αλλά και με τη Γενοκτονία των Αρμενίων όπως και με εγκαταστάσεις του Ιμάμη Γκιουλέν στο Μπρούκλιν, όπου ο σημερινός δήμαρχος ήταν Πρόεδρος.

Σημαντική λεπτομέρεια: Ο Ερντογάν δεν πήγε στη δεξίωση του ζεύγους του προέδρου των ΗΠΑ και της κ. Τζιλ Μπάιντεν, και αναχώρησε άρον άρον για την Τουρκία, όταν πληροφορήθηκε ότι οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης διέρρευσαν στην εφημερίδα New York Times ότι ούσε το δήμαρχο και την ανάμειξη της Τουρκίας στην εξαγορά του.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ταγίπ εξαγοράζει Αμερικανούς πολιτικούς για τις βρώμικες δουλειές του, η αποκάλυψη του ρόλου του Έρικ Άνταμς: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: